Från utbrändhet till livslust: Det är inte mitt fel!- att bryta negativa beteendemönster

lördag 3 september 2011

Det är inte mitt fel!- att bryta negativa beteendemönster

Du spenderar flera timmar av din dag med att tänka på en person du avskyr. Jumer du tänker på personen i fråga, desto mer sårad och arg blir du. Kanske tänker du till och med igenom vad du skulle säga om han/hon var här. Känner du igen scenariot?

Autopiloten som tar över när jag utövar omedvetenhet
Vi har alla förmågan att låta autopiloten slå på. Med det menas att vi låter v
åra känslor just nu styra vårt tanke- och beteendemönster utan att vi själva är medvetna om det. Men spelar det egentligen någon roll om jag går omkring och är negativ eller ej? Har jag inte rätt att få vara sårad och negativ om någon varit elak mot mig?

Den enda som lider av att jag är negativ är jag själv

Vi har alla "rätt" att känna och tänka vad vi vill.Om man vill kan man hitta många anledningar till varför man har rätt att känna som man gör. Man bör dock fundera över vad det är man uppnår genom att tillbringa flera timmar i negativitetens tecken. Förmodligen går den andra personen omkring lyckligt ovetandes om all negativ energi som jag utsätter mig för. Den enda som lider av att jag är negativ är jag själv. Man kan också se det som att jag låter den andra personen fortsätta att, helt omedvetet, kontrollera mig.


Man kan föreställa sig att det vore bättre att lägga energi på att göra något åt en situation man ogillar än att låta den kontrollera en.


Medvetenhet bryter negativa tanke- och beteendemönster
Genom att öva sig i att bli mer medveten om vad som försigår inuti en själv i nuet minimerar man risken att fastna i negativitetskarusellen.

Att komma på sig själv mitt uppe i destruktiva tankar ger en själv möjlighet att ställa sig frågan "hjälper det här mig eller stjälper det mig?".
Vad ligger bakom mina känslor? Har den här personen något med saken att göra eller är det bara jag som söker en orsak att få ur mig alla dessa känslor? Genom att föra en dialog med sig själv kan man bryta ett destruktivt mönster.

Det blir svårt att uträtta något konstruktivt när man utövar rollen som offer.

Det enda vi har är stunden här och nu. Vi har alla rätten och makten att påverka våra liv i en mer positiv riktning, var vi än befinner oss. Om förändring ska äga rum måste jag ta ansvar, inte nödvändigtvis för en viss händelse, snarare hur jag förhåller mig till den.

"
When you blame others, you give up your power to change." Dr. Robert Anthony

6 kommentarer:

Erika sa...

Hej!Så glad jag blev när jag hittade din blogg,har nu suttit och kollat igenom lita gamla inlägg och detta är precis vad jag behöver!! Ska bli kul att fortsätta följa detta.// Erika

Anonym sa...

Oj. Så många självpeppsböcker jag läst, men här känns det mer på riktigt...
Kommer att läsa lite i taget.
Förändring kräver mod, skriver du och det är just vad jag försökt få ner på pränt i dag.
Jag är nog inte så modig.
Men jag tror jag vill försöka.
Igen.

Anonym sa...

"Att hata är som att dricka gift och förvänta sig att den andre ska dö"

Joanna sa...

Hej jag heter Joanna är är 23 år.
När jag var 14 år fick jag diagnosen Aspergers syndrom och nu bloggar jag öppet hjärtat om mitt liv med diagnosen och allt vad det innebär för att folk ska få mer förståelse och insikt för hur det är att leva med ett dolt funktionshinder.
Så besök gärna min blogg:)
kram

Nike sa...

Hej. Det är som att höra mina egna tankar och mina egna ord, när jag läser din blogg. Hittade den just. Min resa sträcker sig cirka åtta år tillbaka. Jag är långt i från frisk. Det sliter att vara ensamförsörjande till två (numera) tonåringar. Det ekonomiska har definitivt stått i vägen för mitt tillfrisknande. Om man inte har råd har man heller inte råd att ta sig tid att gå ner i varv, att vila och sluta oroa sig....Jag tror att din väg skulle kunna vara min väg. Förhoppningsvis kan jag få mer ro och mindre oro runt mig framöver. Förhoppningsvis kan jag också bli frisk :)

Anonym sa...

jag sitter å surfar runt om uttmattning , utbrändhet ...har också hamnat i detta tillstånd just nu ...allt som du skriver stämmer ju så bra in ...man vill ju att läkningen ska gå snabbt ...men så enkelt är det inte ...skönt att höra att man inte är ensam i båten ....jag kommer att kika närmare på din blogg ...hälsn jeanette..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online