Från utbrändhet till livslust: Vikten av att förstå vad man kan påverka och inte

onsdag 13 januari 2016

Vikten av att förstå vad man kan påverka och inte


This too shall pass. Det är ju så.
Men det är inte alltid så lätt att ha det perspektivet
när livet kraschar in på en. 

Det finns saker vi kan påverka i livet. Sen finns det de där händelserna och situationerna som vi inte kan påverka alls. De bara sker utan att vi kan göra något åt det. Jag vill påminna mig själv (och dig) om att bli bättre på att se och förstå skillnaden.

Att lösa något utanför ens makt/förmåga
Ibland tänker jag att det är svårt att förhålla sig till vad det är man kan påverka och inte. Allt sker ju i en salig blandning som kallas livet. Här och nu.
Ibland är ens beteende inställt på problemlösning på något som man inte kan lösa. Något som står helt utanför ens makt eller förmåga. Och ibland är ens upplevelse att det är kört, att det inte går (fastän det gör det, från ett annat perspektiv)...om man ens tänkt tanken på att en viss situation/sak går att påverka. Jag tror att många som gått in i väggen, liksom jag, känner igen sig i att man många gånger lagt sin energi och fokus på fel saker. Så till den milda grad att man dränerat sig själv på energi. 

Dränerad på energi - av att lösa omöjliga uppgifter i livet
Det kan handla om att man vänt ut och in på sig själv för att försöka hjälpa någon som inte vill bli hjälpt. Eller att man förgäves kämpat hårt för att få någons bekräftelse. Eller att man försökt lösa en problemsituation på jobbet som egentligen var ett större, mer omfattande problem på en högre nivå (där situationen inte tas på allvar). Eller att man vill vara en så god vän att man (omedvetet) utplånar sig själv och inte ser sina egna behov. Eller att något måste lösas på _just_det_här_sättet, oavsett hur mycket problem man stöter på längs vägen (dvs omedvetenheten gör att man inte kan anpassa sig efter den nya situationen).

Lägg märke till att alla de situationerna ovan är upplevelser där fokuset helt är utanför mig själv. Där jag vänder min uppmärksamhet till något utanför mig. Hur kan min utgångspunkt röra sig mer till det som sker nuti mig? Så att jag både är i kontakt med det som sker utanför och inuti mig själv.

Att lära sig förstå vad man kan påverka (och inte) minskar lidande
Men så var det en präst och teolog som år 1926 summerade hela ovanstående i en mening. En mening som varenda en av oss borde bära med oss i nån sorts mental innerficka och plocka fram lite då och då. En mening som minskar den onödiga friktion som vi utsätter oss själva för genom livet (lidande kanske man kan kalla det för). Man kan nog också se det som att det frigörs liv med den. Utrymme för liv.

"Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden."


4 kommentarer:

Martina sa...

Hej!
Själv använder jag mig av: "Jag har sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden."
Istället för Ge mig, så kontaktar jag det stället inifrån mig där detta redan finns, men som jag behöver påminna mig själv om.
Ger mer kraft, än att jag förväntar mig få något utifrån.

Tack för en bra blogg!

Varma hälsningar
Martina

Karina sa...

Bra skrivet!! Jag har läst om medberoende och lärt mig vända tankar på andras liv med att tänka att det är inte min platå. Jag har en egen platå att stå på där allt rör mig. Andras platåer kan jag inte påverka. Sen finns det en tredje platå där vädret, världshändelser etc finns. Jag gillar det här synsättet för jag kan se det som tydliga bilder i tankarna. Numera räcker det att jag säger till mig själv:Inte min platå!!! Och så börjar jag fundera på saker som är bra för mig istället! Kram

Karina sa...

Bra skrivet!! Jag har läst om medberoende och lärt mig vända tankar på andras liv med att tänka att det är inte min platå. Jag har en egen platå att stå på där allt rör mig. Andras platåer kan jag inte påverka. Sen finns det en tredje platå där vädret, världshändelser etc finns. Jag gillar det här synsättet för jag kan se det som tydliga bilder i tankarna. Numera räcker det att jag säger till mig själv:Inte min platå!!! Och så börjar jag fundera på saker som är bra för mig istället! Kram

Mizi Margueron sa...

För några månader sedan gick jag igenom samma förhållande / missförstånd med min man, vi har varit gifta i över 6 år, det var verkligen sött och ibland sent i fjol var det så hemskt eftersom min man började fuska på mig och letade efter en sätt att skilja mig, vi bröt upp innan 3 månader efter och vi kom tillbaka igen första kvartalet i år, bara förra månaden lämnade han mig helt och hållet med våra två barn bakom sig utan att säga ett ord. Jag var så förvirrad att undra vad som kunde ha gått fel. Tidigare deltog vi båda i äktenskapsrådgivning / seminarier och slutligen bestämde jag mig för en terapeut men till nytta jag älskar den här mannen och jag vill ha honom tillbaka så desperat om inte på grund av mig själv men för barnens skull kommer de att sakna honom och jag vet inte hur jag kunde förklara saker för deras förståelse. Jag läste en inläggs kommentar online hur en valentinbaserad journalist hitta sann kärlek efter 9 år av relationen hjärtbråk och hon blev gift omedelbart några veckor efter att Drigbinovia lunchade en stava för henne att hitta sann kärlek och gifta sig. Jag hade turen att få tillgång till Den personliga e-postadressen doctorigbinovia93@gmail.com av den andliga healen och en kärleksspellare.
Jag älskar min man så mycket. Jag kunde inte ha gjort något för att skada honom eller få honom att känna sig dålig längre. Jag ville bara ha honom tillbaka till att älska mig för alltid. så jag skickar ett meddelande till Drigbinovia-e-postadressen jag kopierade på blogginläggets kommentar. Jag förklarar min förhållningssituation till Drigbinovia och han lovade att hjälpa mig att få min man tillbaka hem. Jag gav det ett försök eftersom det inte finns något annat jag kunde ha gjort för att få hem hemma omedelbart på kort tid. så förvånansvärt fick jag ett telefonsamtal från min man efter två månader lämnade han hem utan ett ord eller meddelande, jag var så glad och jag hämtade snabbt han telefonsamtal och han försäkrade mig om att han kommer att komma över nästa dag och se Han kom hem hemma i går och ber om ursäkt, men framför allt är jag glad idag är han hemma till mig och våra underbara barn, det här är min största glädje av året. Jag bryr mig inte riktigt vad det betyder att det blir gjort men jag tror att jag inte ens spenderade mycket pengar som folk kanske tror. Jag följer bara Drigbinovia instruktioner och jag gjorde vad offer eller stavning process som krävs var allt gjort för min räkning. nu när jag pratar med dig nu lever jag och min man båda lyckligt tillsammans för alltid. Jag älskar honom så mycket. Min poäng är att han var min första kärlek åtminstone det är vad det känns och jag gjorde allt mänskligt möjligt för att få honom hem hemma genom hjälp och hjälp från Drigbinova, den inhemska andliga healaren.
Jag är tacksam och tacksam för Drigbinovia stor man. Jag var först med rädsla för tvivel, men jag ger det ett försök och det fungerar för mitt gott. Jag är säker på att det här kommer att fungera för dig också, 100% säker.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online