Från utbrändhet till livslust: Att lära sig förstå makten i visualisering

fredag 8 april 2011

Att lära sig förstå makten i visualisering

Att våga visualisera och drömma är enormt viktigt. Tyvärr glömmer vi bort vilken enorm utveckling en enda tanke kan sätta igång i ens liv. Men varför avfärdar vi drömmandet? ...och varför är det så viktigt? Eller är det inte bara idioter som sitter och dagdrömmer?

Våga öppna dig för möjligheten att du kan påverka ditt liv
Jag tror inte att vi kan motverka elände som livet kan föra med sig ibland. Lika lite kan vi styra över vädrets makter. Men faktum är att vi har mer kraft över våra liv än vi ibland inser/vill förstå.

Fokus och visualisering är bara till för elitidrottare?
Det är få som skulle tvivla på betydelsen av inre fokus när en idrottskvinna i OS-final står i startblocken. Vi har förstått att fokus och visualisering är viktigt. Ändå är det som om vi fortfarande avfärdar det faktum att vi själva har makten och kraften inom oss. Det där med visualisering verkar bara gälla vissa personer som exempelvis elitidrottare, eller?

Idag vill jag påminna mig själv om att; antingen är jag medveten om och tar ansvar för makten att själv påverka mitt liv i positiv riktning. Eller så lever jag likt en flipperspelskula, styrd av omständigheter som livet, miljön och människorna omkring mig.

Konsten att veta vad man vill - har du koll på vad du helst av allt vill uppnå/uppleva?
Första gången jag satte mig ner för att skriva ner alla drömmar, som jag visste att jag hade, insåg jag att det inte riktigt var så enkelt som jag trott. Jag ställde mig själv frågan: "vad skulle jag vilja uppnå/uppleva om jag hade alla pengar och all tid i världen?". När jag satt där med pennan i högsta hugg insåg jag att jag inte alls hade så solklar koll på vad jag helst av allt skulle vilja uppnå/uppleva. . Det blev mest diffusa önskningar som "jag vill bli rik" eller "jag vill bli lycklig"...sen hade jag inte tänkt så mycket längre. Någon konkret definition av vad "rik" innebar eller vad som gjorde mig lycklig kunde jag inte klämma ur mig.

Peka ut en destination - ett mål
Det första steget mot att förändra riktning i livet är att lära sig förstå vad det är man egentligen vill. Ett problem med att uppnå drömmar är onekligen att vi sällan vet vad det faktiskt är vi vill. Om vi vågar koppla på fantasin och med tankens kraft visualisera vilka människor vi vill vara, vad vi vill uppnå och uppleva har vi pekat ut en destination.

Visualisering i kortversion:
  1. Jag är medveten om och tar ansvar för att jag själv kan påverka mitt liv.
  2. Jag vågar visualisera mina drömmar och målsättningar genom att konkretisera dem i ord och/eller bild ("att bli gladare" räcker inte, definiera vad det är som skulle göra dig glad...komma in på den där utbildningen, hitta kärleken, ha bättre vänskapsrelationer etc).
  3. Jag vågar lägga in en tidpunkt då varje dröm jag har är uppfylld.
  4. Jag låter mig inte begränsas av min nuvarande situation. Jag vågar se framför mig de tillsynes galnaste drömmar och målsättningar.
  5. Jag ställer mig själv frågan "är det här en målsättning/dröm jag redan nu kan uppfylla?".
  6. Jag återkommer till min "visualiseringslista" och går igenom mina drömmar med jämna mellanrum.
  7. När jag får chansen att uppfylla min målsättning/dröm vågar jag ta steget och grabba tag i den!
  8. Jag känner tillit, tacksamhet och glädje över att utvecklas i livet.

8 kommentarer:

Unknown sa...

Tänkte bara tipsa om att just nu pågår flera tävlingar med fina priser på min blogg så passa på att gå in och kolla:)
Du hittar tävlingarna högst upp i vänsterspalten:)
Finns även en dagens bloggtävling där du har chansen att bli länkad inför mina 400-600 unika besökare/dag:)
http://www.domkallarmighannes.com/2011/04/dagens-blogg_08.html
Finns även en tävling där du kan vinna blogsvar om du är intreserad av det:)
http://www.domkallarmighannes.com/2011/04/bloggsvars-tavling.html

Victoria sa...

Du skriver väldigt bra tycker jag :)

Anna sa...

Vill bara tipsa om att filmen ”Underkastelsen” av Stefan Jarl visas i SVT 1 ikväll kl 22 samt på torsdag den 14/4 i SVT24. Där visas hur vi alla bär på hundratals kemikalier i vårt blod. I navelsträngsblod har man hittat upp till 250 kemikalier som kommer från mat, kläder, hudvårdsprodukter, plast m m. Dessa främmande ämnen försöker vi tvätta av oss själva, våra kläder, golv vid städning, bilar vid biltvättar etc. Då följer de med avloppsvattnet till reningsverken och samlas upp i slammet för att inte förgifta sjöar och vattendrag.

Anonym sa...

Vilken underbar blogg du driver! Jag arbetar som friskvårdskonsulent på ett stort företag och hämtar mycket inspiration från din blogg! Tack!

Jenny sa...

Hej, jag tycker mycket om din blogg och ditt sätt att dela med dig av dina erfarenheter. Jag skulle vilja tipsa dig om en bok som heter I det sista regnet - den går rakt till hjärtat. Den är skriven av ayurvedaläkaren Janesh Vaidya. Eftersom du skriver mycket om ayurveda så vill jag även tipsa dig om att han har en förläsning i Stockholm i maj. På Medborgarskolan. Mycket lycka önskar jag dig /Jenny

Jorge sa...

Hej! Bra skrivet! Tycker det är underbart att läsa om ditt filosoferande, reflekterande, sökande. Jag har själv en blogg där jag skriver mycket om det du skriver om. Kul att få andra infallsvinklar på sånt som jag ofta själv tänker på. Titta gärna in på www.tankepassagen.se. Ha det fint, och tack för dina hjärtliga texter! /Jorge

Abby sa...

Inlägger är vackert och hoppfullt.

Jenny sa...

Hej Joanna!
Tack för ditt inlägg och tack för tipset!

Victoria!
Tack snälla du för att du tog dig tid och lämnade ett inlägg. Det uppskattas väldigt mycket!

Anna!
Tack snälla du för ditt inlägg...och tack för tipset! Jag ska gå in och kika på SVT play genast. Hoppas jag inte missat det!
En fråga till dig: har du testat "Kangen water"? http://www.youtube.com/watch?v=mMy8Aq12Ogs

Anonym!
Tack snälla du för ditt inlägg. Det uppskattas så enormt mycket. Tack snälla! :)
Önskar dig allt gott.

Jenny!
Tack snälla du för att du tog dig tid och lämnade ett toppenbra tips. Jag har inte läst boken. Låter även intressant med föreläsning. Vad kul! Tack snälla för tipset.
Önskar dig en riktigt skön kväll!

Jorge!
Tack snälla för ditt inlägg. Det uppskattas mer än du anar. Spännande med din blogg, den ska jag spana in! :)
Tack och önskar dig en skön kväll!

Abby!
Tack snälla du för att du tog dig tid och lämnade ett inlägg. Uppskattar det väldigt mycket! Önskar dig en underbar kväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online