Från utbrändhet till livslust: Dålig hy av stress? Vuxenacne? - Kokosnötsolja kan vara lösningen

söndag 7 februari 2010

Dålig hy av stress? Vuxenacne? - Kokosnötsolja kan vara lösningen

I perioder har jag haft problem med dålig hy. Det brukar främst vara i samband med förhöjd stressnivå, dålig sömn, årstid och dålig kost. Vanligtvis brukar även träningshalten ligga låg de perioder jag råkat ut för "vuxenacne". Men ofta handlar det om hormonella obalanser som man behöver få ordning på. Vad det än beror på så är det mindre roligt men det finns en (eller snarare flera) lösning(ar)!


Kokosnötsolja - läker dina finnar och motverkar nya
För ca en vecka sedan fick jag tips om att använda kokosnötsolja i ansiktet på nätterna. Jag traskade iväg till hälsokostaffären och köpte ekologisk kokosnötsolja (av detta märke). Efter endast några få nätter är jag nu helt fri från finnar. Hyn har läkt på ett mirakulöst sätt under bara några dagar.

Tips för läkning av acne/dålig hy:

 • Rengör ansiktet
  Tvätta ansiktet varje morgon och kväll med ansiktsrengörning eller bara vanlig tvål om det funkar bättre.
 • Behandla med kokosnötsolja eller Manuka-honung
  Smörj in ansiktet med kokosnötsolja innan sänggående (använd vanlig ansiktslotion dagtid). Även Manuka-honung har anti-inflammatoriska egenskaper och kan både ätas och användas som ansiktsmask för läkning.

 • Svettas
  Se till att du då och då tränar alternativt badar bastu/badkar så att du svettas ordentligt. Det renar kroppen och hyn.

 • Drick!
  Drick massor av vatten (helst inte iskallt då det hämmar matsmältningen), grönt te, ört-te. Jag har märkt att acne dyker upp när vädret är kallt, rått och blåsigt. Att dricka och äta varmt under de kalla och blåsiga månaderna minskar både risken för förkylning och acne.

 • Vid stressiga perioder - avslappning
  Se till att du jobbar aktivt med avslappning då du har stressiga perioder. Ta dig tid till meditation eller andra avslappningsövningar eller avslappnade aktiviteter. Du vet själv vad du mår bäst av.

 • Mindre processad mat och skräp ger renare blod
  Dra ner på skräpmat och sötsaker. Socker och tillsatser passerar inte bara magtrakten utan påverkar även vårt blod. Ett orent blod ger en oren hy som i sin tur blir inflammatorisk. Vetemjöl exempelvis kan orsaka inflammationer i kroppen och det kan även påverka hyn. 

 • Mörkgröna bladgrönsakerTillsätt mörkgröna bladgrönsaker i kosten. Exembelvis: Broccoli, färsk spenat, savoy- och grönkål. Gör gärna "green shakes" i mixern, se nedan. Mörkgröna bladgrönsaker är inte bara fullproppade med näring, de har utrensande egenskaper (som renar blodet och det i sin tur påverkar även vår hy) samt tillför klorofyll. Klorofyll syresätter blodet och påverkar oss mycket positivt. 

How to make a green shake:


Relaterade artiklar:

8 kommentarer:

Maria sa...

Kokosnötsolja! Har jag aldrig testat, tack för tipset. Problemhy har jag lidit av i perioder av mer än 10 år. Det är verkligen fruktansvärt för självkänslan. Mina bästa tips är: (1) 1 tsk ghi (ayurvediskt smör) varje morgon innan frukost för att smörja tarmarna. (2) Enzymtablett ihop med mat (finns inom bl a ayurvedan) för att hjälpa till med matsmältningen. (3) Äppelcidervinäger. 2tsk varje morgon med vatten och honung. Som ansiktsvatten och även som spraydusch över ansiktet under dagen. Båda de sistnämnda skall spädas med vatten. Tack för din fina inspirerande blogg! :)

Anonym sa...

