Från utbrändhet till livslust: Läkning av utmattningssyndrom (utbrändhet) - Faktorer som spelar in

torsdag 22 mars 2012

Läkning av utmattningssyndrom (utbrändhet) - Faktorer som spelar in

Att vakna upp till en känsla av olust, trötthet, tyngd, frustration eller ren och skär utmattning. Det händer alla någon gång i livet. Frågan är VAD det är som gör att man hamnar där? Och HUR kan man ta sig vidare för att må bättre? Jag har gjort ett försök att summera några viktiga faktorer.

1. Acceptera den plats jag står på
Det vore fel av mig att låtsas ha några svar. För något facit finns inte. Därför vill jag understryka att nedanstående är reflektioner, inga exakta svar. Eller jo, det är mina svar till mig själv. Men dina svar är dina att ta reda på. En människas kris/utbrändhet eller depression är en individuell resa att göra. Men det allra första steget i all typ av utveckling och förändring är att acceptera att man befinner sig där man befinner sig. Hur klyschigt det än låter.

Att acceptera läget är inte detsamma som att stagnera eller ge upp. Det är början på förändring. Något nytt.


2. Skapa och lära av min egna process - min process är min.
Lika viktigt som att acceptera är det att förstå att det inte går att plugga sig till hur man tar sig ur sin kris. Läkning och förändring är en process och den ser olika ut från person till person. Jag kan läsa om andras upplevelser och lära mig av dem, men min förändring och min läkeprocess måste jag själv skapa och lära mig av.
Jag måste vara den drivande i min process, det är ju min process.

Det må kännas skit att befinna sig på botten. Men det finns en anledning till att jag gått in i väggen och nu är tiden att ta reda på varför. Det gäller att komma ihåg att "this too shall pass". Allt förändras.

3. Att ta ansvar
En av de läskigaste insikterna som slog mig när jag gått in i väggen var denna: jag är den som ansvarar för att skapa, förändra och påverka mitt liv. För vem annan än jag är ansvarig för mitt liv? Visst, jag kan skylla på min arbetsgivare, partner, knäppskallen på stan eller gud...men kommer det att förändra min situation?
Jag kan också se det som att jag har makten att förändra genom att ta ansvar. Ett ansvar som kan ge en beständig förändring.

"Problems cannot be solved by the same level of thinking that created them" Einstein


4. Medvetenhet - ett av de mest kraftfulla verktyg vi har i livet!
Om jag inte är medveten, vad är jag då? Just det, omedveten. Om jag är omedveten om vad jag tänker, känner och gör - hur ska jag då kunna förflytta mig från det tillstånd jag befinner mig i nu? Hur ska jag kunna förändra och förbättra mitt beteende och min hälsa? Medvetenhet är en av de i särklass mest kraftfulla verktyg vi är utrustade med. Det är också direkt kopplat till vårt allmäntillstånd.
"Om jag har ett medvetande i storleken av en golfboll kommer jag att tänka, känna, agera och förstå i storleken av en golfboll" David Lynch

Att bli medveten om vad som försigår inuti mig, att betrakta och utan att fördöma lyssna och lära är att läka och utvecklas. Det låter barnsligt enkelt (och det är det också), men inte nödvändigtvis lätt. Medvetenhet är inget man "slår på", det är något man måste jobba med hela sitt liv.

5. Förlåtelse och empati ger frihet och lugn
En av punkterna ovan säger att jag har ett ansvar. Men det betyder inte att jag ska bestraffa mig själv på något sätt. Ansvar kräver förlåtelse och förståelse. Jag kan aldrig läka och må bra om jag inte kan bemöta mig själv med respekt, acceptans och förlåtelse. Man brukar lite klyschigt prata om "att älska sig själv" och det är faktiskt det detta handlar om i mer konkret form. För allt i mitt liv börjar hos mig och i mig. Att förlåta sig själv och andra betyder inte att man nödvändigtvis förlåter ett beteende eller en handling...det handlar om att släppa taget.

En viktig ingrediens när man blir medveten om och ta ansvar för beteende, tankar och känslor och tråkigheter är att släppa in kärlek i form av förlåtelse och empati. Om jag kan göra det inför och mot mig själv så kommer det att påverka alla mina relationer och situationer från och med nu.

