Från utbrändhet till livslust: Food matters - Näringens betydelse för läkning och hälsa

tisdag 14 januari 2014

Food matters - Näringens betydelse för läkning och hälsa


Igår tittade jag på dokumentären "Food matters" efter ett tips jag fick här på bloggen (stort tack Rebecca!). Filmen ifrågasätter sjukvården och läkemedelsindustrin. Det i sig är inte något nytt. Men något som är väldigt bra i filmen är förtydligande av kopplingen mellan hälsa och näring (en kunskap vi har glömt bort?).

Video: Trailer "Food matters""Let food be thy medicine and thy medicine be thy food" Hippocrates

Näring är de byggstenar som ska bli din kropp
Näringslära ser väldigt olika ut beroende på vem du frågar. Min upplevelse är att det i sjukvården inte finns någon större koppling mellan näring och hälsa (annat än att man ska hålla nere vikten). Ja, lite raljerar jag förstås. Men faktum är att jag ALDRIG någonsin fått frågan om hur min kost ser ut. Ändå är det min kost som ska bli byggstenar för hormoner, enzymer...ja det mesta i kroppen. 

Näringsbrist kan ge mängder med svåra symptom, exempelvis depression och trötthet. Det är kanske inte så konstigt när man tänker efter. Om vi inte får i oss näring kan inte kroppen fungera. 

Livsmedel med hög koncentration av näring
kan hjälpa kroppen att läka obalanser.

"The reason why one vitamin can cure so many illnesses is that a difficiency in one vitamin can cause so many illnesses" Andrew W Saul, Ph.D. (citat från filmen)

Varför man ska äta mer än 51% färska grönsaker och frukt
I filmen tar man bland annat upp flera intressanta exempel på forskning som gjorts på vitaminer och kost. Redan på 30-talet gjordes studier på råkost. En man vid namn Paul Kouchakoff upptäckte att kroppen för den vars kost bestod av minst 51% tillagad föda (kokt/stekt) fick negativa reaktioner i immunförsvaret. Koncentrationen vita blodkroppar ökade, precis som om man tillfört något skadligt i kroppen. Anledningen sägs vara att strukturen i maten förändras när man tillagar den. Enzymer och näringsämnen dör och strukturen förändras. Kouchakoff såg även att de som åt en kost baserad på minst 51% råkost inte hade någon negativ reaktion.

I vår värld är det klokt att påminna sig själv om att kroppen har ett självläkningssystem. Det är inte säkert att det rätt näring kommer att läka min kropp, men chanserna är större än om jag inte tillför rätt näring.

Relaterade artiklar
2 kommentarer:

Reis sa...

Kul att du gillade den!:) Tack själv för alla fina tips och en fantastisk blogg! Kram

Dancing Barefoot sa...

Finns filmen på youtube, hittar den inte. Eller måste man betala för att se sen. Den verkar jätteintressant!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online