Från utbrändhet till livslust: Bli mindre känslig för stress

tisdag 10 februari 2009

Bli mindre känslig för stress

Hur kan man bli mindre känslig för stress? Kan man skapa ett "hölje" som gör att den där hemska stressen inte når kärnan av en, inte påverkar en lika mycket?

Sedan jag tog mig ur utbrändheten har jag varit väldigt lyhörd för hur min kropp reagerar på stress. Jag tror att de allra flesta som börjar jobba efter en kris eller utbrändhet blir väldigt lyhörda och medvetna om sin kropp och själ.
I början när jag började jobba kunde jag i stort sett inte utsätta mig för någon stress alls utan att jag blev väldigt trött eller började må dåligt. Det var fullt naturliga signaler från en kropp och en själ som precis hade börjat läka ihop efter att ha blivit illa behandlad.


Medvetenhet är nyckeln till ett mer harmoniskt liv
Visst händer det att jag pressar mig själv lite väl hårt ibland. Det händer till och med att jag blundar för det faktum att min kropp signalerar till mig. Det händer också att jag därav mår dåligt. Men jag måste alltid, alltid vara medveten. Jag måste lyssna på när det är dags för återhämtning. Jag måste lyssna på signalerna som säger: lugna ner tempot! Signaler som jag aldrig lyssnade på förut, jag var aldrig medveten.
Jag tror att det är just medvetenheten som är nyckeln till ett mer harmoniskt och balanserat liv. Utan medvetenhet kan man inte utvecklas, läka eller uppleva.

I varje situation har ditt inre något att säga dig
Man måste inte gå in i väggen för att lära sig att bli mer medveten. Men medvetenhet är inget som man bara lär sig en enda gång och sedan kan, medvetenhet måste man jobba med. Vi bär alltid vårt medvetande med oss, det är en del av oss. Det vi behöver öva oss på att göra är att lyssna på vad vårt inre har att säga oss. När man börjar lyssna inåt inser man att det i varje situation finns ett inre som jag kan ha hjälp av.


Att lära av zenmunkens förmåga att sortera bort stress
Jag läste en gång om ett experiment där man gjort tester på zenmunkar som under många, många års tid utövat djup meditation. Man placerade elektroder på munkarnas huvuden. Dessa elektroder mätte hjärnans aktivitet och vilka områden i hjärnan som aktiverades. Munkarna fick sedan sätta sig ner för att meditera.

Men innan meditationen började blev munkarna utsatta för höga och oväntade ljusstötar. Man kunde snart se att hjärnans aktivitet förflyttades från en del till en annan.
Efter några timmars meditation utsatte man återigen zenmunkarna för höga ljud. Men den här gången kunde man inte se någon som helst förändring av aktivitet i hjärnan. Det verkade som om de lyckades stänga ute all yttre stimulans och bara var öppna för sitt inre.


Harmonin du söker finns där inom dig
Tänk om vi alla har förmågan att bli små "zenmunkar". Dvs, öva upp vår förmåga att välja ut vilka yttre impulser vi vill ska nå vårt inre, vår kärna. Tänk om vi genom att utveckla vår förmåga att lyssna inåt också kan finna ett lugn som vi hämtar inuti oss själva? För när man tänker efter, kan man någonsin finna harmoni utanför sig själv?

Kan vi öva upp kontakten med vårt inre kan vi också finna ett lugn inom oss. Om vi har kontakt med vårt inre lugn blir vi inte lika känsliga för det som händer runtomkring oss.
Hitta ditt sätt att lyssna inåt!/Din digitala vän

6 kommentarer:

Ulrika Forsell sa...

Bra inlägg - tänkvärt. Det är i det inre svaren finns och lugnet. Jag ät själv inte så bra på att klara av för mycket höga ljud, trafik och buller. Men märker att jag klarar det bättre de gånger jag känner mig i balans. Há en bra dag!

Anonym sa...

Hej!
Dag 1, detox... det går bra. Känner verkligen att kroppen är i obalans. Det är skönt att känna av den medvetenheten(!).
Känner mej glad!
Tack för dej!!

Anonym sa...

Håller med dig fullständigt om att vi får arbeta med vår medvetenhet kontinuerligt. Vissa dagar känns det svårare än andra men har man väl börjat vara medveten är det ändå omöjligt att bli omedveten igen! Även om medvetenhet kräver en del av mig så är jag så tacksam över att nu känna att jag vet vad som händer, innan jag blev sjuk visste jag ingenting, kändes det som - jag var bara ett rö för vinden som drabbades av allsköns saker. Det vill jag inte uppleva igen. Tack för dina kloka tankar som du delger oss!

Jenny sa...

Ulrika!
Tack snälla för ditt inlägg. Ja, jag märker stor skillnad mellan balans och obalans då jag bemöts av stress. Det är som natt och dag. Skönt att det faktiskt finns något man kan göra åt de obalanser som ibland "poppar upp"! :)

Ha en bra dag du med!

Jenny sa...

Maria!
Åh vad kul att höra att du har börjat med detox. Hur går det för dig? Ja, det kan verkligen kännas som en lättnad när man väl har bestämt sig för att göra det. Väntar med spänning på mer info om din detox! :)

Sköt om dig och lycka till.

Jenny sa...

http://www.dininrerost.se! :)

Du har så rätt i det du säger. Har man väl blivit medveten är det omöjligt att bli omedveten. Det härliga med medvetenhet är att man kan välja. När man är omedveten kan man inte välja.
Jag känner precis lika som du att innan jag gick in i väggen var det som om livet drabbade mig...jag upplevde det som att jag inte hade någon makt eller ansvar över vad som hände. Jag flöt omkring.

Det är väl så att man ibland måste sjunka innan man kan flyta ordentligt...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online