Från utbrändhet till livslust: Grundprinciper för detox 2014

torsdag 2 januari 2014

Grundprinciper för detox 2014


Detox 2014, dag 2 (av 31). Leverreningsdrink.

Jag får många frågor kring detox här på bloggen. Nedan hittar du några punkter som övergripande summerar grundprinciperna kring en detox. 

En (detox) månad som hänger med ett år
En av de viktigaste och mest värdefulla saker som en detox innebär är referenspunkter. Dvs man lär sig se skillnader och hur kroppen reagerar, mår och på vad som fungerar och inte fungerar jämfört med om man aldrig gör någon förändring.
Min detoxmånad ser idag väldigt annorlunda ut jämfört med när jag först började detoxa. 
Det gäller att börja på rätt nivå för att sedan utveckla sitt eget sätt att komma i balans. En månads detox brukar inte stanna vid en månad. Ofta följer kunskaper och motivation med resten av året. En detox innebär just den förändring som kan bli motivation till permanenta vanor. Inte som ett måste utan mer som en inre vilja.

Grundprinciper för en detox

Grön juice, ett sätt att läka en trött kropp.
 • Eliminera/minska på intaget av gifter 
  Att eliminera mat och ämnen som har negativa effekter på kroppen ger den möjlighet att "komma ikapp". Det handlar om att hjälpa kroppen att göra sig av med slagg och gifter som finns lagrade och/eller cirkulerar omkring i kroppen (vävnader, tarmar, lever, blod m.m.). Många gånger handlar det om ämnen som bidrar till att kroppens hormonella system påverkas eller att näringsupptaget begränsas.

  Vad ska man undvika?
  När jag detoxar äter/dricker jag inte kaffe, svart te, alkohol, tobak, gluten, processad mat som halvfabrikat med tillsatser, socker/kakor/godis, kött, sojaprodukter, mejeriprodukter. Allt för att minska belastningen på kroppen. På ett sätt handlar det om att ge kroppen utrymme för vila.

  Vill man gå ett steg längre kan man även byta ut hudlotion mot olja (ekologisk, mognad sesamolja), deo (utan aluminium), tandkräm mot fluorfri tandkräm, plastförpackningar och vattenkokare i plast som frigör hormonstörande ämnen etc.
 • Förse kroppen med rätt byggstenar (näring)
  Näringstät mat som inte påverkar
  matsmältningen negativt.
  Många av oss lider av näringsbrist utan att veta om det. Maten vi äter innehåller inte sällan fyllnadsmedel och tillsatser eller ligger i förpackningar som frigör hormonstörande ämnen. Jordarna på vilka våra grödor växer är utarmade och inte längre förser oss med de mineraler som vi behöver för att fungera.

  I tillägg bidrar stress till näringsbrist då kroppen går på högvarv. Det är inte ovanligt att man som utmattad lider brist på mineraler (läs mer om vikten av mineraler här), exempelvis magnesium (läs gärna om magnesiumbrist). Det är heller ingen slump att flertalet symptom på vitamin- och mineralbrist är identiska med de man som utbränd/utmattad upplever. När vi lider brist på vitaminer, mineraler och bra fettsyror förändras/påverkas kroppens processer. En detox kan vara ett sätt att balansera intaget av de näringsämnen vi lider brist på.

