Från utbrändhet till livslust: Mineraler - den bortglömda, livsviktiga näringen?

söndag 12 januari 2014

Mineraler - den bortglömda, livsviktiga näringen?Vi har lärt oss att vitaminer och antioxidanter är viktiga. Det var inte förrän jag själv drabbades av Hashimoto's sjukdom (med underfunktion på sköldkörteln, sk hypotyreos) som jag verkligen började intressera mig för mineraler. För mineraler är i princip bortglömda. Ändå är de minst lika viktiga som vitaminer. Det finns de som till och med hävdar att varje obalans i kroppen kan spåras tillbaka till en mineralbrist. 

Mineralbrist och sug efter att äta
Om du, som jag, växt upp på landet känner du troligen till fenomenet med krubbitande djur. Djur som står i inhängnader och börjar tugga på stängslet. Men vad har det med saken att göra? Jo, en lösning som bonden eller hästägaren brukar ta till är placera ut mineralstenar som djuret kan slicka/tugga i sig mineraler från. Då slutar djuret att tugga på stängslet.

Stress och dålig kost kräver mer mineraler
För oss människor skulle man kunna dra paralleller till det krubbitande djuret. När vi stressar förbrukar vi mer mineraler. Likaså om vi äter en kost med mycket syntetiska ämnen som smakämnen, tillsatser och fyllnadsmedel. Det krävs helt enkelt mer mineraler för att bryta ner kosten då. En kost som är undermålig på näring som mineraler gör att vi, visserligen blir mätta för stunden, men skapar en känsla av att något saknas. Kroppen känner ju att något saknas och skapar då ett sug.

Det är allmänt känt att gravida får cravings som är enormt kraftfulla. Man har hört talas om kvinnor som blir sugna på blomjord eller mitt i natten går upp för att leta reda på pickles. Det i sig skulle kunna vara tecken på mineralbrist. 


Mineraliserande, antiinflammatorisk juice
fylld med enzymer och antioxidanter.
Mineraler och avgiftning (detox) har ett samband
Mineraler behövs för produktion av många av våra hormoner liksom enzymer. En del mineraler fungerar som antioxidanter. Mineraler och avgiftning (detox) har ett starkt samband. Detta då mineraler bland annat har till uppgift att detoxa tungmetaller (något som är extra viktigt för den som har sköldkörtelproblem att känna till). När man detoxar gör man klokt i att se till att dels äta grönsaker, nötter, mandlar och fröer. Överdriv dock inte intaget av nötter då det kan bli en belastning på matsmältningen, något som i sin tur kan leda till att det blir svårare för kroppen att ta upp mineraler. Jag har även valt att äta ett tillskott med mineraler då jordarna där våra grödor växer inte längre ger lika mineralrika skördar.

Om jag för 12 år sedan, då jag var utbränd, insett vikten samt kopplingen mellan mineralernas vikt och utbrändhet så hade jag utan tvekan ätit mineraltillskott.
Balansen av mineraler rubbas vid stress
Om man stressat mycket under lång tid är risken stor att man har mineralbrist. Det kanske heller inte är något slump att flera av de symptom man har vid utbrändhet och utmattning är samma som vid exempelvis magnesiumbrist.

Symptom vid magnesiumbrist:

  • Depression
  • Utmattning
  • Sömnbesvär
  • Darrningar
  • Yrsel
  • Förvirring
  • Inlärningssvårigheter
  • Rikliga svettningar (och svettlukt)
  • Dålig aptit

Video om vikten av att få i sig mineralerRelaterade artiklar

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej! Tack för en intressant blogg.. En sån här blogg har jag letat länge efter:) Vad är de för tillskott med mineraler du äter?

/ Lisa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online