Från utbrändhet till livslust: Ser du detaljerna som bildar helheten?

tisdag 24 februari 2009

Ser du detaljerna som bildar helheten?

Lugn. Klockan finns inte just ikväll har jag bestämt mig för. Sitter i min fåtölj med en rykande kopp te framför mig. Snön tynger ner trädgrenarna utanför mitt fönster.

Det finns alltid ett nu att fånga
Det finns nästan alltid plats för att skapa lugn i livet. Om det så är för några ögonblick. Det finns alltid ett "nu" att fånga. Det kräver förvisso uppmärksamhet på just nuet, men vart vi än befinner oss finns det där...nuet. Frågan är bara om vi lägger märke till det?


Ett ögonblick låter så futtigt, så litet men vid närmre eftertanke är just det här lilla ögonblicket det mest verkliga som finns. Det innehåller allt. Det är gigantiskt, bara vi lägger märke till dess storhet.
Att se sprickorna i asfalten, färgen i träden, känna doften av nybakt bröd är att uppleva sitt här och nu med alla dess detaljer. När allt kommer omkring är det detaljerna som bildar helheten."Hos den som är upplyst ligger fokus alltid på nuet, men i periferin finns ändå medvetenheten om tiden kvar. Med andra ord fortsätter han eller hon att använda klocktid, men är befriad från psykologisk tid"
Eckhart Tolle, Lev livet fullt ut i praktiken


/Din digitala vän

4 kommentarer:

Visa Vägen sa...

Ja, faktum är att ALLT - hela kosmos - finns just nu. Framtiden och det förflutna däremot finns bara i våra tankar. Frågan blir alltså, riktar vi uppmärksamheten mot tankarnas innehåll eller ÄR vi här i detta nu?

Vi kan inte göra båda!

/Svante

Jenny sa...

Visa vägen!
Tack snälla för ditt inlägg.
Bra och intressant fråga. Jag håller med dig om att allt finns just här och nu. Om gårdagen och framtiden är en tankekonstruktion kan också nuet bli en tankekonstruktion, dvs om vi väljer att rikta vår uppmärksamhet på våra tankar.

Att vara här och nu utan att fördöma just detta ögonblick, samtidigt som man är i känslan upplever jag är en bra övning i att koppla på medvetandet i nuet.

Anonym sa...

Vilken underbar bild. Fantastiskk! Var hittar du alla dina fina bloggfoton?
Förresten jag ska nu börja en detox omgång nu igen, kände du att det var bra med en månad?
/Anna

Jenny sa...

Anna!
Detox! Känns det som att du behöver balansera kroppen?
Jag brukar köra en månad men det är alltid i januari då man känner sig som mest ur balans efter julen och vintermörkret.

Det bästa är nog att känna efter "hur obalanserad man är" och därefter bestämma hur lång tid man ska köra. Det kanske räcker med 10 dagar eller två veckor. Är man socker- och vetemjölsberoende behöver man nog köra detox i ett par veckor. Det är ialla fall den tiden jag brukar behöva för att rensa kroppen från sockersuget. Men det där är säkert väldigt individuellt.

Jag har hållit kvar vid min detoxmånad genom att äta samma typ av kost under februar, med undantag av några middagar på helgerna. :-)

Jag försöker hitta balansen i vardagen genom att äta bra kost men också unna mig. Livet får liksom inte bli för mycket spenat. Men det är en konst i sig...sannerligen. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online