Från utbrändhet till livslust: Kan stress motverka utveckling och förändring?

onsdag 1 maj 2013

Kan stress motverka utveckling och förändring?

Kanske har du lagt märke till att du själv eller andra i din närhet blir lättirriterade och rentav otrevliga när stressnivån blivit för hög? Det är ett vanligt symptom på stress. Men vad har det med utveckling och förändring att göra?

Photo: Quotescaninspire

Motverkar den stressade människan sin egen utveckling?
Lite stress kan göra att vi skärper oss. Men när vi går över gränsen och blir för stressade smalnar flera av våra förmågor av. Bland annat påverkas vår förmåga att fatta beslut negativt. Vi har svårt att se saker och ting från olika perspektiv och med "nya ögon". Vi blir sämre på att förhålla oss till det som är just här och nu. En stressad person lever i en kropp och ett sinne vars uppgift att hantera det mest vitala här och nu, nämligen att överleva (fly eller stanna kvar och slåss, flight or flight som detta tillstånd kallas på engelska). Det ger inte mycket utrymme för utveckling.


Förutsättningen för utveckling och förändring är att medvetet ta del av en process. Långvarig stress för oss längre ifrån vår medvetenhet och den vi är. 

Stress och smarta idéer, går det ihop?
Kreativitet och stress hör verkligen inte ihop. Visst kan vi ibland komma på briljanta idéer när vi har kort om tid. Men stress har generellt sett (över tid) ingen bra påverkan på den kreativa förmågan hos en människa. Stress gör nämligen att vi följer gamla tankespår och till och med mindre medkännande. Vi läser dessutom inte av vår omgivning lika bra och riskerar att såra andra likväl som vi själva är mer känsliga.

Kom i kontakt med ditt extrasinne!
Jag läste någonstans att medvetenhet bör räknas som ett eget sinne. För det är nog så att utan vår medvetenhet skulle vi inte förstå det som våra sinnen serverar oss. Vi skulle inte  förstå att vi kände en doft eller såg en färg. Medvetenhet skapar möjlighet att stanna upp och mitt i stressen komma i kontakt med den verkliga källan till utveckling: jaget. Medvetenhet blir till ett ankare i tillvaron och en viktig ingrediens för den som vill förändras eller förändra.

Om man ska hitta en ny riktning kan det
 vara klokt att våga vika av från
stigen man går på.1 kommentar:

Johanna H sa...

Hejsan!
Har just hittat din sida och det är precis vad jag behöver just nu! Jag har för mycket stress i livet och då är det inte lätt. Jag orkar inte med det jag borde och jag är sur och arg i onödan. Då är det skönt att kunna läsa vad du skriver och bromsa lite, för ibland måste man stanna och tänka en stund. Tack för att du skriver så klokt! Med vänlig hälsning Johanna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online