Från utbrändhet till livslust: De som lyckats läka Hashimoto's (underaktiv sköldkörtel)

torsdag 9 januari 2014

De som lyckats läka Hashimoto's (underaktiv sköldkörtel)

Jag har inspirerats av flera som lyckats backa/bota Hashimoto's/hypotyreos genom kost och tillskott/örtpreparat. Lägger upp några exempel nedan.


Färska grönsaker en gemensam nämnare
(minus grönkålen tv
då kålsorter är goitrogena)
Gemensamma nämnare för de som botat Hashimoto's sjukdom
De som lyckats läka Hashimoto's sjukdom och hypotyreos har gått tillväga på olika sätt men det som jag upplever vara en gemensam nämnare är att de alla har slutat äta gluten. Jag har skrivit om läckande tarm (små hål inuti tarmen som läcker ut osmälta partiklar i blodet) och dess koppling till autoimmuna sjukdomar i mina tidigare artiklar om ämnet. Om glutenintolerans är orsaken kan det således räcka långt med att sluta med gluten. Det gäller dock att inte småäta gluten då antikroppar direkt börjar bildas (och sägs kunna hänga kvar i flera månader).

Glutenfri kost är viktig för att läka tarmen.
Gluten kan vara orsaken till att anti-
kroppar bildas.
Glutenfritt, grynfritt, lite kolhydrater och mycket grönsaker
Nästa gemensamma nämnare verkar vara att kosten mestadels är baserad på grönsaker. Ingen av de som lyckats verkar ha ätit gryn. Samtliga verkar ha ätit ett mindre intag av kolhydrater (annat än från grönsaker och frukt). Flera av dem har, liksom jag, juicefastat och ätit mycket färsk frukt och grönsaker. En kille från Spanien nedan läkte sin hypotyreos genom juicefasta. Medan andra valt att gå på LCHF-liknande diet (exempelvis Eva Renner som först medicinerade och sedan var tvungen att sluta med medicinen). En annan diet som sägs ha effekt är sk GAPS-diet. Det är en diet som är fokuserad på att läka tarmen. Läkning av magen verkar vara vitalt.


Juice på färska grönsaker och frukter
förenklar för kroppen att ta upp
näringsämnen.
Den största gemensamma nämnaren är...
Den otvivelaktigt största gemensamma nämnaren för alla dessa personer är själva insatsen. För hur man än vrider och vänder på det krävs det någon form av insats för att läka eller förbättra ett sjukdomstillstånd. Man kan inte förvänta sig ett resultat om man inte gör en helhjärtad förändring. Och det finns inga som helst garantier för att det kommer att funka. Det tar dessutom tid. Frågan är, är det värt det? Det kanske inte är värt det för alla och det är inget mer med det. Kanske funkar medicinen utmärkt och då är det ju svårare att motivera sig till en förändring som kanske inte känns så nödvändig.
Jag tycker ju för egen del att det varit värt varje sekund. Jag hade problem med energinivån i kroppen. Huvudet kändes som en skål med gröt och muskelstyrkan gick ner. Men visst finns det dagar då doften av kanelbullar gör fysiskt ont. Men det gör ändå mer ont att må dåligt.Video: How I cured Hashimoto's
Dara läkte sin Hashimoto's med raw food och juicer.


Video: Cured from Hypothyroidsm
Den här killen i Spanien läkte sin Hashimoto's med färska (ej goitrogena) grönsaks- och fruktjuicer genom juicefasta.


Fler som lyckats...

3 kommentarer:

Elliott sa...

hej! jag har läst mycket i din blogg och inspierats mycket av dina inlägg men jag har en fråga som jag är glad om du kunde svara på; varför ska en äta grynfritt? ris innehåller ju inte gluten, så vad är det då som är dåligt?
och hur är det med andra glutenfria gryn som bovete och quinoa? borde en hålla sig borta från det och isåfall varför?

jag har hypotyreos som sjukvården misstänkte berodde på hashimotos men efter en biopsi (som jag fick för att jag pushade dem, hormonläkaren var så övertygad att det var en inflammation även fast jag inte hade anikroppar blodet) visade det sig att de inte kunde hitta nått fel på körteln. De testade kortisolvärdet och sa att de verkade inte vara nått fel där så case closed, ät dina mediciner och var glad blev beskedet.

Anonym sa...

Hej och tack för mycket bra och inspirerande texter! Jag har också ätit mig frisk från Hypotyreos och slutat äta Levaxin och har nu normala värden enl,proverna :)

Äter ren mat utan socker, stärkelse, gluten samt minimalt med mjölkprodukter. Alltså mest grönsaker, frukt och bär, kokosolja, kokosmjölk, ägg, kyckling, nötkött mm.
Mycket egengjord juice med grönsaker och ingefära, mycket smoothies med spenat, bär, kokos, mm.
Inspiration av Eva Renner, dig, min kinesiolog Erika, mfl.

Hälsn Christina

Anna sa...

Alltså dig vill man ju ta hem och behålla! Älskar att du berättar hur du gjort. Jag har förhöjt TSH (ca 8.5) och från och med idag tar jag bort gluten, socker och mjölk en månad framåt till att börja med.
Jag undrar lite detsamma som Elliot ovan: är det nödvändigt att ta bort även glutenfria havregryn och bovete (som ju är en ört). Och hur är det med ris? Förlåt om jag verkar trög.
TACK ♡

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online