Från utbrändhet till livslust: Att läka kropp och själ efter stress

tisdag 5 april 2011

Att läka kropp och själ efter stress

Det är nu många år sedan jag började jobba efter min utbrändhet. Även om jag vet att jag klarar av hektiska perioder så innebär det inte att jag inte kan trilla dit igen. Hur läker man en stressad kropp och själ? Vad ska man tänka på när man stressat för mycket? När blir stress farligt?

Tyvärr är det ju ofta så att man inser att man pushat sig själv för mycket först när man kommit i obalans. Ofta rejäl obalans. Med symptom som oro, krypande känsla i kroppen, depression, ångest, sömnsvårigheter, irritation, pendlande humör, frustration, trötthet, hudproblem (acne, utslag), magproblem etc. Listan kan göras hur lång som helst. Ibland hinner det gå så långt att vi upplever inte bara ett av dessa symptom, utan hela listan - eller ännu värre utbrändhet.

Lär dig vad stress innebär kroppsligt
Det går inte att förklara återhämtning och läkning från stress utan att först förklara dess egenskaper. Stress är både kroppslig och själslig. Fysiskt fungerar stress som en kemisk reaktion, ett påslag av stresshormonerna adrenalin och kortisol. Som du kanske vet påverkar stresshormoner oss på ett primitivt plan. Blodtrycket går upp, hjärtat slår snabbare, andningen blir ytligare, blodet går ut i musklerna, matsmältningsystemet påverkas, vi blir vakna och alerta. Varningslamporna är på. Långvarig stress innebär långvarigt påslag av stresshormoner - vilket i sin tur innebär påfrestning på kroppen och alla organ. Tänk dig att du kör omkring i din bil med riktigt höga motorvarv. Varvar du aldrig ner blir motorn överhettad. Det spelar ingen roll om du ignorerar alla varningslampor, förr eller senare kommer motorn att ge upp.


Varför kan jag inte slappna av i kroppen? - Jag ligger ner och vilar och är ändå stressad!?
Motsatsen till stress är avslappning. Det låter nästan barnsligt enkelt. Ja, det är det också men det kanske inte alltid är riktigt så lätt. Anledningen till att det är svårt att komma ner i varv kroppsligt är att det finns en psykisk sida av stress.

I vår vetenskapliga värld pratar vi sällan om vår ande/själ/psyke. Men faktum är att det är viktigt att lära sig förstå att de tankar, känslor och upplevelser jag har påverkar min kropp fysiskt. Det spelar ingen roll att jag ligger ner på sängen och "slappnar av" medan mina känslor och tankar löper amok. Jag utsätter min redan stressade kropp och själ för ännu mer stress. Jag måste först bli medveten om hur mina tankar och känslor ser ut för att kunna lugna den eventuella storm som pågår inom mig.


Den som aldrig har lyssnat inåt behöver ibland hjälp att sortera ut alla känslor och tankar. Det finns många sätt att lära sig lyssna till sitt inre och tillika bearbeta de känslor och tankar som kommer. För många funkar terapisessioner bra medan andra väljer att kanalisera sitt inre på andra sätt.

Aktiv vila och återhämtning läker stress
Vad är "aktiv vila"? Antingen vilar man väl eller så är man aktiv? Nja, riktigt så enkelt är det inte. Tänk efter, hur ofta sätter du av tid för att aktivt som att träna eller träffa vänner? Sällan lägger vi aktivt ner tid på att verkligen vila. Vila blir liksom den tid som "blir över". Likväl som vi aktivt väljer aktiviteter behöver vi också välja att gå ner i varv ordentligt. Stress i sig är inte farligt, det är avsaknaden av återhämtning som är farlig!

Oxytocin - vägen mot läkning och förebyggande av långvarig stress!
Efter långvarig stress måste kroppen få utrymme för återhämtning. När stresshormonerna pumpar i kroppen kan det vara klokt att börja med att fokusera på att få kroppen att producera motsatsen till hormonerna adrenalin och kortisol. Det låter som en klyscha, men nu måste jag komma dragandes med det där varma badet. Oxytocin är stresshormonernas motsats och utsöndras när vi tar hand om oss. Varma bad, massage (självmassage går även bra), lugna promenader, beröring, meditation, djupandning, mindfulness, qi gong, aromaterapi, bastu etc. är aktiviteter som neutraliserar en stressad kropp.

Relaterade artiklar:

7 kommentarer:

Anonym sa...

Din blogg är så härlig. Du skriver så magiskt vackert och klokt. Jag delar många av dina uppfattningar om livet. Hoppas att du fortsätter att dela med dig av din inspiration. Ha det fint

Jenny sa...

Hej där!
Tack snälla du för att du tog dig tid och lämnade ett inlägg som gjorde mig väldigt glad. Dina ord uppskattas enormt mycket.

Önskar dig en skön helg!

Anonym sa...

