Från utbrändhet till livslust: Glutenintolerans utan att veta om det - sjukdomar och trötthet

onsdag 22 januari 2014

Glutenintolerans utan att veta om det - sjukdomar och trötthet

Gluten - något du vill undvika om du
lider av en autoimmun sjukdom.
Igår sände Kropp och själ i P1 ett program om glutenintolerans. Allt fler får diagnosen glutenintolerans eller celiaki som det också heter. Det är inte längre bara små barn som drabbas, som det var förut. Fler och fler får glutenintolerans i vuxen ålder. Och många har få eller inga symptom alls.

Så mycket som hälften av alla svenskar bär på genetiska förutsättningar för att utveckla intolerans mot gluten. Glutenintolerans kan dyka upp när som helst under livet och symptomen kan vara tydliga eller väldigt diffusa.

Vi får i oss gluten utan att veta om det
En av orsakerna till att Sverige ligger i topp i antal fall av glutenintolerans sägs vara välling. Inte många länder i världen ger sina bebisar välling, Sverige ligger i topp även på den listan. Men det handlar inte bara om välling. Glutenintolerans ökar i hela världen. En anledning sägs vara att man i kommersiellt bröd tillsätter extra gluten för att optimera brödbakandet. Det blir helt enkelt billigare så.
Dessutom tillsätts vetemjöl i större delen av all processad mat. Du hittar gluten i allt från kryddblandningar till chokladkakor och fryst mat. Det är ett billigt fyllnadsmedel. Vi får med andra ord i oss gluten via livsmedel som vi inte tänker oss ska innehålla något sådant.


Gluten och kopplingen till autoimmuna sjukdomar
Jag misstänker mig vara en av dem som aldrig har tänkt på mig själv som glutenintolerant. Jag älskar bröd! Det var först i höstas när jag fick diagnosen Hashimoto's sjukdom (underaktiv sköldkörtel) som jag började studera vilka olika mekanismer som kan bidra till en autoimmun sjukdom. Jag hittade information om forskning som visar tydliga samband mellan glutenintolerans och olika autoimmuna sjukdomar. Inte bara celiaki, som i sig är en autoimmun sjukdom. Det är dessutom vanligt att en person med en autoimmun sjukdom drabbas av andra autoimmuna sjukdomar. Det kändes inte särskilt upplyftande, hur gott det än är med bröd och kanelbullar. Jag bestämde mig för att utesluta gluten ur min kost och det tror jag är en bidragande orsak till att jag nu mår mycket bättre (läs gärna mer om det här).

Om du lider av en autoimmun sjukdom föreslår jag att du tittar på nedanstående video. 

Video: What role does gluten play in autoimmune diseases?1 kommentar:

Lotta Engwall sa...

Tack för en bra blogg! Kan rekommendera en bokserie alla borde läsa. Bra böcker som rekommenderas!
http://gluten-celiaki.blogspot.se/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online