Från utbrändhet till livslust: Renare kropp och själ

lördag 10 januari 2009

Renare kropp och själ

Detox dag: 10

Varför detoxar du? Den frågan får jag varje dag nu.
För mig är detox något jag gör både för min kropp och min själ. Det är lika mycket en inre resa som det är en kroppslig behandling. Första gången jag detoxade hade jag under en period börjat intressera mig för ämnet eftersom jag inte kände mig så pigg och frisk som jag ville.

Kroppslig och själslig obalans

Jag var utarbetad och hade åkt på flera förkylningar på raken. Jag hade ätit flera antibiotikakurer, hade problem med magen och sömnen. Jag kände mig trött fast när jag gick och la mig kunde jag ändå inte sova riktigt bra. Jag var trött på att må dåligt och kände att det var dags att göra något drastiskt.
Det var tydligt att alla kroppsliga symptom som jag hade visade på att min kropp var i obalans.


Dessutom kände jag det som att jag inte hade någon kunskap om vad det var exakt som gjorde att jag mådde som jag gjorde. Jag visste att det var många faktorer men jag visste inte exakt vilka de var. Därför ville jag ta reda på och lära mig mer om min kropp för att komma i balans samtidigt som jag ville ha mer kunskap för att förebygga att det hände igen. Jag kände mig okunnig och less!

Jag har valt att köra detox en hel månad eftersom jag tror att det kräver sin tid att transportera ut gifter och samtidigt läka. Men den största anledningen till att jag kör en månad är att det tar tid att lära sig hur kroppen och själen fungerar...att vänja sig vid och ta till sig processen. Men jag tycker inte att det är fel att köra 10 dagars detox, det är nog en smaksak.

De viktigaste målen med en detox tycker jag är:

 • Rensa ut gifter som lagrats i kropp och själ
 • Tillföra näring
  Därav bygga upp kroppens immunförsvar
 • Vila/Läkning
 • Medvetenhet
  Få mer kunskap om kroppen, själen och det egna beteendet. Varför reagerar kroppen som den gör? Vad mår jag bra av? Vad får mig att må dåligt? Hur ser mitt beteende ut kring mat, stress, vila? Är jag beroende av något och i så fall varför? Hur kan jag förebygga obalans?
 • Bli fri från "vardagsberoenden"
  Socker, kaffe, alkohol, vetemjöl och värktabletter kan vara sånt som vi ibland omedvetet stoppar i oss. Vi styrs av impulser från kroppen och sociala beteenden. Kaffe är nåt som man SKA dricka varje morgon, annars vaknar man inte riktigt...eller?
 • Få tillbaka lust och smaksinne!
  Att inte längre njuta av mat och dryck utan snarare slentrianmässigt trycka i sig både det ena och det andra helt omedvetet är en sorg. Mat ska vara en upplevelse.
  Jag upplever det ofta som att jag, speciellt i juletid då man äter mycket, äter massor av godsaker utan att riktigt, riktigt njuta av dem. Visst kan jag tycka att det är gott, men jag när man har ätit 25 chokladbitar njuter man inte längre på samma sätt.
  Att detoxa ger doft och smaksinnet tillbaka...men bäst av allt lusten att njuta av det goda!

Gör storkok!
Den här gången har jag förberett matlagning genom att kontinuerligt göra ett par storkok. Det innebär att man slipper laga varje mål mat och är man en blodsockermänniska som jag så är det väldigt praktiskt och skönt. Jag kan verkligen rekommendera det.

Boktips
Jag tillbringar lördagen i fåtöljen. Läsandes. Dricker varmt vatten med citron i och läser en bok som jag råkade få syn på i bokhyllan. En bok som jag uppenbarligen glömt bort att jag köpt för länge sedan. Kan redan nu rekommendera den fastän jag bara har läst några sidor. Den handlar om detox ur ett Ayurvediskt perspektiv.

Titel: "Renare kropp och själ med detox"
Författare: Nishan JoshiHa en fantastisk lördag!

/Din digitala vän

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för ditt intressanta inlägg.
Jag förstår det där med att man kan göra detoxen längre än tio dagar. Den kost min detox hittils innehållt har varit så som jag skulle kunna äta så jämt.
Äter du bastantare mat också eller är det mest soppor och så?

Jenny sa...

Ja, du verkar ju leva sunt och äta bra i övrigt så 10 dagar är jättebra. Själv har jag ätit och levt rätt osunt under en längre period, senaste halvåret skulle jag vilja säga. Därför känner jag att en månad är ett måste för min del.
Jag äter mycket grönsaker. Mycket grytor tillsammans med protein och eventuellt långsamma kolhydrater. Exempelvis en vegetarisk gryta med curry tillsammans med bönor och halloumi, eller lax och ratatouille etc. Soppa är kanonbra såhär på vintern men hittills har jag inte hunnit med att låga någon sådan.
Den här gången har jag dragit ner på kolhydraterna och kommer så göra under en period.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online