Från utbrändhet till livslust: Lyssna inåt

onsdag 21 januari 2009

Lyssna inåt

Detox dag: 21

Idag har jag detoxat i 3 veckor. Det låter kanske dramatiskt, tråkigt eller jobbigt. Men så är inte fallet. Det är så fantastiskt att för varje gång man detoxar växer tron på att klara sig utan det där man avstår ifrån. Med risk för att det låter äckel-präktigt; det är inte längre lika jobbigt att se på när kollegorna fikar eller när vännerna dricker vin.


En längtan efter att ta hand om sig själv
För varje gång man detoxar blir det lättare och lättare att hålla sig ifrån godiset, vinet, kaffet eller vad det nu är. På något sätt kan jag till och med känna en stor lättnad varje gång jag står där inför min detoxmånad. När jag vet att jag har allt framför mig och att jag under en månads tid bara ska ägna mig åt att ta hand om mig själv helt och fullt. För det är ju det jag upplever att en detox handlar om. Att lyssna på sin kropp och sin själ. Att ta hand om sig. Att läka både inuti och utanpå.
Det är som om inte bara kroppen utan även själen vet att den ska få semester. ;)


Att leva utan stress
Jag övar på att låta den här känslan inte bara gro under min månad av detox utan även den tid som följer. Jag tror att det är fullt möjligt att känna harmonin och lugnet inom sig alltid. Även när det är stressigt.
Det är bara det att man ibland tappar bort sig och irrar omkring lite. Jag tappar ofta bort mig, irrar runt och inser att jag har fastnat i stress-hjulet. Det är ingen enkel match men jag är övertygad om att det är en match vi alla kan vinna. Det man behöver påminna sig om är att det inte är hela världen att man ibland faller. Inget är förgäves. När allt kommer omkring är upplevelserna i livet kontrasterna som uppstår mellan mörker och ljus, värme och kyla, högt och lågt...etc.

Man måste inte avsätta en hel månad av detox för att ta hand om sig. Ibland kan det lilla vara viktigare och kanske till och med bättre. Det viktiga tror jag är att man bestämmer sig för att avsätta tid till att bara vara med sig själv. Att stanna upp i livet och lyssna. Vi lyssnar ju trots allt oftast på allt som försigår utanför men hur ofta lyssnar vi på vad vi själva har att säga? Att lyssna inåt kan konkret vara att meditera varje kväll under några dagar eller kanske en veckas tid eller boka in en helt "obokad helg" med tystnad. Stäng av tv:n, radion, telefonen och lyssna!
Det coola är att allt redan finns där för oss.

Ha en härlig kväll allihopa!

/Din digitala vän

5 kommentarer:

Anonym sa...

tack för dina läsvärda inlägg och din pepp! jag gjorde en nio dagars detox i början av januari och nu börjar jag en till, mycket tack vare dig!

Andreas sa...

Hej! Hittade precis din blogg och jag måste säga att det här var en bra början! :) Hur fungerar en detox jämfört med en vattenfasta?

Måste läsa vidare nu, på återseende!

Jenny sa...

Såkomsolen!
Tack så hemskt mycket för dina vänliga ord. Jag blir så glad! Kul att du hittade något av värde här och så hoppas jag att din andra halva av detoxen blir riktigt skön, vilsam och stärkande.

Creative4ever!
Tack för att du tog dig tid och skrev ett inlägg. Det gör mig väldigt glad.
Det finns olika former av detox men den jag kör innebär att dra ner på "giftintaget" och istället äta mat som driver ut slaggprodukter och gifter samt stärker kroppen. Jag har valt att helt ta bort intaget av kaffe/svart te, rött kött, socker/vetemjöl, alkohol, salt etc. Jag har även dragit ner på kolhydrater.
Jag äter mycket ekologiska grönsaker men inte så mycket frukt (just nu). Min kost liknar den som beskrivs i boken "Renare kropp och själ", se tidigare inlägg om den.

Önskar er båda en superhärlig helg!

Andreas sa...

Hej, det låter som en väldigt bra kosthållning. Hur har det gått med begären efter de saker du undvikit, har de gradvis tonats bort, kommit tillbaks plötsligt eller något annat?

Förutom lite socker ibland är jag på detox-nivå jämt faktiskt... Mår väldigt bra, och billigt är det också. :) Ska se om jag hittar boken på biblioteket.

Om jag får ge ett tips som har öppnat mina ögon för rätt kost så är det Mt Best Cookbook, en väldigt revolutionerande bok om hur individuell vår kost borde vara egentligen. Den finns här: http://mtbest.net/cookbook/

Ha det bra, vi hörs nog igen!

Jenny sa...

Create4ever!
I början var jag extremt sugen på kolhydrater i alla former. Jag är lite av en kolhydrats-knarkare. Älskar bröd. Det saknade jag nog mest i början.

I början fick jag, trots att jag precis ätit, en känsla av lågt blodsocker. Det var kroppens sätt att tala om för mig att den behövde sockret och de där snabba kolhydraterna.
Men det gick över på 7-10 dagar.

Visst poppar det där suget upp ibland. Sockerberoende är som vilket beroende som helst...man får abstinens då och då. Kanelbullarna på jobbet har genererat små smärtsamma, inre kriser :), men det är precis där och då det är jobbigt...sedan "glömmer man bort det" rätt fort.

Tack för länken! Jag ska genast gå in och kika.

Ha en finfin söndag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online