Från utbrändhet till livslust: Kost, värk, psykisk hälsa...och gluten

torsdag 7 januari 2016

Kost, värk, psykisk hälsa...och gluten

Kanelbullar, min akilleshäl när jag åt gluten.
Jag skiljde mig från dem för 2 år sedan.

Psykisk ohälsa, gluten och immunförsvaret
Gluten kan trigga autoimmuna reaktioner, vilket i sin tur kan innebära ett immunförsvar som attackerar bland annat hjärnan. Det i sin tur kan leda till psykisk ohälsa. Det låter kanske otroligt, men studier görs på immunförsvaret, autoimmuna reaktioner och psykisk ohälsa. Läs gärna den här artikeln i Svenska Dagbladet. 

Tänk om koständringar kan göra att vi mår bättre psykiskt? Det är inte första gången som kost, inflammation och psykisk ohälsa är under lupp. Jag har tidigare skrivit om Harvardstudien kring kost och depression. Den visar att kosten och risken för depression har ett starkt samband. Att äta antiinflammatoriska livsmedel minskar risken för psykiska åkommor visar studien. Inflammation och depression har ett samband. Vilket innebär att antiinflammatoriska livsmedel kan vara en stor hjälp på vägen ut ur depression och annan psykisk ohälsa.

Att sluta med gluten kan (som i mitt fall)
starta en läkningsprocess.
Gluten, inflammation och vår hjärna
Lyssna gärna på nedanstående TED-talk med Dr. Rodney Ford som menar att det inte finns någon människokropp som kan hantera gluten. Ingen kan smälta gluten, som i sig är ett protein. Det fraktas genom kroppen i sin helhet, utan att "plockas isär" av matsmältningsprocessen, och kan ställa till stora problem. Ofta helt utan att vi vet om det. 

Glutenintolerans...i hela kroppen (inte bara magen)
Ett problem är att de tester som görs idag bara fokuserar på celiaki. Man mäter antikroppar och ger testet inget utslag ber man patienten fortsätta äta bröd. Ford menar att glutenintolerans inte bara handlar om celiaki, dvs magproblem. Gluten orsakar andra problem som inte sitter i magen. Alla typer av autoimmuna reaktioner (det finns över 300 sjukdomar såsom hypotyreos, psoriasis, artrit m.m.) kan ha en koppling till gluten. Gluten läcker ut i blodet och får immunförsvaret att börja attackera...den egna kroppen.

Ford menar att glutenet påverkar våra nerver och hjärnor. Och det han säger går hand i hand med studien ovan om psykisk ohälsa och autoimmuna reaktioner.


Värken försvann när jag slutade med gluten
Jag har skrivit om det här tidigare men kör en repris då det här är information som inte sprids tillräckligt mycket, enligt min uppfattning. Jag slutade med gluten för drygt 2 år sedan när jag fick diagnosen Hypotyreos. Detta eftersom jag läste om forskning som visade kopplingen mellan gluten, inflammation och autoimmuna sjukdomar (jag har en autoimmun typ av hypotyreos).

Migränen försvann och hypotyreosvärdena förbättrades
Vid tillfället hade jag problem med värk i nacke och axlar. Jag hade migrän en gång i månaden ungefär och bet ihop tänderna på nätterna (hade en bettskena). Min övertygelse var att jag inte tränade tillräckligt ofta/bra och att jag stressade för mycket (vilket jag visserligen gjorde). Men när jag slutade med gluten försvann migränen, värken och till och med tandpressandet på nätterna. Det fick mig att börja fundera över hur glutenet måste ha påverkat mig helt utan min vetskap. Och varför det massiva forskningsmaterial som finns inte tas på allvar. Jag håller dock tummar och tår för att det blir ändring på den punkten snart.

TED-Talk Can any human body handle gluten?4 kommentarer:

Anneli sa...

Hej! Bra att du tar upp detta igen!
Jag har sen den 1 januari (detta år) slutat med gluten, och "onödigt" socker.
Socker är jag inte alldeles stenhård med - det slinker ner en och annan bit ekologisk, mörk choklad ibland, men gluten har jag noll-tolerans med! Iallafall trodde jag det tills jag såg en video med en Dr Glidden som menar på att ALLA våra 4 sädesslag - även havre - innehåller nån form av gluten och ska undvikas! Och jag hade druckit havremjölk... så nu har jag inte druckit det på 2 dagar. Men vet du om det är sant att det finns gluten i havre? Det finns ju glutenfri havre att köpa... Men det finns ju också olika sorters gluten har jag hört... kanske är det nån annan slags gluten i havre som de flesta inte räknar som det sorts gluten som är skadligt? Eller??
Gaaaahhhhh! Det är en djungel det här!!!
Vet du nåt om detta?

Viola sa...

Jag bara måste säga att jag ÄLSKAR din blogg!!!! Den inspirerar och sätter ord på mina egna reflektioner. Stort stort TACK <3

Helga Rebecka sa...

Jag slutade med gluten för 1,5 år sedan och märkte ganska snart en förbättring i min autoimmuna sjukdom (ej diagnostiserad men någon form av hudsjukdom i underlivet). Jag gick från att använda den starkaste kortisonsalvan varje dag för att ö h t stå ut med klådan (trots att läkarna var på mig att jag skulle trappa ner) till att klara mig på den svagaste receptfria varianten några gånger i veckan. Nu äter jag en form av paleokost där jag även tagit bort potatisväxter (potatis, tomater, chili, aubergine) och jag är i stort sett symtomfri. Och läkaren som sa till mig att jag inte kan påverka min sjukdom med kosten! Tyvärr måste jag dock säga att jag hade hoppats på en positiv bieffekt på mitt utmattningssyndrom men den har i alla fall inte infunnit sig ännu. (Och jag gnisslar fortfarande tänder och har spänningar i axlar och nacke.) Men hur fantastiskt är inte det att bli kvitt en autoimmun sjukdom som man haft i tio år?! :D

Tack så mycket för en så himla inspirerande blogg! Så många kloka och tänkvärda inlägg!

Kram

Mia sa...

Mjölkproteinet kasein är värst anser jag som prövat utan bägge i omgångar och utan gluten märker jag inte samma skillnad om jag ändå äter komjölk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online