6. Förändring kräver mod
"Visst gör det ont när knoppar brister" lyder en känd svensk dikt. All förändring gör inte ont men beständig förändring kräver definitivt mod och visst, det kan göra ont. Att våga. Bara en så enkel sak som att vara sig själv kräver mod. Att våga stå för den man är, vill vara eller tycker om. Det kräver mod.
Sedan kan det vara så att man kommer fram till att man måste göra förändring som påverkar vardagen och livet. Det kan handla om att säga upp bekantskapen med någon som man mår dåligt av att ha omkring sig. Eller säga upp sig på jobbet. Eller börja plugga, våga flytta eller helt enkelt bara komma i kontakt med sig själv. Att se sig själv kräver mod.

Att ta ansvar kräver mod. Att vara sig själv kräver mod. Att älska, förlåta och förändras kräver mod.


7. Jag är en andlig varelse - inte en påse kött på ben!
Något som jag tror att alla som går in i väggen har gemensamt är förmågan att stänga av kopplingen till sin själ...och därav pusha sig själv. Kort sagt att sluta lyssna på vad som försigår inuti och köra på. Det handar om förmågan att stänga av kopplingen till sin själ för att den inte går hand i hand med ens planer. Det passar sig helt enkelt inte. Inte ens när kroppen tillslut skriker ut olika signaler ger det en anledningen att lyssna.

När jag gick in i väggen insåg jag att jag är en andlig varelse. Jag har en själ och det är därför jag gick in i väggen...jag slutade lyssna. Det var inte förrän jag började lyssna igen som jag vaknade upp. Jag är inte religiös men jag är fanimej andlig!

8. Att läka sin fysiska kropp
Stress sliter hårt på kroppen. En person som gått in i väggen eller lider av stressymptom har förmodligen levt med höga nivåer av stresshormonerna kortisol och adrenalin. Det i sig innebär att kroppen gått på högvarv och till och med i sömntillstånd varit i "fight flight mode". Näringsbrist är vanligt vid utbrändhet och därför är det klokt att se över så att man får i sig mineraler (ex magnesium, zink, selen, jod) och vitaminer. Stress gör att matsmältningsapparaten försämras vilket i sin tur gör att vi inte kan ta upp de näringsämnen som finns i mat och tillskott. Därför är det även klokt att se till att stötta matsmältningen, exempelvis genom att äta ingefära, dricka varmt vatten genom dagen eller addera örter och tillskott som psylliumfröskal, blötlagda linfrön eller Triphala ros.

Men träning då?
Att träna hårt är inte nödvändigtvis att ta hand om sin kropp. Faktum är att kroppen inte känner av skillnad på stress på kontoret och stress på gymet. Att läka stress kräver förståelse för hur den fysiska kroppen fungerar. Det är lika viktigt att planera in vila/lugn som det är att planera in träning.

Att bygga upp sitt allmäntillstånd är att finna balans. Balans mellan aktivitet och vila. Börja planera in tid för avslappning på samma sätt som du bokar upp aktiviteter.

9. Jag är kreativitet, jag skapar - I rock!
Varje dag vill jag påminna mig själv om att jag är i ständig förändring och att jag har förmågan att förändra och utveckla mig själv och mitt liv i olika riktningar. Jag kan alltid påverka mitt liv i en mer positiv riktning. Så frågan är vem och vad vill jag vara och göra? Nej, jag vet också att sannolikheten att jag ska bli USAs nästa president är obefintlig. Men det här handlar inte om att bli något jag inte har inom mig...eller ens vill bli. Jag är jag, frågan är snarare vad jag gör med det jag känner till om mig själv? ...och hur jag blir mer av den jag är.

"We are all worms. But I believe that I am a glow-worm" Winston Churchill

9 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan!
Jag ramlade över din blogg idag. Inspirerande, intressanta och tänkvärda rader du bjuder på!
Det jag stångas med själv just nu är att hitta inspiration, motivation och glädje till livet efter 3 månaders sjukskrivning pga utmattningssyndrom.
Dina ord ger mig ett visst hopp och det är jag tacksam över att du vill dela med dig av.
Med vänlig hälsning, Jennie

Jenny sa...

