Från utbrändhet till livslust: Checklist för en utmattad/utbränd

torsdag 29 mars 2012

Checklist för en utmattad/utbränd

 1. Har du märkliga symptom? Bli medveten om dem!
  Om du har symptom som orolig/dålig sömn, koncentrations- svårigheter, dåligt korttidsminne, ångest, panikångest, oro, humörsvängningar, trötthet trots sömn, krypande känsla i kroppen, magont, migrän, yrsel, klåda/utslag m.m. innebär det i sig inte att du gått in i väggen men att det är dags att göra något åt situationen.

  Konsultera alltid med läkare om du är orolig. Utmattning kan ge ifrån sig läskiga symptom och det är viktigt att undersöka att det inte ligger något annat bakom dessa.

 2. Få inte panik
  Det är inte över för att du är utmattad eller utbränd. Du är inte misslyckad och du är inte en lat och värdelös person. Försök att inte vältra dig i oro över att du har något av ovanstående symptom. Börja lyssna och tagga ner. Du kommer inte att må bättre av att stressa upp dig.

 3. Minska stresshormonerna och öka lugn och ro-hormonerna
  En person som varit stressad under en längre tid har en förhöjd halt adrenalin och kortisol i kroppen. När man har en hög halt av stresshormon i kroppen belastas kroppen hårt och det genom dygnets alla timmar.  Tekniker som balanserar

  Genom att medvetet jobba med tekniker som avslappning, meditation, mindfulness, yoga, lugna promenad, djupandning (pranayma), vistas i naturen, varma bad etc ökar man lugn och ro-hormoner som oxytocin. Det i sin tur gör att kroppen stabiliseras kemiskt. Det kan kännas fånigt att en så enkel sak som meditation skulle göra någon skillnad, men det finns flertalet studier som visar att hjärnans struktur förändras till det mer positiva av bla meditation och mindfulness.

 4. Öka din medvetenhet
  För att du ska kunna förändra ett beteende krävs det att du är medveten om det. Om du inte känner till vad som försigår i dina tankar, känslor och i ditt beteende lär det blir svårt att göra något åt saken.

 5. Bemöt och bearbeta ditt inre
  Om du driver dig själv för hårt kommer det sig förmodligen av att du har en inre dialog som inte direkt gynnar dig. Kanske är det kopplat till ett beteendemönster som kommer sig av prestationsångest, osäkerhet, otillräcklighetskänslor, rädslor etc. Du är rätt person för jobbet att förändra ditt liv. Börja studera dig själv och det du varit med om i livet. Reflektera, skriv, prata, gråt, skratta eller skrik.

 6. Gör något annorlunda!
  Om du tänker och beter dig på exakt samma sätt som du gjorde igår...hur ska förändring då kunna ske!

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online