Från utbrändhet till livslust: Sockerberoende - Att "sockerdetoxa" för att vänja sig av med socker och vetemjöl

onsdag 11 januari 2012

Sockerberoende - Att "sockerdetoxa" för att vänja sig av med socker och vetemjöl

Sockerberoende är en plåga för många. Men hur gör man för att bli av med sockerberoendet? Att "sockerdetoxa" kan vara ett alternativ.

Socker gör oss pigga för stunden och trötta i längden
Socker gör oss pigga i det korta perspektivet, precis då vi fått det i oss...men vi blir trötta i längden. Socker är en stress på våra kroppar och skapar en obalans på en kemisk och metabolisk nivå. Det ökar risken för hjärtsjukdomar (läs mer här). Socker sägs också vara rena bränslet för candida (läs mer här) som är en jästsvamp som naturligt lever i våra kroppar. Men vid "sockerobalans" i kroppen kan vi få stora problem och besvär.

Oro, ångest och sockerberoende - socker påverkar även humöret
"När man äter socker börjar kroppen producera signalsubstansen dopamin som gör att vi blir tillfreds och vill då gärna ha mer av socker. Dopamin produceras också när vi tar andra droger såsom alkohol, tobak, tabletter och man kan känna begär efter mer. Dessutom påverkar socker blodsockret enormt och då börjar bukspottskörteln producera hormonet insulin som drar ner blodsockret. Att ha mycket insulin i kroppen är negativt för både balansen, viktminskningen och humöret. Dessutom sliter man på sikt sönder sin bukspottkörtel och riskerar då att få diabetes 2. Det bästa är att sluta tvärt med allt som innehåller socker och på det viset bli av med sötsuget!" Ulrica Davidsson, GI-expert

Räkna med att det tar ca 10 dagar att balansera ett sockerberoende kroppsligt
När man slutar äta socker är det inte ovanligt att man känner sig darrig, trött och ur balans. Hur stark abstinens man får beror på hur mycket socker man ätit och under vilken tid. Det positiva är dock att det brukar gå förhållandevis fort att bli av med sockersugseländet. Enligt min erfarenhet tar det ungefär 10-12 dagar innan kroppen har ställt om systemet. Sockerätande har dock precis som rökning en koppling till beteendet i vardagen. Det kan komma dagar då man får bemöta en abstinens som är mer psykologisk än fysisk.

När man balanserat upp kroppen från sockerabstinens märks det framförallt genom att man känner sig mindre hungrig och har ett mer stabilt blodsocker. Det kan även märkas på ett mer balanserat sinne.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online