Från utbrändhet till livslust: Att läka stress - Skapa utrymme för återhämtning

torsdag 20 juni 2013

Att läka stress - Skapa utrymme för återhämtning

Utforska vad som får ditt sinne och
din kropp att gå ner i varv.

Stress är den påfrestning som uppstår på kropp och sinne när belastningen överstiger våra resurser. Stressen i sig är inte farlig. Det är när vi inte har utrymme att återhämta oss som stressen blir en påfrestning på våra kroppar och sinnen. Men vad är återhämtning? Att sova?

Återhämtning är för många något som uppstår när det råkar bli tid över. När vi gjort allt det där som måste göras.

Återhämtning är något du skapar
Att skapa utrymme för vila innebär nödvändigtvis inte att sova. Sömnen är viktig (läs sömnens kvalitet) men minst lika viktigt är det att skapa tillfällen för återhämtning i vaket tillstånd. Och det behöver inte vara särskilt komplicerat (läs även om det inte alltid är så lätt).

Återhämtning är det utrymme i tillvaron där vi ger
oss själva möjlighet att stanna upp,
varva ner och där vi inte behöver agera.

Att lära sig förstå återhämtning är ett viktigt steg till läkning av stress
Det är min egen upplevelse av vad som skapar lugn som ger mig möjlighet till läkning och balans. Var jag kan skapa min tid för återhämtning i vardagen är det därför bara jag själv som kan svara på. Men ett bra sätt är att inte krångla till det. 

Vart du än går är du där...nära lugnet
Var precis där du är. Sittandes på parkeringen i bilen, i bussen, på en stubbe i skogen, mediterandes i ett tyst rum, på promenaden, bastun, badet, yogapasset, parkbänken på väg från jobbet, pallen i köket, utsiktspunkten som du annars brukar gå förbi osv. 

Situationer och platser finns i oändligt antal.
Det handlar om att lära sig ta hand om
möjligheten till lugn. 
Att stanna upp, medvetet betrakta stunden precis som den är och utan att fördöma (sig själv, tankar, känslor, andra människor osv). Att betrakta känslan, doften, utsikten utan att agera. Att låta saker och ting få vara precis såsom de är och att ta emot stunden.

1 kommentar:

Överlevnadsguiden sa...

Det är så sant det du skriver! Meditation är ett fantastiskt verkty men jag tror många skräms bort av ordet och av att det verkar så svårt och komplicerat att meditera. Men egentligen är det inte svårare än att göra så som du beskriver, att stanna upp och finna lugnet precis där man befinner sig. Jätteviktigt!
/Charlotta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online