Från utbrändhet till livslust: Resultat av en månads detox

söndag 1 februari 2009

Resultat av en månads detox

Detox: slut!

Så var detoxmånaden över för denna gången. Det känns både skönt och lite trist på en och samma gång. Det har varit en väldigt skön och vilsam månad, på flera sätt. Jag upplevde den här detoxen som en ännu mer lärorik och vilsam månad än de tidigare gångerna jag detoxat. Kanske för att jag bloggat i stort sett varje dag!? Stort tack till er alla som har följt min lilla detoxresa. Ni betyder så väldigt mycket för mig!

Innan detoxen:
I december kände jag mig utarbetad och stressad. Kunde inte riktigt slappna av, en sorts oro hade liksom klamrat sig fast i mig. Jag hade problem med sömnen och magen var allmänt konstig och ickefungerande. Jag hade små plitor runt munnen vilket är ett tydligt tecken på att man har problem med magen (pga stress eller dålig mat). Hade problem med muskler i käkar, nacke, axlar och rygg. Det i sin tur resulterade i endel huvuvärk. Åkte även på nackspärr under julledigheten. Kände mig helt enkelt allmänt ur balans.

Något jag även reflekterade över när det gällde maten var att mängden onyttigheter jag stoppade i mig gjorde att jag slentrianmässigt tryckte i mig kaka på kaka, godisbit på godisbit utan att i njuta av "det goda". Varför trycka i sig en massa skit om man ändå inte njuter av det!?

Vad har blivit bättre efter 4 veckors detox?
Jag har valt att detoxa i 4 veckor. För mig kändes det bra att hålla på i några veckor eftersom jag upplevde mig vara i ganska stor obalans. Någon annan gång kanske det räcker med en eller ett par veckor. Det bästa tror jag är att känna efter själv vad man behöver.

Det här har förändrats till det bättre efter 4 veckors detox: • Sömn
  Har utövat andningsövningar (
  pranayama) och meditation (läs mer här!) varje dag. Det har visat sig vara väldigt effektivt för att hitta lugnet och harmonin, något som påverkar sömnen positivt.
 • Hy
  Har inga finnar, dessutom tycker jag att jag har fått lite mer "färg" trots att det är mörk vintertid.
 • Magen, funkar klockrent.
 • Vikt - 5,5 kilo!
 • Humöret är mer stabilt och framförallt uppåt. Känner mig lugnare inombords. Stressen på jobbet har liksom inte nått "in i mig".
 • Muskler
  Muskelproblemen i axlar, nacke och rygg är i stort sett borta.
 • Smaklökarna har vaknat! Jag känner smakerna av det jag stoppar i mig mycket tydligare än innan. Om det är inbillning eller ej vet jag inte. Det spelar i och för sig ingen roll. Maten smakar!

Nu när min detoxmånad är slut kan man ju lätt föreställa sig att jag hetsäter allt det som jag inte fick äta under den här månaden. Men jag kan informera om att så är inte fallet. Det intressanta med detox är att suget efter det man äter mindre av faktiskt försvinner eller mattas av ordentligt. Det jobbigaste suget är det man har efter socker och vetemjöl. Jag har haft dagar då jag dagdrömt om pannkakor, kanelbullar...eller BRÖD. Visst kommer suget att dyka upp lite då och då, men det är inte lika starkt som det var förut.

Något som växer när man detoxar är kunskapen om vad kroppens signaler egentligen handlar om. Man lär sig skilja mellan "abstinens-sug" eller "sug efter ämnen som kroppen verkligen behöver". Det gör att man börjar lyssna på och blir sugen på det kroppen faktiskt behöver.

Jag har bestämt mig för att köra på med detoxkosten på obestämd tid. Jag kommer inte att vara lika strikt men har bestämt mig för att hålla en "bas" där jag väljer mer näringsrik och basisk mat (läs tidigare inlägg om "Renare kropp och själ med detox"). Men det måste också finnas en balans i nyttigheterna, när allt kommer omkring kan en kanelbulle eller en chokladbit vara väldigt läkande på sitt sätt :-)
/Din digitala vän

6 kommentarer:

Anonym sa...

zedegrFantastiskt!
Grattis till att du är klar.
bra jobbat.

Jenny sa...

Hallå!
Tack, tack snälla du. :)

Unknown sa...

Grattis, bra jobbat!
Du skriver så träffande, känner igen mig i mycket. Jag fick också bättre hy efter detox. Tänk om jag vetat det för 10 år sedan! Nu tar jag 1-2 msk psylliumfrön varje dag för att hålla magen i trim. För att mota stressen är jag lycklig ägare av en spikmatta. Skaffade den för 6 veckor sedan o trots stressiga dagar på jobbet senaste tiden, slår inte stressen rot i mig. Tidigare kunde jag ha en knut av oro djupt inne, men den har försvunnit. Hoppas för gott...

Jenny sa...

Maria!
Tack, tack snälla för ditt inlägg. För mig syns det direkt på hyn om jag är stressad. Jag får lätt små, små plitor. Inte speciellt kul när man är 30+. Kan man få komma ur puberteten nån gång liksom? ;)
Jag brukar också ta physillumfrö, eller linfrö som jag antingen äter i yoghurten på morgonen eller så lägger jag i blöt över natten. Konsistensen blir slemmig och skitläskig men det är utrensande superbra för magen.

Spikmatta, ojoj vad spännande. Det måste jag testa. Har sneglat lite på dem men aldrig testat. Det måste jag prova. Tack för tipset!

Ha en finfin kväll!

Ulrika Forsell sa...

Grattis till Detoxen och tack för att du delat med dig av din resa. Jag har detoxen framför mig - skulle börjat för några veckor sedan men det passade inte i tiden. Jag har fått så mycket inspiration från dig och kommer hämta tips härifrån när jag och min man börjar vår detox. Ditt exempel på alkohol är ju strålande exempel på en mycket lyckad detox. Jag undrar iband över att jag klarar så lite skräpmat, alkohol, stress och annat....men brukar komma fram till att ju renare systemet blir ( även ens inre blockeringar) ju mer lyhörd blir man för vad kroppen mår bra av och inte mår bra av. Lyssna inåt! Där finns ju svaren. Du skriver mycket bra och tänkvärt. Há en fin dag!

Jenny sa...

Ulrika!
Tack snälla du för ditt inlägg. Det värmer! Vad kul att höra att du hittat inspiration av mina inlägg. Spännande att höra att du också ska köra detox. Berätta gärna mer om det när du är igång och detoxar :)

Visst är det som du säger så att man blir mer lyhörd för kroppens signaler. Jag upplever det som att kunskapen om den egna kroppen ökar för varje gång jag detoxar. Det är som en sorts "utbildning" man går igenom. Men det är också en enormt skön vila för både kroppen och själen.

Lycka till med din detox!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online