Från utbrändhet till livslust: Att inte må bra är ett symptom - att lära sig förstå oro, ångest, depression, negativitet, ilska

torsdag 6 januari 2011

Att inte må bra är ett symptom - att lära sig förstå oro, ångest, depression, negativitet, ilska

Idag vill jag påminna mig själv om att bara jag äger makten att påverka mitt välbefinnande. Jag vill också påminna mig själv om "att inte må bra är ett symptom".

Normalläget i livet ska inte vara att "må halvbra". Normalläget ska vara att må bra!

Oro, ångest och depression är symptom
Oro, ångest, panikångest, negativitet och ilska är alla symptom på något. Symptom på något inom oss. Något vi missat eller förnekat...kanske en rädsla vi är omedvetna om? Något vi inte lyssnat på...själen kanske?

Att vända sig utåt istället för inåt - ett vanligt problem
Ofta är det just symptomen vi (o)medvetet väljer att misstolka. När vi mår dåligt är det lätthänt att fokusera på fel saker, att börja i fel ände - att vända sig utåt istället för inåt. För är det inte vanligt att vi letar börjar med att leta orsaker utanför oss själva? Vi kanske letar efter en förklaring som inte har med oss själva att göra (precis som om min depression inte hade något alls med mig att göra?), kanske för att det vore enklast och inte lika läskigt så.
Få insikter kan vara så läskiga och befriande som att inse att jag är den som ansvarar för hur jag själv mår - att det är jag själv som har ansvaret och makten att förändra mitt liv i rätt riktning.

Lär känna dina "symptom" genom att bli medveten om när de uppstår
Kanske lever jag i en dålig relation, vantrivs på jobbet, har en dröm som jag längtar att få uppfylla - men inte vågar, eller vantrivs i staden jag bor i. Eller så känner jag mig nere trots att jag har precis allt jag behöver. Vad som än är orsaken till mina "symptom" finns alla svar jag behöver inom mig själv. Att bli medveten om hur man mår inuti (hur man tänker, känner och upplever) är första steget mot ett rikare liv.

När jag blir medveten om hur jag känner och upplever kommer mitt liv att bli rikare. När jag inser att jag kan påverka var jag väljer att lägga min energi kommer mitt liv att få en ny dimension.
Kanske känns det läskigt att öppna "den inre dörren" för första gången - man vet ju inte vad som finns där bakom. Vem vet, kanske kommer jag i kontakt med min själ!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mmm...att lära känna alla sina känslor, bejaka dem och att försöka minnas att allt jag känner handlar om MIG (även om känslor kan väckas av yttre händelser)är något som är jobbigt. MEN som ger livskvalitet, som får en att inse att man själv har makten över sitt liv. Fint och klokt inlägg, tack!

Jenny sa...

Min vän!
Dina ord ger mig energi. Tack :)
Håller med dig i varje ord. Vi har makten över våra liv...oavsett vad som händer oss, positivt eller negativt, så är det bara jag som kan påverka i vilken riktning jag ska färdas...från här och nu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online