Från utbrändhet till livslust: Krama din skugga - att våga bemöta sina mörka sidor

måndag 4 april 2011

Krama din skugga - att våga bemöta sina mörka sidor

Vad är det egentligen som gör mig så lättstött över vissa saker? Hur kan det komma sig att jag tar åt mig så otroligt lätt av den där personen? Vad är det egentligen som triggar mig att bli så sårad, arg eller irriterad? Har mina känslor något med mig själv och mitt inre att göra?

Att fly från sina mörka sidor - förnekelse och rädsla I helgen såg jag filmen "the shaddow effect" (finns även som bok "Krama din skugga", se trailer längre ner). Debbie Ford heter författaren som ägnat en bok åt att belysa de sidor vi allra minst vill kännas vid hos oss själva...våra "skuggor" eller rädslor om man så vill.

Hon beskriver hur dessa "skuggor", som vi är mest rädda för i livet påverkar oss negativt sålänge vi väljer att leva i förnekelse (flykt) ifrån dem. Sidor som vi bär omkring på omedvetet/medvetet och som påverkar oss negativt men tillika också kan bli en källa till styrka om vi lär oss försona oss med dem. Det är inte en slump att vi blir lättstötta och sårade i vissa situationer. Dessa känslor har en direkt koppling till våra förnekade sidor, eller "skuggor" som Ford väljer att kalla dem.

Kanske dags för en vårstädning av sitt inre? Låt vårsolen lysa på dina skuggor!


4 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka vackra ord: "Kanske dags för en vårstädning av sitt inre? Låt vårsolen lysa på dina skuggor!"

Det ska jag göra...en storstädning så att jag förstår varför det ibland gör ont när solen lyser in. Tack!

Jenny sa...

Hej där!
Tack själv för att du tog dig tid och lämnade ett litet avtryck. Ja, ibland kan jag känna att den egna självbilden rubbas en aning. :)

Var rädd om dig!

Anonym sa...

Tack för dina rader, här är jag nu - min vårstädning, att våga möta mina skuggor och rädslor på djupet, sådant som har förnekats under lång, lång tid. Tankar och känslor som jag inte fått eller kunnat själv validera, bekänna mig till därför de inte passar in i mallen för den "sociala personan" i den miljö som jag har växt upp i. Jag upplever att individen inte bejakades på något sätt, utan istället skulle formen pressas och det djupt mänskliga förnekas. Jag läser en annan blogg oxå som liksom denna ger mig mycket stöd och framförallt förståelse för min egen situation, PTSD - A Way Out. Önskar en bra dag Anneli

Jenny sa...

Anneli!
Tack snälla du för att du tog dig tid och lämnade ett så fint inlägg. Tack för att du delar med dig.
Den där "formen" du skriver om tror jag många känner igen sig i på ett eller annat sätt. Att vara sig själv är i teorin enkelt, men kanske inte alltid så lätt.
Tack för tipset om bloggen, ska genast kika!
Önskar dig allt gott.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online