Från utbrändhet till livslust: Att ta sig ur utbrändhet och utmattning - Vikten av att lära sig uppleva mening i livet

torsdag 3 mars 2011

Att ta sig ur utbrändhet och utmattning - Vikten av att lära sig uppleva mening i livet

Har du en fullproppad agenda som tröttar ut dig? Eller blir du utmattad av att ha för lite att göra? Var det länge sedan du ställde dig själv frågan "vad drömmer jag om att göra här i livet"?.

Utbrändhet handlar inte bara om att jobba för mycket
Ofta är det så att man föreställer sig att utmattning/utbrändhet bara kommer sig av att man jobbar för mycket. Eller att något traumatiskt inträffar i livet. Men många gånger kan det till och med vara så att personer som har "för lite att göra" går in i väggen. Mental utmattning handlar om att man lever ett liv som inte är bra för en, oavsett om det är "för mycket" eller "för lite" av något.


Att leva i tristess är att leva i stress
Det handlar om känslan av att inte ha en mening med tillvaron. Att uppleva det som att man bara existerar, i tristess. En tristess som skapar en upplevelse av stress. Det är vår upplevda stress som betyder något, inte hur mycket vi har att göra.

Det är lätt att glömma att man utan en meningsfull tillvaro tenderar att dräneras på energi.

De viktigaste sakerna i livet är de "enklaste"
Någon sa en gång att "ju närmre gud man kommer, desto mer tydligt blir det vad som är viktigt". Jag är inte religiös även om jag ser mig själv som en andlig person (med min egen religion om man så vill). Men den där kommentaren gick rakt in. Ju närmre sanningen man kommer desto mer basic blir det. De viktigaste sakerna i livet är de enklaste, mest grundläggande. Kärleken till människorna och miljön omkring oss, kärleken och relationen till oss själva. Kärlek till det som finns omkring oss och det vi skapar i livet. Att uppleva kärlek i en liten vattendroppe. Kärlek i olika form helt enkelt.


"Life is a great big canvas, and you should throw all the paint on it you can". ~Danny Kaye

Meningen med livet är ett liv med mening...din egen mening.
Jag tror inte att det finns en gud eller energi som har stakat ut våra liv i en viss riktning. Jag tror att vi själva skapar vår egen mening med livet. För det är inte förrän vi börjar utforska vad vi vill att livet ska gå ut på som vi verkligen utforskar vår inre potential...och oss själva.


Att gå in i väggen är inget misslyckande. Det kan vara något av det bästa som hänt en (så var det för mig).

"Life is what we make it, always has been, always will be". ~Grandma Moses

6 kommentarer:

Cecilia sa...

Uppmuntrande ord för en som jobbar på att komma tillbaka på ett sätt som fungerar. Tack!

Din digitala vän sa...

Cecilia!
Tack snälla för ditt inlägg. Jag önskar dig läkning och kraft. kram!

Anonym sa...

Hej!

Mycket bra blogg! Jag befinner mig i en liknande situation och håller på och utmattas och gå in i väggen. Vill inte påsta av för hög arbetsbelastning, utan snarare av att jag sedan en tid börjat fundera på vad jag vill göra med mitt liv. Vad vill jag syssla med? För att göra en lång historia kort, efter gymnasiet fick jag inte tid för mig själv och reflektera i lugn och ro vad jag vill syssla med. Jag valde efter andras förväntningar och för "väljandets skull". Sagt och gjort utbildade jag mig till ingenjör och har sedan dess jobbat inom byggbranchen. Men ju mer jag jobbar ju mer frågor det dyker upp och ju värre blir det. Det har gått så långt att jag inte känner ngn lust att göra det jag ska göra och ö.h.t. gå till jobbet. Vilket leder till stress i stor mängd dels över situationen, men även att arbetsuppgifterna blir släpande. Det hela har utvecklats till att jag är väldigt känslig mot stress och tål mindre och mindre.

Jag har en del funderingar kring vad jag vill göra, men jag är OERHÖRT orolig över om det jag känner och går igenom nu kommer hindra mig att plugga medicin som jag funderar på. Väldigt orolig! Vad tror du? Tror du att jag kan ta tag i mina drömmar/funderingar eller är det kört för mig. Snälla hjälp!

Det hela har gått så långt att jag ibland känner mig tveksam till om sadla om och ev. plugga medicin är rätt. Jag känner få saker som kan få mig på positiva tankar och "på banan" igen!

Jag ser fram emot svar från dig och att du delar med dig av dina erfarenheter och vad du tror!

Din digitala vän sa...

Hej Anonym!
Tack snälla du för att du delar med dig av din historia och dina tankar. Det uppskattas enormt mycket. Du hjälper många andra i samma situation genom att dela med dig av ditt perspektiv.

Låter som du gjort dina val baserat på vad andra velat.
Är det i första hand yrket du känner att du vill ska se annorlunda ut? Eller känner du att du önskar att även andra saker vore annorlunda? Relationer? Glädje?

Det vore fel av mig att försöka ge dig något rakt svar. För det finns inget. Det finns inga facit, det finns bara "fungerar" och "fungerar inte". Allt beror på vad det är man vill åstadkomma och uppleva. Så jag väljer att ställa dig frågan: Hur vill du att din dag/liv/yrkesliv ska vara upplevelsemässigt? Med andra ord: vad är viktigt för just dig?

Har du möjlighet att ta lite extra lång semester eller på annat sätt ge dig själv utrymme att reflektera?

När glädjen och energin börjar sina brukar det vara för att man lever på ett sätt som inte är förenligt med den person man är inuti. Det betyder inte att man har valt helt fel yrke, men det finns något i ens livssituation som äter upp glädjen i livet.

För mig krävdes det samtalsterapi och en tids skrivande/reflektioner samt att öppensinnigt prova på olika tekniker för att så sakteliga börja jobba mig fram till att komma i kontakt med det där som finns inuti. En sorts lärande helt enkelt.
Det i särklass viktigaste navigationsinstrumentet vi har i vårt liv är vår intuition.

Önskar dig allt väl och hoppas att jag "får se dig" här igen!

Anonym sa...

Hej Igen!

tack bästa du för att du tagit din tid. Precis som du skriver är det lite andra faktorer som glädje/relationer som oxå spelat roll. Men den största kuggen är jobbet och trivseln där, inget snack om den saken! Som du säger är det inte förenligt med vad jag värderar/prioriterar i livet. Mitt jobb är idag ENDAST för mitt uppehälle och inget annat, tyvärr! Möjligtvis kollegorna som jag trivs bra med.

Är du från Stockholm själv. Anledningen till att jag frågar är för att jag är intresserad av vart du fick hjälp ngnstans med samtalsterapi. Det finns många ställen att få hjälp, men det är skönt att veta att ngn rekommenderat ett ställe som man själv kan vända sig till. Känner att jag är i stort behov av sånt just nu och bara få vädra av sig.

Maila mig gärna på:

brysch@hotmail.com

så kan vi köra mailledes om du inte vill dela det här. Men som sagt jag skulle bli jättetacksam om du kunde hjälpa mig

C sa...

Hej!

Denna bloggen skall jag läsa igenom. Är mitt i det... för tredje gången men detta är det värsta. nu är det mer "på riktigt". Otroligt tungt och i och med min unga ålder så känner jag mig rätt ensam. Är 28... kanske vanligare än man tror i min ålder. Men det är ensamt att leva med det. Svårt att bli förstådd... väntar på remiss nu till specialister.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online