Video: Panic attacks linked to gluten intolerance
torsdag 27 februari 2014
Glutenintolerans och panikångest kan hänga ihop
Kan glutenintolerans orsaka panikångest? Det menar Dr. Vikki Petersen som specialiserar sig på glutenrelaterade sjukdomar.
Video: Panic attacks linked to gluten intolerance
Video: Panic attacks linked to gluten intolerance
Tags:
depression,
glutenintolerans,
kroppens signaler,
oro,
ångest
tisdag 25 februari 2014
Att justera kosten efter kroppen viktigt för läkning
Grön smoothie till frukost? |
Jag har under 5 månader helt ställt om kosten. Mitt mål har hela tiden varit att ge kroppen rätt näring för att kunna läka från Hashimotos sjukdom (hypotyreos, läs mer om vad jag gjort mer exakt här). Men det har inte varit en helt spikrak resa. Det finns nämligen inga facit på läkning.
Jag har valt att juicefasta en hel del, men också äta både lagad mat och gluten/mjölkfria smoothies (recept här). Allt har varit en fråga om att hitta balans. Att hitta det sätt som fungerar bäst för min kropp och mig.
Jag har valt att juicefasta en hel del, men också äta både lagad mat och gluten/mjölkfria smoothies (recept här). Allt har varit en fråga om att hitta balans. Att hitta det sätt som fungerar bäst för min kropp och mig.
Vad är bra för mig och inte?
I vårt västerländska samhälle har vi skapat auktoriteter som har vår hälsa som ansvarsområde. Vi vill gärna att någon annan ska tala om för oss vad som är bra och dåligt för oss. Ibland lyssnar vi mer på Aftonbladet än vår egen kropp. Tidningarna säljer lösnummer på att skrämma upp folk om allt som är farligt. Ena sekunden är LCHF bra, i nästa är det livsfarligt. Det är inte lätt att förstå sig på vad som är bra och inte. I ren utmattning kapitulerar vi med en ostburgare ;)
Visst ska jag lyssna på vad min doktor och alla nya rön har att säga. Jag kanske behöver medicinering exempelvis. Men det viktigaste att ha med sig är att det bara är jag som kan påverka min hälsa på en hållbar nivå.
Att ta ansvaret och makten över sin egen hälsa
Den viktigaste komponenten i Ayurveda tänker jag är att öva upp sin förmåga att förstå vad som fungerar för min kropp och mig. Att återerövra min kroppsliga intuition. Vi är alla helt olika i våra kroppskonstitutioner. Olika matsmältning, olika temperatur och olika tempo. Det som fungerar för mig kanske inte fungerar alls för dig. Men det vi har gemensamt är förmågan att öva upp vår kroppskännedom och intuition.
måndag 24 februari 2014
Att komma ut ur garderoben
Att våga vara den man är, är en livslång process. Det är inte något som sker en gång. Att växa och utvecklas som människa handlar om tid. Men främst handlar det handlar om att våga. Att våga sig på möjligheten att bli mer av den person man är. Den man egentligen redan är där inne. Ja, man kan likna det vid att komma ut ur garderoben.
TED talk: We're all hiding something
Tags:
förändring,
medvetande,
medveten närvaro,
mod,
utveckling
lördag 22 februari 2014
Att koppla på sin högra hjärnhalva
Konsten att finna ro trots oro och problem
Kan du komma ihåg när du hade en liknande upplevelse sist? När du tillät dig själv koppla bort allt analyserande, allt "att göra", allt som ska ske, som skett, alla problem, ångest, oro och allt du inte har. När du tillät dig själv att fokusera mer på vad du har snarare än vad du inte har. När dina sinnen helt utan logik och analys får berätta om exakt det här ögonblicket. Grattis, då har du lyckats skifta aktivitet från din vänstra hjärnhalva till din högra. Gör det gärna igen, för det kan få positiva konsekvenser för dig och ditt liv.
