söndag 19 januari 2014

Gurkmeja - för den som vill läka/stötta immunförsvaret

Såhär ser färsk gurkmeja ut. Kör den i
din råsaftcentrifug!
Jag brukar normalt sett använda gurkmeja i pulverform men lyckades få tag i färsk, ekologisk ingefära för några dagar sedan. Jag slänger ner en bit eller två i råsaftcentrifugen (se exempel på recept nedan). Men varför ska man käka gurkmeja då? 

Supermedicin för den som läker
Gurkmeja är en av naturens supermediciner. Den har använts i långa tider i traditionell folkmedicin för att behandla inflammatoriska åkommor. Den är en kraftfull antioxidant, dvs den motverkar oxidation på celler och vävnader i kroppen. Något som minskar belastningen på våra kroppar och gör det möjligt för våra celler att förnyas. 

Gurkmeja är toppen som tillskott under detoxen då den bla stöttar levern. Köp färsk  (om du hittar) eller ekologisk i hälsokostaffären

Läkning av magen för bättre immunförsvar
Jag använder gurkmeja av två anledningar. Det ena är att den stöttar avgiftningsprocessen i kroppen då dess egenskaper hjälper leverns funktioner. Den andra orsaken till att jag äter gurkmeja är att jag just nu fokuserar på att läka magen. Inte för att jag haft magont eller stora problem med magen. 

Jag tror att alla mår bättre av att låta magen återhämta sig (genom rening) samt ta bort kost som påfrestar mag- och tarmsystemet. Som många vet är magen en viktig komponent för vårt immunförsvar. Magen både eliminerar gifter och slagg och tar upp näring. Men den har så många fler funktioner. Vissa hormoner tillverkas eller omvandlas i mage och tarm (till exempel sköldkörtelhormon). Den som misstänker sig ha inflammation i någon form gör därför klokt i att få i sig tillskott med gurkmeja (ekologiskt av hög kvalitet).

Gurkmeja har en knallgul/orange färg.
Du hittar den i curry bla.

Fler fördelar med gurkmeja:

  • Är antiinflammatorisk
  • Förbättrar metabolismen
  • Motverkar parasiter och bakterier
  • Förbättrar läkningsförmågan på sår
  • Neutraliserar sk fria radikaler som skadar celler och vävnader
  • Stärker hjärta och kärl (förtunnar blod och sänker kolesterol)
  • Verkar sänkande på bildandet av leukemiceller
  • Sägs strypa proteintillförseln på cancertumörer.
    Motverkar flera cancerformer (läs gärna mer här och här)
  • Läs mer om gurkmeja här

Antiinflammatorisk och blodbyggande juice
För att optimera gurkmejans egenskaper (och förenkla upptaget) bör du ta en eller ett par matskedar olivolja/kokosnötsolja eller linfröolja till (då gurkmeja är fettlösligt).




Ingredienser
  • 4 morötter
  • 1 rödbeta
  • 2 äpplen
  • 1 citron
  • 1 bit ingefära
  • 1 bit färsk gurkmeja (eller 1-2 tsk pulver)

Video: Powerful benefits of turmeric



2 kommentarer:

Mia sa...

Effekten blir bättre om man löser gurkmejan i fett, jag har skrivit en artikel om gurkmeja. Läs den gärna :)

Anonym sa...

"Jag brukar normalt sett använda gurkmeja i pulverform men lyckades få tag i färsk, ekologisk ingefära för några dagar sedan" skriver du, men du menar inte det antar jag? Eller är de utbytbara?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online