Från utbrändhet till livslust: Kreativitet - ditt svårfångade geni

torsdag 20 mars 2014

Kreativitet - ditt svårfångade geni


Du har varit med om ögonblicket. När allt flyter. När allt kommer till dig i precis rätt ögonblick. Det kan handla om lösningen på ett problem som gäckat dig. Eller den briljanta idén som kommer att förändra ditt liv för alltid. Det kan vara orden som kommer i precis rätt ögonblick när du behöver dem som mest. Eller den där dikten, låttexten eller målningen som blir till utan kamp.

Är kreativitet något som kommer till oss eller är det något vi har i oss?
Under antiken fanns en föreställning om att kreativitet var en gudomlig kraft, a touch of God. En kraft som flödade genom människan. Men långt senare kom kreativitet att definieras mer utifrån individen. Kreativitet hade inte något alls med någon universell kraft att göra utan snarare något som vissa personer hade förmågan att ta fram. Antingen hade man kreativitet eller så hade man det inte helt enkelt.

Hur öppnar man sig för kreativitet?
Kan det vara så att den prestationsångest och den avsaknad av inspiration som många upplever kan ha roten i hur vi ser på kreativitet? Kan det vara så att tanken på kreativiteten som något som sitter i vår fysiska kropp är en uppfattning som motverkar kreativiteten själv? Det menar Elizabeth Gilbert, författare och briljant föreläsare för nedanstående TED-talk.

2 kommentarer:

Nicole sa...

Hej och tack för en väldigt intressant blogg!

Jag har för mig att du är en förespråkare för mindfulness och meditation, och du har troligen mer kunskap inom det området än vad jag har. Jag har en fråga till dig angående just detta som jag är tacksam för om du kunde svara på. Anser du att meditation och mindfulness är för alla människor? Det framställs som så positivt men visst måste det finnas risker med det också? Jag har själv upplevt ett konstigt obehag när jag har fokuserat på nuet alltför mycket. Är det rekommenderat att träna mindfulness på egen hand, utan någon instruktör?

Som sagt, jag är väldigt tacksam för svar! Ha en fin dag,

Nicole

Jenny sa...

Hej Nicole!
Tack för din kommentar. Uppskattar att du delar med dig av din upplevelse.
Jag tror inte det finns något facit eller något rätt eller fel vad gäller meditation. Visst tar jag ibland hjälp av instruktörer och inspiratörer men jag utövar på egen hand och på det sätt som fungerar för mig.
Meditation ju kan utövas på så många olika sätt.
Är du utbränd eller utmattad? Hur kom du i kontakt med meditation?
Jag tror att det är vanligt att man kan känna obehag när man mediterar. Bara det att stanna upp och börja lyssna på den dialog som pågår inuti kan säkerligen framkalla både obehag och rastlöshet.

Jag är av uppfattningen att det som fungerar för mig inte nödvändigtvis behöver fungera för andra. Vi är alla så enormt olika i hur vi fungerar.
Jag förespråkar att testa sig fram så att man hittar sin grej.

Önskar dig allt gott!
/Jenny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online