Från utbrändhet till livslust: Att förbereda sig för semester medvetet - utan att stressa sönder

torsdag 16 juni 2011

Att förbereda sig för semester medvetet - utan att stressa sönder

Är du som mest stressad innan semestern? Känner du dig utmattad och ledsen såhär års?

...när försommaren är som vackrast. Den där tiden du har längtat efter hela vintern. Du har sommaren framför dig och ett långt arbetsår bakom dig. Då, när allt ska kännas så bra känner du dig mest bara tom.

"Innan semester-paniken" - att ha semester "med gott samvete"
Jag har under många års tid reflekterat över fenomenet innan-semester-paniken. Duvet den som uppstår någon gång i maj månad. Efter närapå ett års arbete, jobbmaraton, börjar hela Sverige spurta. Istället för att glädjas och njuta av det vi åstadkommit under året gör vi vårt bästa för att rensa skrivbordet och göra oss "förtjänta" av semester. Jag är förmodligen inte den enda som omedvetet "jobbar in" hela min sommarsemester inom loppet av ett par månader.

"Stress is an ignorant state. It believes that everything is an emergency". ~Natalie Goldberg", Wild Mind

Låt inte ditt ego få dig att fokusera på fel saker
Idag vill jag påminna mig själv om att inte springa förbi en fantastiskt vacker period av året, allt för att "med gott samvete" kunna ta semester. De sista veckorna innan semestern tar inte bort det faktum att jag har jobbat hårt i ett helt år. Jag kopplar på min medvetenhet och låter den bli mitt verktyg i nuet. Medvetet går jag genom min dag och låter inte stressens autopilot stjäla den stund som är här och nu.

"Take rest; a field that has rested gives a bountiful crop". ~Ovid

4 kommentarer:

Anita sa...

Kloke ord :)

Jenny sa...

Tack snälla Anita för att du tog dig tid och lämnade en kommentar! :) Önskar dig en vilsam sommar!

Lotta Zetterling sa...

Det kanske inte är mitt jobb jag känner stress, men jag känner hur allt går alldelse för fort den här årstiden.Det är som att öppna en port och allt rasar över en och det blir mer måsten med allt som hör sommaren till och en intensiv energi.Jag blir väldigt påverkad och känner att min dagliga meditation är väldigt viktig för att inte tappa bort mig själv

Kram Lotta

Linda sa...

Hej!
Hamnade i din blogg efter att ha googlat "oro i kroppen". Här hittade jag kanske en nyckel till mitt mående. Har under några månader haft ont i leder, spända muskler, illamående, trötthet, ångest och nu de senaste veckorna en oro och rastlöshet i kroppen. Har tagit div. blodprover men de ser alla normala ut. Nu under fortsatt utredning men det går inte fort inom sjukvården inte.
Det har också slagit mig att det kan vara stress/utbrändhet då jag känt mig "jagad" och otillräcklig på jobbet det senaste halvåret, vad tror du?
mvh Linda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online