Välj att koppla på din högra hjärnhalva
För den som behöver finns det vetenskaplig forskning som visar hur man kan förbättra sin hälsa och sitt välbefinnande (blodtryck, psykisk hälsa m.m) genom att träna upp vår förmåga att koppla på vår "högra värld". Jag säger "värld" därför att "hjärnhalva" som begrepp inte kan mäta sig med den oändliga potential som vilar däri.
Vår värld uppmuntrar logiskt och analytiskt tänkande. Det i sig är inte negativt. Men om vi lever för mycket i vår vänstra värld riskerar vi att förlora en del av oss själva.
Video: a stroke of insightOm du vill se kanske världens bästa TED-talk tycker jag att du ska se nedanstående video. Jill Bolte är hjärnforskaren som själv drabbades av en stroke.
Tags:
andlighet,
lidande,
meditation,
medvetande,
medveten närvaro
fredag 14 februari 2014
torsdag 13 februari 2014
Forma om hjärnan med meditation
Fler och fler studier gör på meditation och dess egenskaper på kroppen och hjärnan. Det har redan bevisats att symptom som depression, smärta och sömnproblem kan förbättras vid kontinuerlig meditation.
Meditation ger hopp till den som är utbränd och deprimerad
Hjärnan är plastisk, dvs den har förmågan att formas om utefter aktiviteter som vi ägnar oss åt. Redan efter ett par månaders meditation har forskare kunnat se tydliga positiva förändringar i hjärnan. Något som kan vara en tröst för den som stressat för mycket, är deprimerad eller bara vill ha förändring. Problemet är att rastlösheten ofta ligger i vägen för meditationen.
När man inte har ro att sitta still
Alla gillar inte att meditera. När man mediterar för första gången är det inte ovanligt att man upplever ett obehag. Det kan innebära allt från obehagskänslor, rastlöshet till frustration. Och det är normalt, att komma i kontakt med sitt inre kan trigga sinnet att hitta sätt att stänga av. Att rymma. Exempelvis genom att hålla sig själv sysselsatt med TV, datorer eller sin smartphone. Då kan det vara bra att påminna sig själv om innehållet i nedanstående video.
Video: How meditation can reshape our brains
Tags:
avslappning,
läkning,
meditation,
mindfulness,
stress
onsdag 12 februari 2014
Varför äta extra D-vitamin under vintern?
De flesta av oss har fått på tok för lite solljus under många månader. För egen del börjar det kännas att vårsolen kommer att vara enormt välkommen. För den som är trött, har värk av olika slag (muskelvärk, migrän, huvudvärk etc), lågt immunförsvar och lider av autoimmuna sjukdom är solljuset extra viktigt.
Ben, hjärta, inflammation och D-vitaminbrist
Vitamin D kallas för vitamin men är egentligen ett hormon. Flera funktioner i kroppen påverkas av hur våra nivåer av D-vitamin ser ut i kroppen. Vår hjärthälsa är ett exempel men även våra ben påverkas. Nivåerna av D-vitamin måste vara bra för att kroppen ska kunna förebygga och kontrollera inflammation.
Färska örter, grönsaker och frukter = solljus till kroppen |
Vitamin D har även koppling till det tillstånd man kallar för "leaky gut", eller läckande tarm (inne i tarmen, där små partiklar går rakt ut i blodet och skapar oreda för immunförsvaret). För den som har minsta lilla glutenkänslighet kan förståelsen för sk "läckande tarm" vara enormt viktig. Vitamin D har en viktig funktion vad gäller läkningen av de små hål i tarmen som ställer till det. Även probiotiska bakterier har kraftfulla egenskaper för läkning av mage och tarmkanal, något som boostar immunförsvaret.
Det har gjorts mängder med studier på D-vitamin som visar att tillskott kan förebygga flera svåra sjukdomar som MS och tjocktarmscancer.
Jag äter extra D-vitamin under vintern. Egentligen tror jag inte det är superviktigt vilken sort. Huvudsaken tabletterna inte är för fesiga. Jag äter Vitamin D3 med styrkan 2000 IU (50 μg).
