Från utbrändhet till livslust: Årets julklapp råsaftcentrifugen - en kompis vid läkning av stress

tisdag 19 november 2013

Årets julklapp råsaftcentrifugen - en kompis vid läkning av stress


Stress dränerar kroppen på näringsämnen. Ett bra sätt att hjälpa kroppen att återställa mineraler, vitaminer och PH-balans är att juica. 

Näringsbrist och utbrändhet hänger ihop
Visst kan man även
göra juice i mixern.
Näringsbrist går hand i hand med utbrändhet. Den som pressat sig själv hårt har levt med höga nivåer av stresshormoner, många gånger under lång tid. Höga nivåer av stresshormon tröttar inte bara ut binjurarna (som producerar stresshormoner som i sin tur är enormt viktiga för många processer i kroppen) utan dränerar även kroppens näringsdepåer. En kropp som går på högvar behöver byggstenar för att fungera, byggstenar som hämtas från kroppens depåer. 

Stress dränerar kroppens näringdepåer
En anledning till att kroppens depåer används är att stresspåslag gör att blodet förflyttas ut i musklerna och lämnar flera av kroppens processer, därav matsmältningen en av dem. Det är därför många som stressar har problem med magen. En stressad mage kan inte ta upp de näringsämnen som kroppen behöver och det leder till näringsbrist. Näringsbrist är i sin tur en stress på kroppen. Det kanske inte är så konstigt att brist på flera näringsämnen liknar många symptom som är relaterat till utbrändhet.

Citron, ingefära och en gnutta chayennepeppar.
Antiinflammatoriskt och utrensande.


För mig har råsaftcentrifugen blivit en kompis i vardagen. Det sägs att det tar mindre än 15 minuter för näringsämnen i juicen att nå kroppens celler. 

Juice som läker och tankar kroppen med näring
Ingredienser till LGB
(Lemon ginger blast)
Det allra bästa är att göra enkla juicer och känna efter hur de känns i kroppen. Min favorit är Lemon ginger blast (recept här) som har ingredienser som fungerar antiinflammatoriskt, syresättande och utrensande för kroppen. För mer energi kan är kombinationen morötter, rödbeta, äpple, ingefära och citron en av favoriterna. En trött och försurad kropp behöver mycket grönsaker, gärna mörkgröna bladgrönsaker, som syresätter och återställer PH-balansen. Men se upp för goitrogener som broccoli, alla kålsorter osv om du har problem med underproducerande sköldkörtel. 

Drick juicen på tom mage (minst 2 timmar efter senaste måltid) för bästa effekt. Det är generellt sett bättre att vänta med att äta och dricka fruktjuicer ett par timmar efter man ätit en måltid. Detta för att undvika den jäsningseffekt som frukt i kombination med protein tenderar att ha.
2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,
Skickar dig ett stort TACK för en så fantastisk inspirerande , lärorik och LÄKANDE blogg!

Har nu följt dig i snart tre år och hoppas att du fortsätter med din blogg!!
Har idag mycket god användning av den i mitt arbete,

Med vänlig hälsning, Petra

Cecilia sa...

Hej! Tack för en underbar blogg! Nyligen hittat hit och blir helt överglad av att läsa om dina naturliga o medvetna val.
En fråga, har du något tips på en bra råsaftcentrifug? Blir inspirerad att skaffa en.
Mvh Cecilia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online