Från utbrändhet till livslust: Att vila i medvetandet

torsdag 12 februari 2009

Att vila i medvetandet

Det här veckan har varit aktiv. Du känner säkert igen känslan av att hjärnan liksom har processat lite för många tankar? När det känns lite som att man blivit "mätt" på intryck. När man upplever det som att man är trött men ändå är uppe i varv på en och samma gång. Du kanske någon gång har haft den känslan?

Att våga betrakta sina känslor
Det här händer lite då och då för mig. Det är inget farligt såvida man inte ignorerar det. Det handlar hela tiden om att våga se på/uppleva känslorna som poppar upp. Att medvetet betrakta det som försigår inuti. Vem kan förstå mig om jag inte förstår mig själv? Ingen kan må bra åt mig, det ansvaret måste jag ta själv (och tur är väl det? :).

Hitta ditt sätt att vila medvetandet mitt i all aktivitet
I början av veckan bestämde jag mig för att jag skulle ta mig ut på en 15-20 minuters promenad på lunchen. En kvart är ingenting, ändå visade det sig göra så enormt mycket. Under min "promenad-kvart" hinner jag både rensa hjärnan och landa inombords. Jag försöker utöva mindfulness där jag går. Det är så simpelt och ändå så otroligt bra. Ett avbrott mitt i all aktivitet. Ett avbrott som blir till vila.

Min promenad är bara en symbol för alla de enkla lösningar som finns där mitt framför oss. Alla har vi något sätt att vila mitt i vardagen, mitt i all aktivitet. I väntan på bussen, i bilen, i köket på morgonen då vi äter frukost eller när vi tvättar händerna. Ja, det finns massor av stunder och ögonblick som vi medvetet kan vila i genom att exempelvis använda oss av verktyg som mindfulness (läs gärna tidigare inlägg om mindfulness här).
/Din digitala vän

2 kommentarer:

Ulrika Forsell sa...

Mindfulness ja! I höstas hade jag och min man hyrt en stuga på Österlen ett par dagar. Den ligger precis vid havet!!! Varje sen em. satt vi där med tända ljus och tänd brasa och "kurade skymning". Såg dagen bli till kväll, himmelen som skiftade färg och havet som bytte skepnad. Åh! så vilsamt, en lyckokänsla och närvaro känsla som var helt otrolig. Mindfulness när den är som bäst, trevlig helg! Be Happy!

Jenny sa...

Hej Ulrika!
Ja, vad härligt det låter med "kura skymning". Närvaro är enkelt men samtidigt kan det vara så otroligt svårt. Men när man verkligen tillåter sig själv att njuta av nuet kan det vara helt fantastiskt...Det är ofta de där stunderna som liksom etsar sig fast. Man kommer ihåg färger, dofter, känslan av vinden mot ansiktet. Vad är att leva om inte att uppleva nuet? :)
Ha en härlig helg du med!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online