Från utbrändhet till livslust: Läkning från utbrändhet och utmattning kräver förändring

fredag 6 april 2012

Läkning från utbrändhet och utmattning kräver förändring

Det börjar med att kroppen signalerar att något inte står rätt till. Symptomen på utmattning är många och kanske inte alltid något en stressad person är eller vill vara medveten om. Stressymptom som ignoreras kommer inte att försvinna, snarare bli fler och starkare. Men hur får man till en förändring? Och är det ofta de stora och omvälvande förändringarna som krävs? 

När inträffar utbrändhet?
Utbrändhet inträffar när vi under en längre tid levt på ett sätt som inte är bra för oss. När vi ignorerat kroppsliga och själsliga symptom på att allt inte står rätt till.

Det gäller att påminna sig själv om att stress i sig är inte farligt. Det är avsaknad av återhämtning som gör stressen farlig.Läkning och återhämtning kräver förändring
För att kunna läka ur en utmattning eller utbrändhet krävs förändring. Det säger sig självt - jag kommer inte att få ett annat resultat om jag fortsätter att göra saker på exakt samma sätt och med samma metod. Jag måste förändra något för att få ett annat resultat. Allt börjar med mig själv och där jag befinner mig just nu.

Det är inte alltid de stora förändringarna som ger störst resultat
Jag jobbar på ett stort svenskt bolag som i många år haft ett annorlunda (och enligt min mening mer sunt) synsätt på resultat. Istället för att stirra sig blind på resultat fokuserar man istället på vilka metoder man använder sig av för att bli bättre, mer effektiv och framgångsrik men samtidigt också mer hälsosam, hållbar och kvalitetsmässig. Det intressanta i detta är att de stora förbättringarna nödvändigtvis inte måste föregås av de stora och övergripande. Många gånger tittar man på små, små detaljer i en process och det i sin tur kan ge förbättringar som ger enorma effekter.Utmattade/utbrända ofta rädda för den ansträngning som stora förändringar kräver
Det är lätt hänt att tro att man som utbränd och utmattad måste ta tag i de stora och övergripande frågorna i livet för att må bättre. Separera, säga upp sig, flytta eller vad det kan vara. Ja, den som är utmattad tänker sig ofta att de stora förändringarna är det som kommer att ge förbättring. Det gör att rädslan för en stor ansträngning ofta står ivägen för själva förändringen. Man orkar helt enkelt inte ta itu med de där stora förändringarna - man är ju utmattad. 

De små justeringarna kan vara de som vänder allt och om så krävs, ger en kraft att genomföra det som man kanske inte orkat på åratal. 

Små justeringar kan ge stor förändring och förbättring
Det allra bästa är att börja med att göra en enda sak annorlunda och envist fortsätta med det i minst några veckor för att sedan utvärdera om det gjort någon skillnad. Det kan handla om detaljer såsom att kliva upp på morgonen, vistas ute mitt på dagen, meditera, gå i terapi, tvinga sig själv att stanna upp, sluta titta på TV. Detaljer som gör att jag bryter ett mönster och gör en förändring.

Tänk dig ett flygplan som just startat och ställer in navigationen. Det räcker med en grads ändring i navigationen för att slutdestinationen ska bli en helt annan. Små justeringar kan ge stora resultat.


"The key to change is to let go of fear"

Relaterade artiklar:

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilken underbar blogg!! Tack för alla tips! Kommer att läsa här hur ofta som helst!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online