Din blogg hjälper mig väldigt. Jag har "trillat dit" igen efter en utmattningsdepression för 7 år sedan. Något bättre nu än den gång dock. Det man/jag behöver i denna jobbiga fas är uppmuntran och tro på att bli stark igen. Hos dig finner jag just det. Inga andra än vi som varit ihoptrasslade vet vad det handlar om. Jag har världens snällaste godaste man, men han förstår verkligen inte ett dyft av vad jag genomgår :)

Anonym sa...

vilken bra blogg:-) du har.
jag har själv gått in i väggen 2003
och har ännu inte kommit ur det riktigt,den mesta tiden har gått till att kämpa mot FK och komma till rätt läkare och få en rehabilitering i stället för dessa eviga avslag som inte gör mig bättre precis.det finns ju en andledning till att jag hela tiden går in i väggen fortfarande så fort jag blir stressad.kampen har varit lång för mig och jag är helt övertygad om att jag hade kommit tillbaka mycket fortare om jag hade fått rätt hjälp från början,nu har det gått 8 år istället för kanske 2-3 år,det är inte klokt när jag tänker efter hur fel det kan bli för att man kommer till fel läkare eller får dessa eviga avslag av fk hela tiden och man blir tvingad att låtsas vara frisk och arbeta men ändå gå in i väggen efter tre månader hela tiden,ambulans igen för att jag inte kan resa mig,en vecka på soffan med en pillerburk i handen och så är problemen lösta.tycker läkaren.
men idag är jag sakta på g igen och har fått rätt diagnoser äntligen som ptsd pga barndomen.herregud jag skulle kunna skriva 2 böcker kanske 3 om hela mitt liv och den dåliga vården.men jag orkar nog inte det.jag ör glad för din blogg och glad för att du orkar skriva som du gör och jag tackar för alla kloka ord och jag känner igen mig i mycket.jag önskar dig alla kärlek och lycka.

Anonym sa...

Vilken vacker och tänkvärd blogg! Varmaste hälsningar till dig från mig! Känner att jag är nära att trilla dit och ska verkligen ta till mig dina tips och göra verklighet av dem. Ha en fortsatt god sommar!

Maria sa...

Tack för en otroligt lärorik och inspirerande blogg. Vände mig till denna när jag upplevde en stressig fas i mitt liv och har nu förstått hur viktigt det är att ha balans i livet. Avslappningsyoga och löpning är två aktiviteter som har fått mig på fötter igen och något jag rekommenderar alla som känner sig ur fas att prova på. Kramar till dig!

עדי חיון sa...

För några månader sedan gick jag igenom samma förhållande / missförstånd med min man, vi har varit gifta i över 6 år, det var verkligen sött och ibland sent i fjol var det så hemskt eftersom min man började fuska på mig och letade efter en sätt att skilja mig, vi bröt upp innan 3 månader efter och vi kom tillbaka igen första kvartalet i år, bara förra månaden lämnade han mig helt och hållet med våra två barn bakom sig utan att säga ett ord. Jag var så förvirrad att undra vad som kunde ha gått fel. Tidigare deltog vi båda i äktenskapsrådgivning / seminarier och slutligen bestämde jag mig för en terapeut men till nytta jag älskar den här mannen och jag vill ha honom tillbaka så desperat om inte på grund av mig själv men för barnens skull kommer de att sakna honom och jag vet inte hur jag kunde förklara saker för deras förståelse. Jag läste en inläggs kommentar online hur en valentinbaserad journalist hitta sann kärlek efter 9 år av relationen hjärtbråk och hon blev gift omedelbart några veckor efter att Drigbinovia lunchade en stava för henne att hitta sann kärlek och gifta sig. Jag hade turen att få tillgång till Den personliga e-postadressen doctorigbinovia93@gmail.com av den andliga healen och en kärleksspellare.
Jag älskar min man så mycket. Jag kunde inte ha gjort något för att skada honom eller få honom att känna sig dålig längre. Jag ville bara ha honom tillbaka till att älska mig för alltid. så jag skickar ett meddelande till Drigbinovia-e-postadressen jag kopierade på blogginläggets kommentar. Jag förklarar min förhållningssituation till Drigbinovia och han lovade att hjälpa mig att få min man tillbaka hem. Jag gav det ett försök eftersom det inte finns något annat jag kunde ha gjort för att få hem hemma omedelbart på kort tid. så förvånansvärt fick jag ett telefonsamtal från min man efter två månader lämnade han hem utan ett ord eller meddelande, jag var så glad och jag hämtade snabbt han telefonsamtal och han försäkrade mig om att han kommer att komma över nästa dag och se Han kom hem hemma i går och ber om ursäkt, men framför allt är jag glad idag är han hemma till mig och våra underbara barn, det här är min största glädje av året. Jag bryr mig inte riktigt vad det betyder att det blir gjort men jag tror att jag inte ens spenderade mycket pengar som folk kanske tror. Jag följer bara Drigbinovia instruktioner och jag gjorde vad offer eller stavning process som krävs var allt gjort för min räkning. nu när jag pratar med dig nu lever jag och min man båda lyckligt tillsammans för alltid. Jag älskar honom så mycket. Min poäng är att han var min första kärlek åtminstone det är vad det känns och jag gjorde allt mänskligt möjligt för att få honom hem hemma genom hjälp och hjälp från Drigbinova, den inhemska andliga healaren.
Jag är tacksam och tacksam för Drigbinovia stor man. Jag var först med rädsla för tvivel, men jag ger det ett försök och det fungerar för mitt gott. Jag är säker på att det här kommer att fungera för dig också, 100% säker.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online