Från utbrändhet till livslust: Naturen i mig

lördag 17 januari 2009

Naturen i mig

Detox dag: 17

Imorse när jag vaknade drack jag i vanlig ordning varmt vatten med citron. Sedan åt jag frukost och tog mig ut i solen för en promenad. Gick längs vattnet, eller isen kanske man skulle säga. För det som normalt sett är öppet vatten är numer klätt i is. Solen speglades i frosten och de små kristallerna som en gång var vattenmolekyer gnistrade sådär sagolikt. Luften var klar och frisk och jag njöt av att få uppleva stunden, ögonblicket. Att ta ett djupt andetag och betrakta det som finns framför en är definitivt underskattat.


Naturen är en del av mig
Det är lätt att glömma bort att vi är en del av naturen. Att den finns där för oss liksom vi finns för den, vi är en del av hela systemet. En del av ett gigantiskt flöde. Men ibland är det som om vi människor tror att vi på något sätt är separerade från naturen. Att vi kan "simma mot" det där gigantiska flödet. Naturen har blivit något som man "åker iväg för att uppleva" eller något man ser på nåt naturprogram på tv.

Att läka stress med naturens hjälp
För några år sedan läste jag om en studie som gjorts av kontorspersonal där man unersökt om skärmsläckare och andra bilder i datorn kunde påverka upplevelsen av stress. Genom att byta ut skrivbordets bakgrundsbild från Windows standardgrafik till en naturbild av exempelvis en lugn skogstjärn upptäckte man att försökspersonernas blodtryck gick ner. Om ett foto kan få min kropp att reagera positivt, undrar då vad en morgonpromenad längs vattnet eller i skogen kan göra för vår kropp och själ!?

Att ta en mindful promenad
Mindfulness handlar om att öva sig på att vara i nuet. Att genom sina sinnen uppleva nuet och ögonblicket precis så som det är, bra eller dåligt. Ofta har vi ju tankarna på annat håll. På saker som hänt eller saker som ska hända. Vi befinner oss ofta i allt annat än nuet. Mindfulness är ett redskap för att fånga livet i det ögonblick som är nu. Att utöva mindfulness när man tar sin skogspromenad tror jag är ett utmärkt sätt att läka kropp och själ. Att vila från tankar om alla måsten och alla orosmoment och låta allt vara bara precis så som det är här och nu.
Att se varje detalj i det som är rakt framför en. Sprickorna i asfalten, känslan av vinden, doften, temperaturen, känslan i kroppen, färgen på himlen och träden. Att tillåta sig själv att uppleva varje liten sekund är en stor vinst. För när allt kommer omkring finns livet bara här och nu./Din digitala vän

2 kommentarer:

Unknown sa...

Hamnade på din blogg när jag googlade på Ayurveda. Har precis börjat läsa dina inlägg och de är mycket intressanta och inspirerande!
Håller med dig om så mycket av det du skriver. Det är ju väldigt enkelt egentligen. Det svåra är att dagligen lyckas praktisera det man vet inom sig är rätt. Tack för dina ord! Kommer definitivt tillbaka hit igen :)

Jenny sa...

Hej Maria!
Tack snälla du för att du tog dig tid och lämnade ett så vänligt inlägg. Jag blir så glad!

Håller med dig om att det svåra är att utöva det enkla i livet. Allt det som redan finns tillgängligt för oss kan ibland vara så svårt att nå. En av anledningarna till att jag har den här bloggen är att påminna mig själv om det jag innerst inne tycker är viktigt. Det kan ju lätt bli så att man glömmer bort det där viktiga emellanåt :)

Ha en skön söndagkväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online