Hej Jennie!
Tack snälla du för att du tog dig tid och lämnade en kommentar. Tack också för att du delar med dig av din situation. Det uppskattas väldigt mycket och hjälper andra i din situation.

Önskar dig allt gott!

Anonym sa...

Hej min vän! Du skriver så bra. Du skriver det jag behöver höra just nu. Dina ord hjälper. Mig i stunden. Ska ta till mig detta. Jag har inte kommit långt i dessa steg tillbaka. Men jag ska ta mig dit. Tack½
Helene

Jenny sa...

Hej Helene!
Tack snälla för ditt inlägg. Det uppskattas mer än du tror.

Var rädd om dig!

Anonym sa...

Tack för kloka ord som faktiskt ger mening- jag slutade fungera för 8v sedan, har jagat en "riktig" förklaring... Jag kan ju, har fungerat på samma vis i 12 år! Varför ska det ta stopp nu? Men ja, jag ser att jag också har haft tonvis med varningssignaler i flera år... Jag hamnade på intensiven till slut, sen kom jag inte upp ur sängen på veckor. Nu börjar jag komma mig men jag klarar inte acceptera att jag inte kan och att det kräver tid- och jag inser att acceptansen är första steget för att kunna göra något åt det.. Att läsa din blogg hjälper, det finns en väg tillbaka! -men hur kan jag förlika mig med vad som faktiskt har skett, minns du hur det var för dig? Tack för en bra blogg /Maria

kopparspiralen sa...

Hej!
Vilken underbar blogg! Tack för att du lagt ner dig och berättat allt detta för att hjälpa andra. Jag är i en liknande situation som dig/er som hittat hit, med den skillnaden att jag är fullt övertygad om att den kopparspiral jag bar under 5 månader var droppen som fick... En lång historia med många underliga frågetecken... Adressen till min blogg är www.kopparspiral.blogspot.se. Där kan man bl a läsa att läkemedelsbolaget bakom produkten inte ens kan lämna någon källa på sina påståenden om "kopparfrisättningens ofarlighet". Allt medan tusentals drabbade runtom i världen vittnar om samma problem... (koppar, precis som stress, minskar zinknivåerna i kroppen.)
Kram till er alla där ute i cyberrymden!!
K

Anonym sa...

Hej! Vill bara säga att du lyckats få ner många kloka ord och beskriva det här väldigt bra. Tack!
Jag lider av utmattningssyndrom o kämpat med det i snart 2år, det har gått upp och ner. Men nu när jag börjat lära mig att lyssna på min kropp igen och fått mer insikt känns det skönt att kunna relatera till allt som du skrivit och verkligen känna och förstå det. Det tog mig lite mer än ett år att verkligen börja acceptera att det handlar om permanenta förändringar och att jag är viktigast, då släppte det :)

Mizi Margueron sa...

