Från utbrändhet till livslust: Orolig - att bemöta oro och skapa lugn

lördag 21 januari 2012

Orolig - att bemöta oro och skapa lugn

Orolig inuti - att konsumeras av oro och negativa känslor är en vanlig orsak till låg energi. Oro upplevs för många som ett lidande och det leder ofta till obalans. Men hur kan man bli lugnare och mindre orolig? Hur bemöter jag oron när den inträffar?

Inre oro är ofta förknippad med kontroll
Oro har oftast sitt ursprung i något som vi ibland men inte alltid kan kontrollera. Det kan handla om en rädsla för att något ska hända, eller inte hända. Inte sällan handlar det om en rädsla för att förlora något eller rädsla över att vara otillräcklig.

Ständig oro - varifrån kommer all oro och hur blir jag av med den?
Om mitt mål är att bli mer lugn och balanserad och minska min oro gör jag klokt i att börja med att ta en titt på mitt inre. Oro är nämligen resultatet av hur jag väljer att tolka en situation. Det finns inget rätt eller fel sätt att bedöma en situation, allt beror på vilket resultat jag vill ha - hur jag vill att min upplevelse ska vara.

"My life has been full of terrible misfortunes most of which never happened." Michel de Montaigne (1533-1592)

Första steget för att "bli av med oro" - att inte fly
I väst lär vi oss att negativa känslor är något som är dåligt. Det gör att vi försöker fly ifrån det negativa vi känner vilket i sin tur gör att dessa känslor tar mer kontroll över oss. Jumer vi försöker fly desto större kontroll upplever vi att de får över våra liv.

Lär dig bemöta oron genom att sluta försöka utplåna den
Ett första steg för att bli av med oro (eller vilken negativ känsla som helst) är att förstå att inga känslor går att fly ifrån. Man kan inte "bli av med" en känsla som man inte vill ha men man kan lära sig att bemöta den. Så länge jag försöker fly ifrån något som faktiskt existerar kommer jag aldrig att få ro.

"Om vi är villiga att sluta hoppas på att otrygghet och smärta kan utplånas, får vi mod att slappna av utan att ha fast mark att stå på. Det är första steget på vägen". Pema Chödrön, when things fall apart.

Medveten närvaro är en kraftfull teknik att ta hjälp av vid oro
Det är i den stund jag känner oro som jag kan välja hur jag bemöter de känslor och tankar som blossar upp. Mindfulness, eller medveten närvaro, är en enkel men lika kraftfull teknik som ger oss möjlighet att stanna upp i stunden och känslan. Precis som namnet säger handlar det om att bli medveten.

Stäng av autopiloten och slå på medvetenheten. Utan medvetenhet riskerar vi att agera på sårade känslor vilket oftast leder till lidande.

Bemöt känslan genom att betrakta dig själv utan att fördöma
Istället för att försöka fly vänder man sitt fokus och bemöter känslan. Betrakta den, hur den känns inuti, vad jag tänker, hur kroppen känns, hur andningen känns etc. Bara betrakta, precis som en konstnär betraktar en lanskapsvy. Helt och fullt objektivt, utan att fördöma och utan att fly. Jag behöver inte göra något, bara betrakta. Inget är rätt och inget är fel.

Att få ro genom att förstå vad jag kan påverka och inte
Anonyma alkoholister brukar använda sig av den sk sinnesrobönen. Jag tycker att den är så briljant att vi alla borde använda oss av den. När oro eller vilken negativ känsla som helst slår till gör dessa ord saker och ting lite klarare.

"Hjälp mig att förändra det jag kan förändra.
Acceptera det jag inte kan förändra
och förmåga att se skillnaden"

Relaterade artiklar:

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online