Från utbrändhet till livslust: Att bli av med oro i kroppen

lördag 24 oktober 2009

Att bli av med oro i kroppen

Jag har under några veckors tid upplevt att jag haft en oro i kroppen. En oro som yttrar sig i en sorts rastlöshet. Jag skulle vilja beskriva det som en olust-liknande rastlöshetskänsla som är lika känslomässig som fysisk. Under en månads tid har jag vaknat till nästan varje natt omkring kl 03-04 på morgonen. Det är naturligtvis en ohållbar situation i längden. Det här händer nog alla emallanåt och därför skriver jag om det idag på bloggen.

Oro - när kropp och själ är i obalans
Jag ser oro, ångest, depression och andra känslomässiga obalanser som ett bevis på att kropp och själ hänger ihop. Det blir väldigt tydligt att känslor också har en fysisk skepnad. För känslor kan ge väldigt obehagliga fysiska upplevelser. Allt från tryck för bröstet, känsla av att man kvävs/inte får luft, inte kan sitta stilla, får värk i huvud/nacke/axlar till mag- och hjärtproblem etc. Det viktigaste att förstå är att kropp och själ hänger ihop. När man upplever obehagskänslor är det förmodligen för att man tappat bort själen på vägen.

Oro i kroppen - ett symptom på stress
Oro är ett symptom på stress. Det är viktigt att förstå att känslan av oro egentilgen är ett sundhetstecken. Ett tecken på att din kropp fungerar. En signal på att det är dags att dra ner på tempot. Det är lätt hänt att drabbas av panik. Men istället för att drabbas av panik tror jag att det är viktigt att lära känna.


Upplevelsen av press och stress kan ge avtryck i kroppen som en oroskänsla. Stress i sig är inte farligt, det är avsaknaden av vila som är farlig.

Du kan inte springa ifrån din oro/rädsla - bekanta dig med den!
I västvärlden ser vi känslor som rädslor, oro, ångest och annat obehag som något att undvika. Självklart eller hur? Vi vill ju vara lyckliga. Problemet är att vi i vår jakt efter lyckan springer ifrån våra obehagskänslor - vi vill inte veta av dem eftersom vi ser dem som motsatsen till lycka. Om man känner oro och ångest så betyder det ju att man inte är lycklig, eller?

Sysselsätter du dig omedvetet för att slippa känna?
Om vi får en lugn stund ser vi till att bli sysselsatta av något eller någon, förmodligen omedvetet för att slippa känna de där känslorna. Vi lägger (0medvetet?) locket på och en dag kokar det över. Det VÄLLER över oss, i form av starka obehagskänslor men också fysiska symptom.

Gör som buddhisterna - bli vän med din oro-ångest-rädsla
Jag tror att vi har massor att lära av buddhismen. Enligt buddhismen är rädsla lika naturligt som kärlek och något som vi inte kan springa ifrån. Genom att springa ifrån rädslan gör vi den större. Vi ger den större utrymme och mer makt över oss.

Egentligen är känslor som oro i kroppen en signal på något och om vi springer ifrån dessa känslor springer vi också ifrån en lösning på problemet.

Stanna upp, lyssna och lär dig av dina rädslor och obehag
Jag tror att det är viktigt att inte få panik över sina obehagskänslor. Visst, de kan vara oerhört starka och jobbiga att känna - men de är trots allt signaler som vi sänder till oss själva. Lösningen ligger i att bemöta dessa känslor - de är ju lika verkliga som de "trevliga känslorna". Att helt enkelt stanna upp, lyssna och lära sig förstå dessa signaler.

Utöva Mindfulness för att bemöta dina obehagskänslor
Mindfulness är en teknik som har sitt ursprung i Zen-buddhismen. Ett sätt att bemöta rädslor och obehagskänslor är att stanna kvar i känslan. Att stanna upp och "känna in" känslan och liksom stirra den i vitögat. Att med öppna ögon våga se den, acceptera den och känna den i kroppen.

Försök att betrakta dig själv lite "utifrån"

Hur känns rädslan/obehagskänslan i din kropp? Beskriv för dig själv vad det är du känner, upplever, tänker, ser, är. Vänd dig inåt och för en dialog med dig själv. Jag tycker att det är fascinerande hur liten den där rädslan verkar när man väl accepterar den, känner den och ser den. Rädslor och andra obehag får oss att växa och utvecklas - hur märkligt det än låter.

"Rädsla är en naturlig reaktion då man närmar sig sanningen" - Pema Chödrön


Relaterade länkar:

10 kommentarer:

Ett gammalt hus sa...

