Från utbrändhet till livslust: En fungerande mage ger en fungerande hälsa

torsdag 13 januari 2011

En fungerande mage ger en fungerande hälsa

Detox, dag 12 & 13

Jag känner att värsta tröskeln är över nu. Jag känner att energin sakta byggs upp. Magen funkar ännu inte 100% som den ska men jag har tålamod, kroppen behöver tid att ställa om systemet. Magen är förresten en enormt viktig komponent i ditt välbefinnande, viktigare än vi tror.

Din tunga skvallrar om hur magen mår
När du kliver upp på morgonen, räck ut tungan i spegeln. Beläggning skvallrar om att du har slaggprodukter lagrade i tjocktarmen. Detta kan i sin tur göra att du inte tar upp näringen i den mat du äter, vilket i sin tur gör att du blir trött och får sämre immunförsvar.


En fungerande mage ger en bra hälsa
Tröghet och förstoppning är enligt Ayurveda att betrakta som ett allvarligt tillstånd. Får du inte "gå på toaletten" varje dag (inom 24 h) har du enligt Ayurveda en förstoppad mage. Detta kan i sin tur leda till en rad problem med allt från dålig hy, trötthet, oro i kroppen, lägre immunförsvar och i värsta fall sjukdom.

Akuta lösningar att ta till:
 • Linfrö- och physsillumfrö i vatten
  Lägg 1 msk physsillumfrö och 1 msk linfrö i ett glas. Fyll på med vatten (dubbla mängden) och låt stå i några timmar. Drick innan sänggående eller på morgonen innan frukosten.

 • Utrensande och stärkande ingefärskur
  läs mer här

 • Drick!
  Drick mängder med varmt vatten. Varmvatten stimulerar tarmfunktionen.
Håll magen frisk med:
 • Grönsaker och frukt
  Gärna mörkgröna bladgrönsaker som stabiliserar syran i kroppen. En försurad kropp ger en trög och förstoppad mage (
  läs gärna mer om PH-värde i kroppen)

 • Rutiner för mat och dryck
  Försök att äta på vissa tider. Att kliva upp och äta mitt i natten för att man slarvat med maten under dagen kommer att påverka magen (och sömnen) negativt.

 • Drick varmt vatten
  Varmt vatten stimulerar mag och tarmfunktionen. Obs kokt, drick ej varmvatten från kranen.

 • Dra ner på kaffet

 • Dra ner på kött
  Det tar längre tid för kroppen att smälta kött än fisk och grönt. Försök att byta ut något mål i veckan om du har svårt att hålla dig från köttet.

 • Probiotika
  Probiotika är kost som innehåller bra bakterier. Yoghurt och syrade grönsaker (ex surkål) innehåller probiotika.

 • Ät inte för mycket när du äter
  Kroppen hinner inte ta hand om för mycket mat. Har du rutiner för mat och dryck brukar det lösa sig.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för alla bra magtips! Infärskuren ska jag prova omgående! Senast igår pratade jag och min fru om att vi ska dra ner på kött, känns svårt...får se hur det går för oss... Ha en fin detoxdag!

Kin@ sa...

Hej.
För en månad sedan, tog det stop för mej; jag gick in i den berömda väggen.
Jag inser ju nu att det har byggts upp under hela hösten, men man hukar sig, får tunnelseende och bara kör på.
Du har verkligen fina texter, men jag får återkomma till dej, för texten är lite liten och jag kan inte koncentrera mej på dina fina, lite långa texter...
Lycka till med din detox!

mvh Kin@

Ulrika Forsell sa...

Hej! Längesen jag kikade in hos dig men hittade hit när jag var ute och surfade på ayurveda. Jag ger själv ayurvedisk livsstilsrådgivning och håller föredrag och för mig ger ayurvedan så mycket visdom. Du har en mycket informativ och bra sida. Masssor av bra tips! Och ja magen är så viktig!!! Obalanserna börjar ofta där och i hur vår Agni (matsmältningseld) fungerar. Blir själv påmind när jag läser ditt inlägg. Är just nu gravid och då ändrar sig kroppen enormt och magen likaså :). Det varma vattnet, gärna med ingefära är en räddning många gånger. Så enkelt, gott och nyttigt! Önskar dig ett härligt 2011! Be Happy! Ulrika

Kristina sa...

Älskar att komma tillbaka till den här fantastiska bloggen :) Varje inlägg känns så välskrivet och det är så klokt det du skriver! Ha en fin dag! / Fröken Grön

Jenny sa...

Heligvardag:
Tack för inlägget. Ja, köttproblematiken kan vara lite knepig. Men jag tror att det gör mycket bara man byter ut något mål i veckan mot fisk eller vegetariskt. Ha en finfin dag du med! :)

Kina!
Tack snälla för ditt inlägg. Tråkigt att höra att du gått in i väggen. Ofta är det ju något som byggts på under lång tid, kanske flera år.
Jag håller tummarna för dig och för din läkning!
Ps. Om du har liten text kanske det är din browser som förminskar storleken. Gå in under "Sida" i toppen på browsern, välj sedan "Zoom" och där kan du ställa in storleken på texten.

Ulrika Forsell:
Tack snälla Ulrika. Ja, Ayurvedan är ett fantastiskt verktyg i livet. Jag upptäckte det i samband med att jag gick in i väggen.
Ja, magen är något som vi ofta glömmer bort i väst. Man tänker kanske så mycket på sin matsmältning förrän den krånglar ordentligt. Men det ligger verkligen något i att se till att matsmältningen funkar. Det ger en enorm skillnad i energin och allmäntillståndet.
Önskar dig ett underbart 2011! :)

Jenny sa...

Kristina!
Tack snälla du för din gulliga kommentar. Jag uppskattar det verkligen!
Önskar dig en toppendag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online