Från utbrändhet till livslust: Om du fick allt du önskat dig

lördag 8 november 2008

Om du fick allt du önskat dig

En liten tankeövning: Om du fått precis allt du önskat dig, vad skulle hända då? Skulle du vara lyckligare än du är nu? Skulle du vara densamma eller skulle du vara förändrad?
Blir man lyckligare av pengar?
Man har gjort studier på lottovinnare och lyckokänslor. Det visade sig att de som vunnit på lotto känner sig lyckligare när de precis vunnit och en tid efteråt. Men ett år senare har "lyckonivån" lagt sig till samma som innan lottovinsten.

Nej, vi blir inte lyckligare av pengar. Att inte ha några pengar alls kan visserligen göra en olycklig. Men om vi utgår ifrån att pengar så att mat för dagen, boende, kläder på kroppen etc. finns för att fylla vara mest basala behov så blir vi inte lyckligare av att ha mer.

Tacksamhet
Den västerländska människan har en förmåga att hänga upp sig på materiella och jordiska ting. Om bara den där bilen, båten, huset, lägenheten, jobbet eller resan var min - då skulle jag vara lyckligare. Att tänka i dessa tankebanor skapar en distinktion mellan "nu" och "i framtiden, då jag blir lyckligare" vilket gör att vi inte längre lyssnar på nuet. "Lyckan" blir en tankekonstruktion som är tillsynes omöjlig att nå eftersom vi hela tiden flyttar den framför oss. Vi fokuserar på det vi inte har istället för det vi faktiskt redan har i våra liv.

Jag tror att lycka är summan av de små tingen i livet. Att känna tacksamhet för det som redan finns i ens liv är att se de små tingen. Det är lite som att bygga lycka. Så, vad är du tacksam för i ditt liv? Börja se dig omkring och gläd dig över det du faktiskt har.

Men om lycka inte ligger i materiella ting. Vad är då sann lycka? Fundera på det.

What would happen if you had everything that you want?/Din digitala vän

2 kommentarer:

Anonym sa...

Måste berömma din blogg. Har nu suttit alldeles för länge med den framför mig. Blir så glad när det finns människor som delar med sig av dessa ämnen. Tack!

Jenny sa...

Hej!
Tack snälla du för ditt inlägg. Det värmer så väldigt mycket! :)

/Din digitala vän

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online