Från utbrändhet till livslust: D-vitamin halverar risken för tidig död visar forskning

fredag 6 november 2015

D-vitamin halverar risken för tidig död visar forskning

100 mikrogram (4000 ie) D-vitamin per dag
rekommenderas att man får i sig.
Den som hanterar sin D-vitaminbrist minskar risken för att dö i förtid med 50%. Det visar en studie som gjordes vid the University of California-San Diego. Man behöver få i sig tillräckligt med D-vitamin men viktigt att inte överdosera tillskotten då även det kan vara negativt för hälsan enligt dansk studie.

Forskning på över en halv miljon personer 1966-2013
Studien innefattar 32 rapporter som publicerats mellan 1966 och 2013. Totalt har 566 583 personer från 14 länder deltagit. Så här säger Dr. Cedric Garland som ledde studien:

“Three years ago, the institute of Medicine concluded that have a too-low blood level of Vitamin D was hazardous,” Garland said in a press statement. “This study supports that conclusion, but goes one step further. This new finding is based on the association of low Vitamin D with risk of premature death from all causes, not just bone diseases."


Minskar risken för flertalet sjukdomar
D-vitamin har visat sig minska risken för flertalet sjukdomar såsom hjärt och kärlsjukdomar, depression, autoimmuna sjukdomstillstånd samt olika cancersjukdomar. D-vitamin motverkar inflammation i kroppen och reglerar även tarmrörelser i magen.

En annan studie på D-vitaminbrist visar att personer med låga nivåer av D-vitamin i kroppen i större utsträckning hade diabetes, högt blodtryck och nedsatt funktion på hjärtat.

D-vitamin balanserar upptaget av kalcium och fosfor i vårt skelett. Brist på D-vitamin kan därför leda till benskörhet. D-vitamin är också aktivt ner på cellnivå och stärker vårt immunförsvar. 


Det bästa är förstås att se till att få solljus på sig så att
kroppen själv kan bilda D-vitamin. Men för oss nordbor
räcker inte det solljus vi får under vintern.
D-vitamin för att läka magen - och autoimmuna sjukdomar
Den som har ett autoimmunt sjukdomstillstånd som exempelvis Hashimotos hypotyreos gör klokt i att få i sig D-vitamin under de mörka vintermånaderna. D-vitaminbrist och ska "läkande tarm" hänger ihop. Läckande tarm och autoimmuna sjukdomar har ett samband. Med läckande tarm (leaky gut) menas att partiklar läcker ut genom små hål som bildats i tarmens slemhinna. Kroppens immunförsvar känner av att något främmande kommit in i kroppen och går sedan bananas och börjar attackera den egna vävnader, exempelvis i sköldkörteln.


Video: D-vitaminbrist leder till inflammation och läckande tarm

"En studie visade att kvinnor med låga nivåer av D-vitamin hade 6 gånger större risk att drabbas av bröstcancer."

Överdosering kan också leda till hälsoproblem
Det gäller dock att inte äta för höga doser av D-vitamintillskott då en dansk studie visat att även detta kan vara farligt för hälsan. Det går inte att sola sig till överskott av D-vitamin utan det är tillskott som inte ska överdoseras. Man bör hålla sig till max 100 mikrogram (4000 ie) per dag, något som den amerikanska studien ovan anser vara den dos man behöver för att se resultat.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online