Från utbrändhet till livslust: Positivt tänkande borde vara förhållningssätt till tankar istället

fredag 24 maj 2013

Positivt tänkande borde vara förhållningssätt till tankar istället

Mitt förhållningssätt till mina tankar är
det som räknas

"Positivt tänkande" är ett begrepp som används flitigt i många självhjälpsböcker. Det är ett begrepp som förvirrar. Är man en dålig person för att man inte bara tänker positiva tankar? Är möjligt att bara tänka positiva tankar? Vad menar man egentligen?

Att öva upp sitt förhållningssätt till sina tankar, känslor och upplevelser
Jag tror inte att det är önskvärt att försöka kontrollera sina tankar, om det ens går. Våra tankar är ständigt aktiva likt en flod som flyter fram. Det går inte att stänga av sina tankar och känslor hur mycket man än önskar. Däremot kan man bygga upp ett förhållningssätt till sina tankar, känslor, miljö och sina upplevelser. Man kan öva upp förmågan att vara mer medveten och närvarande i hur man väljer att agera. Istället för att agera per automatik (som vi gör när vi inte är medvetna). 


Jag är inte mina tankar, för då hade jag inte kunnat betrakta dem.

Det är när jag börjar betrakta och liksom studera mina tankar och känslor, helt utan att fördöma och agera, som jag tränar upp mitt förhållningssätt. Det är då jag kan se vilka mönster jag har i mitt beteende (både bra och dåligt). Vågar jag studera mig själv utan att fördöma har jag mycket att vinna.

Video: Happiness means getting to know disappointment?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är behagligt och reflekterande att läsa din blogg. Skönt med bilder och text. I början på min sjukskrivning så tittade jag på bilderna - nu kan jag läsa och reflektera.// Ann

Veronica sa...

Jag älskar din blogg, besöker den varje dag. Tänkte höra om du själv har några favoritbloggar du vill dela med dig av?

Petra Axlund Stegman sa...

Hej Jenny! Jag har läst din blogg ett bra tag nu och skulle jättegärna vilja ha med dig i min podcast Inner Strength Podcast och prata utbrändhet, livslust och hur man hittar balans i livet. Du kan lyssna på tidigare avsnitt här: http://innerstrengthblog.com/podcast/

Hör av dig om du vill vara med!
/Petra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online