  Näring är i sig en del av avgiftningsprocessen. Massor med näringstät mat som inte påverkar matsmältningen negativt. Färska grönsaker, gärna som juice eller smoothies är ett sätt att förenkla kroppens näringsupptag och läkning.
 • Kicka igång matsmältningen
  De flesta av oss har (omedvetet) problem med matsmältningen. En obalanserad matsmältning innebär att den näring som maten vi äter innehåller inte kan tas upp av kroppen. De pengar vi lägger på näringstillskott och mat åker bokstavligen ner i toaletten om inte vår matsmältning och mage och tarm fungerar som den ska. Näringen som är menad att gå ut i blodet för att sedan förse cellerna med byggstenar/energi kommer inte fram. Många av oss lider av näringsbrist utan att veta om det (i tron att det räcker med att äta balanserad kost?).
  Grön juice är ett sätt att komma förbi
  en långsam matsmältning.
  Hur kan man förbättra matsmältningen?
  Jag äter inget socker, gluten (vetemjöl etc), gryn/ris/pasta/bröd när jag detoxar. Varje morgon innan frukost, samt genom dagen, dricker jag ljummet (kokt, kallnat) vatten med citron i. Det stimulerar matsmältningen.
  Jag gör även matsmältningskurer och äter psylliumfröskal (linfrön går bra) samt ett Ayurvediskt tillskott som heter Triphala rose (2 tabletter med ljummet vatten på kvällen innan sänggående).
  Maten jag äter är färsk med störst andel grönsaker och är i största möjliga mån ekologiskt odlad. Att äta sig mätt men inte "övermätt" ger bättre förutsättningar för kroppen att ta hand om det vi äter. Jag undviker även att äta frukt direkt på ett mål mat (eller på kvällen) då det riskerar att bli en jäsninseffekt i magen.
 • Kicka igång elimineringen av slagg/gifter
  Eliminering av slagg och lagrade gifter handlar om att skapa cirkulation. Allt som skapar cirkulation hjälper kroppen att avgiftas och balanseras. Matsmältningen och eliminering av gifter/slagg hänger ihop. Men det finns många olika sätt att hjälpa kroppen att göra sig av med det som belastar dess system. En viktig avgiftningsfunktion är förstås mage och tarm. Den som har problem med slagg i mage- och tarmsystem kommer att märka stor skillnad när funktionen kommer igång. Motion, massage, bastu, bad, peeling, djupandning och många andra aktiviteter skapar cirkulation i blod, tarmar, lymfsystem.
  Att ge lever, galla, njurar, körtlar, blod och hud förutsättningar för att balans kommer att visa resultat i hormonsystem, näringstillförsel och upplevd energi.
  Gör ditt eget utrensningste:
  Vitlök, citrongräs, ingefära, grönt te, vatten.
  Koka upp, sila. Banda en del te och 2 delar vatten.


  Tillskott som renar 
  En enkel rutin som fungerar utmärkt är att dricka ljummet citronvatten på morgonen, innan frukost. Triphala Rose är ett Aurvediskt örttillskott som fungerar utrensande.
  Algen chlorella är ett utmärkt hjälpmedel för att hjälpa kroppen att göra sig av med lagrade tungmetaller. Jag äter chlorella både i smoothies och i tablettform (30 minuter innan jag äter). Jag dricker varmt vatten (koka och låt kallna eller häll i lite kallvatten) genom dagen (läs om matsmältningen ovan).
  Flera mineraler hjälper avgiftningsprocessen i kroppen. Tyvärr är mineraler något som vi ofta lider brist på. Ett bra (ekologiskt) mineraltillskott är att föredra, framförallt för den som är utmattad/utbränd. Men även färskpressade gröna juicer som mineraliserar kroppen och hjälper till med utrensningen. Chlorella innehåller mängder med mineraler men även klorofyll som syresätter och balanserar kroppens PH-balans.
 • En detox är inte bara fysisk
  Om det är något jag lärt mig genom åren av detoxande så är det att en detox inte bara är en fysisk företeelse för mig. Som jag ser det är mitt sätt att vara, leva och uppleva är starkt sammankopplat med hur min fysiska kropp mår. Att tillåta sig själv att reflektera, meditera, filosofera är minst lika viktigt som att äta bra eller motionera.
  Att reflektera är att bli mer medveten.
  Medvetenhet är stressens värsta fiende.
 • Vila är läkning
  Att eliminera belastningen på kroppen innebär i sig en sorts vila för kroppen. Men det kan ändå bli så att man blir trött när avgiftningsprocessen sätter igång. Sockersug, koffeinabstinens och obalanserat blodsocker kan göra att man känner sig risig, speciellt den första veckan. Att se till att skapa utrymme för vila hjälper både kropp och sinne till balans.

Relaterade artiklar

4 kommentarer:

annsipannsi sa...

Alltså detta är guld värt, Tack.

Kirsi sa...

Hej Jenny, vilken underbar och inspirerande blogg. Har själv hashimotos/hypotyreos och inser att jag inte kommer bli helt återställd av Levaxin utan måste ändra min kost. Hade en fråga gällande detox: hur har du gjort övergången till fast föda efter en 30-dagars detox? Börjar du med att byta ut enstaka mål? Tack på förhand! Mvh Kirsi

Unknown sa...

Hej,
Hur gjorde du när du trappade upp efter juicefastan?

Jag planerar att juicefasta om en vecka!

MVH Jonna
naturliglakning.blogspot.se

Unknown sa...

Tack, alltid inspirerande med människor som själva tagit tag i en av livets grundstenar.- Det vi stoppar i oss, vill varna för Norsk Odlad lax som enligt många i Frankrike är över gränsvärdena

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online