Video: Vitamin D deficiency causes leaky gut
Tags:
autoimmun sjukdom,
d-vitamin,
läkning,
näring,
näringsbrist,
trötthet,
utbrändhet
torsdag 6 februari 2014
Att vara sårbar är inte att vara svag
Innan jag gick in i väggen beundrade jag människor som inte krackelerade. Människor som outtröttligt levererade perfektion, utan att visa tecken på sårbarhet. Sårbarhet var helt klart ett tecken på svaghet. Men tack och lov skulle jag komma att ändra uppfattning på den punkten. Min syn på sårbarhet kom att bli en orsak till min utbrändhet. Men också en väg ut ur den...och mycket mer än så.
De flesta får chansen att bemöta sig själva under sin livstid
På flera sätt är jag idag enormt tacksam över att jag för 12 år sedan, genom min utbrändhet, hade målat in mig själv i ett hörn. Det är nämligen inte alla som kommer till den punkten då de verkligen måste bemöta sig själva. De flesta gör det, någon gång under livet. Inte alla. Men när det sker är det kraftfullt och omvälvande.
Utbrändhet, livskris och sorg är exempel på tillstånd som kan få oss att stanna till och börja lyssna.
Ibland krävs en utbrändhet för att man ska börja lyssna...
För mig krävdes det just en utbrändhet för att börja lyssna. Jag hade slagit dövörat till, mot mig själv. Men nu satt jag fast och kunde inte fly någonstans. Det fanns inga ursäkter och mina valmöjligheter var inte särskilt många. Som jag ser det bestämde min fysiska kropp att det nu fick vara nog. Det var dags att öppna dörren inåt. Jag var helt enkelt tvungen att bemöta kärnan i min situation, kärnan i mig. Och en viktig del var min sårbarhet.
Ett sätt att (omedvetet?) slippa bemöta sina känslor kan vara att se till att man har fullt upp. Att det inte finns något utrymme för att känna.
Kära sårbarhet, du som tvingar mig att vara människa
Jag tvingades bekanta mig, acceptera och (motvilligt till en början) omfamna min sårbarhet. Jag tvingades se på mig själv på ett sätt som jag aldrig hade gjort förut. Det var obehagligt, smärtsamt och visst, jag ville ta sidodörren ut några gånger (exempelvis hitta en syndabock utanför mig själv. Det måste ju vara något eller någon annans fel att jag mår så här?). Men jag gjorde ett val. Så här fick det bli.
Det är min egna upplevelse av vad min sårbarhet är som är det som räknas. Den kan se olika ut. För mig handlade det om att bemöta mitt beteende och med det mina rädslor.
Att bedöva sin sårbarhet med mat, kvällsjobb eller alkohol
Ett sätt att inte bemöta sitt inre är bedövning. Bedövning som kan se ut på många olika sätt. Övertidsjobbande, ätande, TV-tittande, telefonblippande, alkohol, droger och mediciner kan vara olika sätt att (omedvetet?) ta omvägen förbi sin egen sårbarhet.
I sårbarhet finns styrka att hämta
När jag började betrakta mina rädslor och min sårbarhet insåg jag att det var något jag skulle komma att göra resten av mitt liv. Det är inget man gör en gång och sedan är färdig.
Att vara människa är att vara sårbar. Punkt slut. Men det är också genom sårbarhet som vi kommer i verklig kontakt med oss själva och andra. Och det kräver styrka att våga vara sårbar för sig själv och för andra. Verklig styrka.
"Vulnerability is the core in shame and fear. But it appears it is also the birthplace of joy, creativity of belonging, of love." Brene Brown
Kraften i sårbarheten...liv!
Att bemöta och lära sig förstå sin sårbarhet är inte helt oviktigt. När vi bedövar det vi tycker är negativt inom oss bedövar vi också det som är positivt. Bedövar vi vår sorg, bedövar vi också vår glädje. Och när allt kommer omkring, vad är kärlek om inte sårbarhet finns?
