Från utbrändhet till livslust: Detox dag 1: mörkgröna bladgrönsaker rensar kroppen och skapar energi

söndag 1 januari 2012

Detox dag 1: mörkgröna bladgrönsaker rensar kroppen och skapar energi

Detox 2012, dag 1.

Årets första dag är här och det innebär detox. Hela januari kommer jag att ta hand om mig extra noga. För detox handlar om att rensa bort gammalt skräp, läka och bygga upp styrka och energi.

Några grundprinciper när man startar upp en detox:
 1. Innan frukost: drick varmt vatten
  Koka vatten, tillsätt färskpressad citron och drick innan frukost varje dag. Detta sätter fart på magen. Drick inte kallt vatten eftersom det motverkar matsmältningsystemet. Varmt vatten stimulerar tarmsystemet. Det lär du märka! ;)

 2. Låt gärna kroppen vila från fast föda första dagen/dagarna
  Det är inte ett måste, men om du har möjlighet, låt gärna kroppen starta om genom att byta ut några mål fast föda med näringsrika smoothies (obs utan mjölkprodukter eller gluten i), shakes eller juicer. Det kommer att hjälpa kroppen att få igång magsystemet.

  Viktigt att poängtera är att en detox inte är samma sak som att fasta. När du detoxar ska du få i dig ordentligt med näring.


 3. Mörkgröna bladgrönsaker rensar och balanserar syranivån i kroppen
  Bland det bästa du kan äta är spenat, broccoli, vetegräs, kål i olika sorter, örter osv. Vårt PH-värde i kroppen påverkar oss enormt mycket, läs gärna mer om balansering av PH-värde här.

 4. Drick! - vatten, ingefärste, örtteer
  Under hela dagen. Drick varmt eller ljummet vatten (kokt innan), ingefärste, örtteer, grönt te etc.

 5. Vila hjälper kroppen att läka
  Se till att försöka skapa utrymme för vila genom sömn, avslappning, andningsövningar, meditation. Den mest läkande sömnen har vi enligt Ayurvedan mellan kl 22-00.

 6. Motion
  Att motionera är helt okej, men första veckan bör man vara extra försiktig då en detox innebär en viss påfrestning för kroppen. När avgiftningen kommer igång förflyttas slaggprodukter och gifter i kroppen som kan få oss att må lite dåligt. Att träna hårt rekommenderas ej första tiden. Men det är du som känner din kropp allra bäst och vet om du mår bra av träning eller ej.

 7. Biverkningar
  Det är inte ovanligt att man får huvudvärk, hjärtklappning och känner sig lite risig första 7-10 dagarna. Kaffeabstinens brukar ge huvudvärk, sockerabstinens ger oss hungerkänslor och får oss att känna oss skakiga och ibland lite svaga.
  Överdriv aldrig din detox och är du orolig, se till att kontakta en doktor för konsultation.
Detox recept, frukost dag 1: Green shake
Jag vill dela med mig av ett recept på en "Green shake". Det kommer bli många green shakes under min detox. Detta recept kom jag på imorse (använd gärna din kreativa ådra för att hitta egna favoriter). Jag använde mig av både min råsaftcentrifug och en mixer men man kan lika gärna bara köra allt i en mixer.

Saften av:
1 äpple
1 apelsin
1 bit ingefära
1 halv citron

Häll över saften från ovanstående i en mixer och tillsätt följande:
1 banan
2 nävar färsk spenat
1 tsk spirulina
1 tsk macapowder
1 tsk vetegräs
1 dl vatten
1 msk linfröolja (oraffinerad)


1 kommentar:

Tez sa...

Din blogg är så inspirerande och jag är nu jättesugen på att köra en månads detox, lite skrämmande dock när jag inte riktigt har koll på vad jag skall äta eller inte.

Men det är ju bara att försöka det;) tack igen för en inspirerande blogg.

Tez

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online