Hej.

Läste i ett av dina äldre inlägg om oro och att du tidigare oroade dig för allt vad som kunde hända dina nära och kära... jag oroar mig också jämt känns det som. Man analyserar oron och flyttar över den på saker hela tiden så man tror man blir knäpp, å då oroar man sig för det med :P. Å oroar man sig inte en dag så känns det konstigt det med för man är så van att oroa sig. Hur lyckades du bryta ditt oroande? Verkligen en energitjuv med allt oroande. Kram.

Jenny sa...

Maria!
Tack snälla för ditt inlägg. Enzymtabletter har jag aldrig använt. Men varje morgon tar jag lite linfröolja innan frukosten. Det kanske har samma inverkan på magen som Ghi?
Om du testar kokosnötsoljan är jag väldigt nyfiken på om det funkar för dig.
Önskar dig en ljuvlig helg!

Anonym!
Tack för ditt inlägg. Visst är det jobbigt att oroa sig? Jag är världsmästare på saken :) Jag ser på oro som en typ av rädsla. Rädslor sätter igång kemiska reaktioner i vår kropp (som får tankarna att skena ännu mer). En ond cirkel som snor energi och livslust. Oro är stress. Stress tömmer oss på energi. När något väl händer har man mindre energi att hantera situationen än om man inte oroade sig innan.

För att "skingra orosmolnen på ens himmel" tror jag att man måste bli medveten om vad det är som försigår inuti, i tankarna. Oro mår riktigt bra när vi slår på vår "autopilot", dvs när känslorna får härja fritt.

Oro är en monolog - tankar som skenar vilt. Det jag försöker jobba med är att göra om denna monolog till en dialog. Att koppla på mitt medvetande, dvs bli medveten om hur mina tankar ser ut när jag oroar mig. Är den här oron befogad? Vad är det värsta som kan hända? Är det något jag kan göra något åt just nu kl 03 på natten? Kanske jag oroar mig för att undvika att ta itu med andra känslor inom mig? Vilka känslor kan det i så fall vara?

Oro är en känsla som inte bör förväxlas med empati. Men jag tror att vi någonstans inom oss instinktivt tror att vi är "bättre människor" om vi oroar oss. För oro är väl att bry sig?
Jag själv brukade passa på att oroa mig allt jag bara kunde om jag visste att någon av mina systrar var ute och reste...för då skulle ju inget hemskt inträffa. Om jag oroade mig tillräckligt mycket och "förekom" allt skit som kunde hände dem jag älskar så skulle risken vara mindre att något hände. Verkar det logiskt? Inte det minsta. Det låter helt rubbat nu såhär i efterhand. :-)

Oro gör att vi inte orkar när det väl gäller att hantera den där svåra situationen. Oro suger livsgnistan ur oss och får oss att se hoten istället för det vackra i livet. Oro är en kriminell typ som robbar oss på livet. Jag arresterar den där typen dagligen. Den försvinner inte helt men den tappar styrka för varje dag.

Önskar dig en superskön helg utan oro! :-)

Kram!

messan sa...

Tack för ditt tips! Det ska jag tetsa...de där små rakarna dyker upp ibland.
Må så gott!
Kramar messan

Kristina sa...

Tack så mycket för tipset! Jag köpte ekologisk kokosolja igår för att jag skulle göra Rawfood chokladbollar :) Ska använda det som blev över i burken till ansiktet! :) Är inne i en period med dålig hy just nu. / Fröken Grön

Anonym sa...

Kokosnötsoljan funkar väldigt bra! Är själv på väg tillbaka efter utbrändhet och har lidit av stresshy under vissa perioder. Vill tacka för en väldigt fin sida som har både hjälpt mig och gett mig inspiration :)

Isabella sa...

Hejsan!

Fungerar det med vilken kokosolja som helst?

Mvh
Isabella

Unknown sa...

Kallpressad kokosolja pga ej uppvärmd.då finns alla vitaminer kvar som hjälper dig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online