Sårbarhet betyder att det inte finns några garantier. Det finns inga klara svar. Det finns inga facit. Men kanske är det det som ger livet de referenser vi behöver lära oss skapa för att uppleva? Kanske är det just det som gör att vi kan uppleva både glädje och sorg? Och det är troligen inte en slump att ens godaste vänner är de man känner att man tryggt kan lämna över sårbarheter till.
När vi ser vår egen sårbarhet inser vi också andras. En följd blir att vi inte bara är snällare mot oss själva utan även mot andra. Något som minskar både vårt eget lidande och andras. Något som vår värld behöver mer av.
Kolla gärna in en briljant föreläsning nedan om forskning som Brene Brown gjort på sårbarhet. Otroligt inspirerande!
Video: The power of vulnerability
Tags:
prestationsångest,
rädsla,
utbrändhet,
utmattning,
utveckling
lördag 1 februari 2014
Resultat av en månads detox (2014)
Detox 2014, dag 31 (av 31).
En månad har gått av årets detox. En månad utan socker, gluten (mjöl, bröd, pasta etc), mjölk, kött, alkohol, koffein, tillsatser, aluminium-deo, fluor-tandkräm, paraben-schampo och tillsatsproppade-hudlotioner. Hur känns det då? Gör det någon skillnad? Eller är det bara trams att hålla på med detox?
Hur det känns efter en månads detox
Du som följer bloggen vet ju att jag egentligen detoxat längre än en månad då jag jobbat med att läka Hashimoto's (sköldkörtelproblem). Något som för övrigt gått väldigt bra. Jag började detoxa i september och har i princip kört hela tiden fram tills nu, med undantag för julen då jag inte var lika sträng. Därför är årets detox lite annorlunda.
Men den här detoxmånaden har ändå haft stor betydelse. Efter att ha gett kroppen ännu en månad av förutsättningar för att kunna avgifta, avbelasta och fylla på med näring känner jag ytterligare skillnad i kroppen.
Att bygga upp energin i en trött kropp
Grundprincipen för en detox är att eliminera intaget av gifter så att kroppen kan göra sig av med det som finns lagrat i vävnader, tarmar, lever, njurar m.m. När avgiftningen kommit igång blir näringsupptaget bättre. Samtidigt fyller man på med mat som är näringstät, är mineraliserande, fyller på med antioxidanter och verkar syresättande. Man kan se det som att näringen man ger kroppen blir de verktyg (och byggstenar) som den behöver (och som den kanske inte fått) för att hormonsystem, enzymer, uppbyggnad och eliminering ska fungera. Det är först när man når ut med näringen till cellerna som de små kärnkraftverken, mitokondrierna, kan generera den energi som man kan känna att man har brist på. När energin kommer igång, ja det är då man märker skillnad. Det är då magin sker.
Klarare tankar och ett lugn inuti
För mig är det inte bara energinivån jag känner skillnad på. Jag känner mig klarare i huvudet. "Hjärndimman" (ett vanligt symptom vid hypotyreos, dvs underaktiv sköldkörtel) som jag hade i höstas har skingrats. En annan sak som jag känner skillnad i är känslan av en sorts lugn inombords. Jag känner mig på något sätt mer harmonisk inuti. Hur det kan komma sig kan jag inte förklara. Jag mådde inte psykiskt dåligt innan jag började detoxa. Men jag känner ändå skillnad inuti. En förklaring skulle kunna vara att gluten (som jag helt avstått från i 4 månader) kan påverka den mentala funktionen (läs gärna om studier som gjorts på kopplingen gluten och mentala funktioner).
Gluten kan bidra till försämrade mentala funktioner. Studier visar att depression, oro och ångest kan ha koppling till glutenintolerans. |
Går man ner i vikt?
En vanlig fråga brukar vara om man går ner i vikt när man detoxar. Jag vill understryka att vikten inte för mig är prio ett. Att man är smal betyder inte att man är frisk, sund eller att kroppen mår bra. Men visst är det så att fettvävnader kan belasta kroppen på många olika sätt och på så sätt göra att man mår sämre. Flera gifter kan lagras i fettvävnader vilket i sig belastar kroppen. Att gå ner i vikt kan innebära att man frigör dessa gifter och eliminerar dem via levern genom tarmarna (se till att din mage funkar som den ska när du detoxar, annars cirkulerar slagg omkring i kroppen).