För några månader sedan gick jag igenom samma förhållande / missförstånd med min man, vi har varit gifta i över 6 år, det var verkligen sött och ibland sent i fjol var det så hemskt eftersom min man började fuska på mig och letade efter en sätt att skilja mig, vi bröt upp innan 3 månader efter och vi kom tillbaka igen första kvartalet i år, bara förra månaden lämnade han mig helt och hållet med våra två barn bakom sig utan att säga ett ord. Jag var så förvirrad att undra vad som kunde ha gått fel. Tidigare deltog vi båda i äktenskapsrådgivning / seminarier och slutligen bestämde jag mig för en terapeut men till nytta jag älskar den här mannen och jag vill ha honom tillbaka så desperat om inte på grund av mig själv men för barnens skull kommer de att sakna honom och jag vet inte hur jag kunde förklara saker för deras förståelse. Jag läste en inläggs kommentar online hur en valentinbaserad journalist hitta sann kärlek efter 9 år av relationen hjärtbråk och hon blev gift omedelbart några veckor efter att Drigbinovia lunchade en stava för henne att hitta sann kärlek och gifta sig. Jag hade turen att få tillgång till Den personliga e-postadressen doctorigbinovia93@gmail.com av den andliga healen och en kärleksspellare.
Jag älskar min man så mycket. Jag kunde inte ha gjort något för att skada honom eller få honom att känna sig dålig längre. Jag ville bara ha honom tillbaka till att älska mig för alltid. så jag skickar ett meddelande till Drigbinovia-e-postadressen jag kopierade på blogginläggets kommentar. Jag förklarar min förhållningssituation till Drigbinovia och han lovade att hjälpa mig att få min man tillbaka hem. Jag gav det ett försök eftersom det inte finns något annat jag kunde ha gjort för att få hem hemma omedelbart på kort tid. så förvånansvärt fick jag ett telefonsamtal från min man efter två månader lämnade han hem utan ett ord eller meddelande, jag var så glad och jag hämtade snabbt han telefonsamtal och han försäkrade mig om att han kommer att komma över nästa dag och se Han kom hem hemma i går och ber om ursäkt, men framför allt är jag glad idag är han hemma till mig och våra underbara barn, det här är min största glädje av året. Jag bryr mig inte riktigt vad det betyder att det blir gjort men jag tror att jag inte ens spenderade mycket pengar som folk kanske tror. Jag följer bara Drigbinovia instruktioner och jag gjorde vad offer eller stavning process som krävs var allt gjort för min räkning. nu när jag pratar med dig nu lever jag och min man båda lyckligt tillsammans för alltid. Jag älskar honom så mycket. Min poäng är att han var min första kärlek åtminstone det är vad det känns och jag gjorde allt mänskligt möjligt för att få honom hem hemma genom hjälp och hjälp från Drigbinova, den inhemska andliga healaren.
Jag är tacksam och tacksam för Drigbinovia stor man. Jag var först med rädsla för tvivel, men jag ger det ett försök och det fungerar för mitt gott. Jag är säker på att det här kommer att fungera för dig också, 100% säker.

Lava Showan sa...

Jag heter Robert Knight, från Förenta staterna,
Jag är skild från en son och min son heter Felix, han är 12 år nu,
Jag hade en dålig upplevelse i mitt tidigare förhållande, det är en väldigt lång historia men jag kommer att förkorta det för att du ska förstå att vi ibland måste fatta ett personligt beslut för att få det som tillhör dig.
Min fru skildes från mig för att gifta mig med en annan man som bodde i samma stad. Jag bad henne om ursäkt och jag bad henne att återvända till mig och till vår son,
för några dagar sedan läste jag en artikel på förhållandeblogg publicerad av Maria Anderson från Sverige, hon delade en livsrelationsupplevelse på en blogg och hon skrev ut e-postadressen till Dr. Oduduwa Love Spell Caster som kan återställa trasigt kärleksäktenskap och få tillbaka tillbaka ex kärlekspartner inom 3 dagar.
Jag trodde aldrig på magi, förrän min son sa att jag hellre skulle prova att få sin mamma hemma.
Jag skickar ett e-postmeddelande till den e-postadress som anges på bloggen för att kontakta Dr. Oduduwa kärleksstav. Jag förklarade för honom allt som händer mellan mig och min före detta fru.
Jag fick ett svarsmeddelande att han kan hjälpa mig att få henne tillbaka hem för att älska och lita på mig som mer än någonsin tidigare, jag försökte det och jag var glad att följa alla instruktioner från Dr.Oduduwa kärleksstav. Bara några dagar efter att jag fick ett telefonsamtal från min före detta fru Laura, bad hon om ursäkt för mig, Laura gick tillbaka hem, hon grät och ber om ursäkt till vår son Felix för att hon lämnat honom så länge.
det fungerar som magi verkligen för det är så fantastiskt hur kärleksstav fungerar så effektivt inom tre dagar stavningsbön.
Jag rekommenderade starkt alla som läser detta vittnesbörd och som genomgår förhållandeproblem att söka hjälp för att återställa sann kärlek och förtroende till kärleksförhållande. oavsett hur länge din partner lämnade dig kan de fortfarande återvända till dig.
det fungerar för mig och så många andra har sagt bra kommentarer om den här stora mannen Dr. Oduduwa (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online