Det är intressant att följa din blogg - du tar upp ett stort "problemområde" som växer. Det goda som händer nuförtiden är att man börjar veta vad man kan göra. Jag har också varit där - inte helt och fullt - bara otroligt nära och det har lärt mig att börja tänka mer på vad som är viktigt ... och framför allt vad som gör mig glad!!
Du skrev att du är från Norrbotten och bor på Söder som jag ...

Din digitala vän sa...

Hej där!
Tack snälla du för ditt inlägg.
Stress och press har ökat med vårt sätt att leva...samtidigt har vi succesivt blivit mer medvetna om vad stress och press gör med oss (läs och hur vi blir av med det). Det finns hopp! För mig är den här blogget ett sätt att påminna mig själv om vad som är viktigt, för ibland blir man ju lite blind och döv.

Åååh...bara jag läser "Norrbotten" så blir jag glad. Norrbotten är så mycket för mig. Jag var där för 2 veckor sedan senast. Har bott i Stockholm i många år men Norrbotten finns alltid där. Åker hem till lugnet rätt ofta faktiskt. Även om Söder är rätt underbart det med :)

Ha en underbar söndag!

Zalina sa...

Oj, vilken intressant blogg! Här finns mycket läsvärt märker jag! Är själv i utbrändhetsfasen (för andra gången). Samlar lite texter för egen del på en blogg. http://zalinas.bloggsida.se/
Tack för en bra blogg. Den kommer jag att följa! ;-)

Din digitala vän sa...

Zalina!
Tack snälla du för ditt inlägg. Det värmer verkligen. Ska genast gå in och kika på din blogg!
Kram

Kjetil sa...

Hei hei
Jeg er en mann Som kommer fra Oslo i Norge. Jeg leste artikkelen din om at bli av med oro i kroppen og tyckte det var mycket bra skrevet. Dette kan nok hjelpe mange. Jag driver sidan www.alternativmedisin.org hvor jag publiserar artikler om det alternative som andre har erfart. I den forbindelse funderar jag på om jag kan publisere ditt innlegg på min sida? Jag legge også til en link til din sida. Hoppas å høre från dig. info@alternativmedisin.org
Klem Kjetil

Din digitala vän sa...

Hej Ketil!
Tack för ditt inlägg.
Vad kul att du vill använda min artikel på din website. Det går givetvis alldeles utmärkt!
Ska genast gå in och kika på din website.

Önskar dig en fin dag!

Kjetil sa...

Hei
Tusen takk for det. Det betyr mye å få andres historier når det gjelder angst og psykiske belastninger. Du har en meget fin blogg som jeg tror mange har god nytte av
Klem Kjetil

Anonym sa...

FANTASTISK och välskrivern blogg.. TACK!!!!

/Nette

Anonym sa...

Hej är bloggen fortfarande aktiv?

Ulrika Charles sa...

This is a very joyful day of my life! I was fortunate enough to contact Oduduwa's email address (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com), Prophet Oduduwa helped me bring back my ex love with magic love spell within short period of time {48hours}.
i have been married for 16 years and it was so terrible because my husband never trusted me and he was really cheating on me and was seeking for a divorce, i love him so much and we had 2 kids together, i love my children and i want them to live and grow up with their father, i was desperately needed to put a stop to the divorce and return love and trust into the relationship.
I read a Post comment online as this and copy Dr.Oduduwa email on the blog post comments on how he has helped a lady called Jennifer Osawe and other people to bring back their ex lover, helping restore marriages and make people rejoyce and happy in their relationship.
i explained my situation to him and then seek his help, Prophet Oduduwa told me, he will help me with my case and here i am now celebrating because my Husband has change totally for good. My husband Anders always want to be by me and our lovely kids and can not do anything without my present around him, Anders my husband presently loves me more than ever before.
i am really enjoying my marriage, what a great celebration. i will keep on testifying on the internet because Dr.Oduduwa is truly a real spell caster that work quick and faster to return loss love. It is free and no side effect.
Dr.oduduwa can also solve problems like as follows:
VOODOO LOVE-SPELL TO STOP DIVORCE, BRING BACK EX love, SPELL TO WIN COURT CASE, SUCCESS AND BREAKTHROUGH SPELL, BLACK MAGIC POWERS FOR FAME, POWER AND WEALTH and VOODOO POWERS FOR DESPERATE NEED TO DIVORCE etc.
please feel free to inform your friends and relatives who are passing through same similar problems in their marriage. i was lucky to came across his contact online blog and it save my marriage.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online