Totalt har jag gått ner 11 kilo på 4 månader. Jag gick ner 4 kilo första 2 veckorna. Troligen i vätska (personer med hypotyreos samlar lätt på sig vätska). Om man lätt samlar på sig vätska har man troligen problem med näringsupptaget. Det första kroppen gör sig av med är just vätska. Något som är väldigt positivt då det påverkar kroppen på cellnivå.
Under den senaste månaden har jag troligen bara gått ner ungefär ett kilo.
Får du i dig tillräckligt med mineraler, vitaminer och antioxidanter? |
Övervikt och undernäring
Min absoluta övertygelse är att många (dock inte alla) som kämpar med vikten lider av ett igenkloggat system där hormoner, enzymer, matsmältning och eliminering är i obalans. När man väl rensar systemet och tillsätter näring kan det vara så att kroppen automatiskt att göra sig av med övervikt. Ett vanligt problem är att många både är undernärda och överviktiga på en och samma gång. Övervikt kan vara en fråga om hunger. Dvs när kosten inte innehåller den näring som kroppen behöver svarar den med cravings. Kroppen känner att det inte får det den behöver och då infinner sig en känsla av att man behöver något mer.
Tips till den som inte vill detoxa men ändå hjälpa kroppens avgiftning
För den som inte vill detoxa men ändå försöka balansera kroppen, och eventuellt gå ner i vikt, är färskpressad grönsaksjuice ett alternativ. Grönsaksjuice tar genvägen direkt ut i cellerna vilket ger näring på ett lättupptagligt sätt. Något som successivt kan minska cravings och även öka energinivån. Jag rekommenderar även att ta ett multimineral- och multivitamintillskott varje dag (förut var jag emot tillskott men jag har ändrat mig på den punkten, se föreläsningen). Se även till att ha en fungerande mage (ta gärna psylliumfröskal, linfrön eller physillumfrön i lite vatten). Resten är en god cirkel.
Vad händer nu då? Kommer jag vräka i mig godis nu?
Nej, du kan vara lugn. Jag kommer att fortsätta äta ungefär som jag gör när jag detoxar. Du kommer att kunna följa mig vidare här på bloggen.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)
Kanske gillar du
-
Smoothie för sköldkörteln med blåbär, hallon, avocado, banan, paranötter, kokosnötsolja och kokosvatten. Detox, dag 5 (av 31). Jag bor...
-
Jag hade inte kunnat föreställa mig det enorma intresset som gårdagens artikel om självläkning av sköldkörtelproblem fick. Flera tuse...
-
Bihåleinflammation är ingen höjdare. Jag tillhör den grupp människor som har större risk att få bihåleinflammation när jag blir förkyld...
-
Det sägs att det bara tar 15 minuter för grönsaks- och fruktjuice att nå hela vägen ut till cellerna. Nedanstående drink är inte gjord för s...
-
Ett av de viktigaste verktygen vid min läkning av min Hashimotos ( läs gärna tidigare artiklar om hur jag gått till väga ) är färskpressa...
-
Vad ska man äta för frukost när man detoxar? Nedan hittar du ett antal smoothie-recept som innehåller livsmedel som renar, kickar igång m...
-
Där och då, just nu, i stunden. När allt sker. Mitt i livet. Att stanna upp, observera och i medvetenhet acceptera att livet just i detta ö...
-
Ibland är det som om energikrävande och tråkiga saker staplas på varandra. Så är det för oss alla emellanåt. Det kommer perioder som är me...
-
Detox 2020, dag 1 & 2 (30) Januari är för många av oss den tröttaste, mest energilösa, omotiverade, glåmiga, smådeppiga månaden......
-
Att vakna upp till en känsla av olust, trötthet, tyngd, frustration eller ren och skär utmattning. Det händer alla någon gång i livet. Fråga...