Från utbrändhet till livslust: Bli vän med dig själv

tisdag 17 februari 2009

Bli vän med dig själv

För att kunna acceptera och förstå sig själv och sin innersta natur måste man utveckla en medvetenhet och vänskap med sig själv. Utan medvetenhet kan vi inte förstå och utan vänskap (icke-fördömande av oss själva) kan vi inte acceptera.

Hur ser din inre dialog ut?
Det kanske låter lite konstigt men varesig du vill eller inte för du en inre dialog med dig själv dygnet runt. Du för en dialog inom dig om allt som försigår i ditt liv. Det du tänker och känner påverkar ditt beteende och ditt liv. Är du medveten om vad som försigår i ditt inre?


Din inre dialog lär dig förstå dig själv

Din inre dialog kan ge dig värdefull information om varför vissa problem uppstår gång på gång eller varför du lyckas med vissa saker etc. Att lyssna på sin inre dialog handlar om att våga se både det bra och det mindre bra. Det handlar lite om att se sig själv och sina känslor i olika situationer "utifrån". Det handlar inte om att "sluta känna", det handlar om att våga se och bli medveten om vad som försigår inuti en själv.

Bli medveten om dina dolda rädslor
Det är inte förrän vi kan bli medvetna om vår inre dialog med ett öppet hjärta (utan att fördöma) som vi också kan lära oss att identifiera våra rädslor i livet. Genom att lära sig förstå vilka rädslor vi bär på och varför de uppstår kan vi undvika en hel del lidande. Vi bär alla på "dolda rädslor", dvs rädslor som vi inte visste att vi hade men som vi tillbringat våra liv med att då och då agera på. Att agera på rädslor är att inte agera som sig själv, som den person man verkligen är. Alla har vi väl mindre trevliga minnen av hur vi agerade i en viss situation?

Om vi skulle bli medvetna om våra rädslor skulle vi hushålla med energin bättre och vi skulle förmodligen förstå andra människor och deras beteende på ett helt annat sätt. Jag tror att vi helt enkelt skulle bli bättre på att leva och uppleva. Är det inte det livet handlar om? - Att uppleva.


Allt börjar inuti.

Pema Chodron - All in the Same Boat:

2 kommentarer:

Anonym sa...

Klokt och svårt

Jenny sa...

Hej där! Tack snälla du som tog dig tid att lämna ett litet avtryck. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online