Igår åt vi en pizza, där receptet föddes för två år sedan när vi detoxade. Det var smaken på kokosmjölet som fick leda oss vidare in i vilka övriga ingredienser som skulle funka till. Du som provat vet att kokosmjöl kan ha en ganska distinkt smak. Det är inte alltid så lätt att kombinera smaken med vilket bakverk som helst men just den här pizzan har blivit lite av en favorit, även när vi inte detoxar. Gillar man pesto och grönt så är chanserna goda att man kommer tycka om den.
Pizzabotten (har inspirerats av denna)
1,5 dl kokosmjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
3 tsk fiberhusk
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
6 msk vatten
3 ägg
Fyllning, pesto
3 nävar spenat
1 kruka basilika
1 näve cashewnötter, naturella
Pinjenötter efter smak
Olivolja (några msk)
1-2 vitlöksklyftor
Fyllning, topping
ca 10 cm zuccini
Champinjoner, efter smak
Ett par jordärtskockor
1/2 gul lök
1/2 gul lök
Ett par nävar spenat
Hackade cashewnötter och/eller pinjenötter
Gör så här:
1. Blanda alla torra ingredienser.
2. Vispa äggen fluffigt, tillsätt sedan vattnet. Rör ner de torra ingredienserna. Låt stå och svälla i 10 minuter eller så.
3. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper. Degen är kladdig så du måste använda plastfolie eller bakplåtspapper för att kunna kavla ut den.
4. Grädda botten i ugnen samtidigt som du gör peston. Låt botten få lite färg, allt för att den ska gå bra att skära sedan.
5. Kör spenat, basilika, cashewnötterna, pinjenötterna, vitlöken och olivoljan med en stavmixer tills det blir en slät pesto.
6. Skiva champinjoner, zuccini och jordärtskockan (jordärtskockan kan du skiva fint med en osthyvel eller liknande) samt löken.
7. När du tagit ut botten ur ugnen kan du smeta på peston. Lägg sedan på toppingen, allt utom spenaten och de hackade pinjenötterna som du toppar med när pizzan är klar.
8. In i ugnen tills fyllningen är klar. Lägg sedan på spenatbladen, pinjenötter och kanske lite olivolja.
Gör så här:
1. Blanda alla torra ingredienser.
2. Vispa äggen fluffigt, tillsätt sedan vattnet. Rör ner de torra ingredienserna. Låt stå och svälla i 10 minuter eller så.
3. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper. Degen är kladdig så du måste använda plastfolie eller bakplåtspapper för att kunna kavla ut den.
4. Grädda botten i ugnen samtidigt som du gör peston. Låt botten få lite färg, allt för att den ska gå bra att skära sedan.
5. Kör spenat, basilika, cashewnötterna, pinjenötterna, vitlöken och olivoljan med en stavmixer tills det blir en slät pesto.
6. Skiva champinjoner, zuccini och jordärtskockan (jordärtskockan kan du skiva fint med en osthyvel eller liknande) samt löken.
7. När du tagit ut botten ur ugnen kan du smeta på peston. Lägg sedan på toppingen, allt utom spenaten och de hackade pinjenötterna som du toppar med när pizzan är klar.
8. In i ugnen tills fyllningen är klar. Lägg sedan på spenatbladen, pinjenötter och kanske lite olivolja.
2 kommentarer:
Låter jätte gott men är det en miss att bakpulver står med två gånger?
Hur länge ska pizzabotten vara inne i ugnen första vändan? och andra med toppingen på? och vilken temp på ungnen??blir pizzan knaprig eller bara mjuk?
bra recept för övrigt!! och bra blogg! :)
Skicka en kommentar