Från utbrändhet till livslust: Njut av vintern!

måndag 16 februari 2009

Njut av vintern!

Ny dag, ny vecka. Kom precis in efter en timmes promenad i snön. Gjorde precis tvärtom vad man ska när man är ute och promenerar; jag insöp inte miljön och atmosfären. Nej, jag pratade i telefon med mina syskon istället. Vi bor långt ifrån varann, riktigt långt. Men ändå är det som om dom finns här bredvid mig i livet ialla fall.

Hemma i byn var det -29 grader och massor med snö. Man kan kanske tänka sig att den informationen är avskräckande för mig, men det är precis tvärtom. Jag får sån hemlängtan!

Att vistas ute är effektiv "medicin" mot stress
Känslan man har när man har varit ute i snön en hel dag är oslagbar. Kinderna är rosiga och kroppen är trött på ett härligt vis. En känsla av total tillfredsställelse sprider sig i en kropp som innan kanske var stressad och orolig. Att vistas ute är en av de mest effektiva "medicinerna" mot stress. Efter en heldag i snön mår man riktigt bra. Har man dessutom tillgång till bastu kryddar man uteupplevelsen med något alldeles extra.

Ofta klagar vi över vintern och mörkret. Ibland undrar jag om vi inte klagar bara för klagandets skull. Ibland klagar vi för att det är socialt inlärt; gnället om vädret kan de flesta identifiera sig med.
Ja, visst händer det att jag också gnäller mig igenom vintern. Men när jag börjar lyssna på mig själv inser jag hur onödigt och destruktivt det är att sprida negativitet inom sig och omkring sig. Det löser inte direkt situationen.

Det kanske är dags att försöka njuta av det vackra med vintern? Vintern är den årstid som kan vara så sagolikt vacker. Solsken på gnistrande snö är bland det vackraste som finns. Har du lagt märke till det? :-)


Ha en härlig (vinter)vecka!

/Din digitala vän

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har nyss lärt mig hur viktigt det är att inte sprida det negativa.

Såhär: jag har alltid varit en positiv person och sett mig som en. Jag ger komplimanger, skrattar och ser det bästa i nästan alla situationer. Men för bara två veckor sen insåg jag att tillochmed det som jag trodde var ofarligt vardagsgnäll är destruktivt. Tillochmed de små inlärda suckarna över vädret som alla slänger sig med och som jag brukar lägga till med för att inte verka FÖR glad - de är som gift i universum. Ingen blir lyckligare av gnället, även om det är minignäll. Nej fram för mer tillfredsställelse och lycka, och för att fler ska sträva efter att ge energi istället för att ta! kram!

Ulrika Forsell sa...

Tack för ett bra inlägg! Jag va idag ute och gick i det vackra vintervädret. Jag hade kännt mig lite på halv dåligt humör men där ute i naturen slog det mig hur enkelt det är att bryta tillstånd och komma i fas. I naturen finns verkligen läkningen. En kall vinterdag som avslutas med en varn brasa eller en kopp varm choklad är ju definitivt njutning. Alla årstider har sin tjusning!
Ps. Kände igen det där med telefonsamtalen med syskon som bor lång väga ifrån. Det händer att jag delar min promenader med dom i telefonen...på så vis blir vardagen nära....

Jenny sa...

Sakomsolen!
Tack snälla du för ditt inlägg. Jag blir så glad när du skriver.

Jag upplever det precis som du att den där vardagsnegativiteten är något vi kan minska på rejält. Allt vi förmedlar har betydelse för oss själva och vår omgivning.
Det låter skithärligt att du är en person som sprider komplimanger och glädje omkring dig. Men jag förstår också vad du menar med att det inte är socialt ok att vara "för" glad, kanske inte vissa situationer ialla fall...men i längden inser även den mest intorkade, negativa person storheten i det positiva. Alla vill väl vara glada? Det finns ingen anledning att marinera sig i negativitet...inte om man vill leva ett liv med glädje.

Men jag tror att ett positivt ord har tusen gånger mer kraft än ett negativt...härligt! :)

Kram!

Jenny sa...

Ulrika!
Vilken härlig beskrivning. Jag blir sugen på en dag ute snön och sedan kura under filt i soffan med varm choklad! Hur härligt som helst. Det är livsnjuteri. Mer av den varan!

Att vistas i naturen har en alldeles speciell, positiv påverkan på både kropp och själ. Det är som du säger läkande. En promenad kan bli till avslappning, läkning och vila på en och samma gång. Vi borde alla lägga märke till och ta del av naturen mer...på något sätt är det som om man blir påmind om att man är en del av något. En vy kan påminna en om något som inte går att beskriva i ord. Det är som om man inser vad som egentligen är viktigt. Den där jobbstressen eller det där problemet minskar i takt med vindens sus eller solens glitter på vattnet. :)

Ha en fortsatt härlig vecka! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online