Från utbrändhet till livslust: Mindre stress, oro, ångest och rädsla med mindfulness

onsdag 2 februari 2011

Mindre stress, oro, ångest och rädsla med mindfulness

Mindfulness har blivit ett ord som allt oftare nämns runtomkring oss. Men vad handlar det egentligen om? ...och hur kan jag må bättre med mindfulness? Hur kommer man igång?

Medvetenhet är ett sinne som kan läka stress
Vi är alla utrustade med ett extra sinne: medvetenhet. Men ivägen för denna medvetenhet kommer ofta känslor och tankar som vi liksom fastnar i och ibland går helt upp i. Det kan handla om allt från en situation där man inte lägger märke till vad som sägs på det där mötet (känner du igen dig, dagdrömmandes om annat?) till stresspåslag, ångest- och panikattacker.

Är du en slav för dina egna känslor?
Man kan se det lite som att känslan eller tanken tar oss i hand och vi följer blint med...som en slav. Medvetenhet är det sinne som kan bryta detta mönster. Detta eftersom den gör oss medvetna både om hur våra känslor, tankar och hur situationen ser ut...något som vi inte gör när "autopiloten" går på och känslorna tar över.

Börja ett medvetet liv här och nu
Med medvetenhet kan man lära sig förstå sig själv, situationen och miljön omkring utifrån, samtidigt som man betraktar, accepterar och börjar skapa en dialog med sig själv. Ett sätt att börja är att lägga märke till alla känslor, tankar och upplevelser som våra sinnen för till oss. Smak, doft, känsel, syn, hörsel. Koppla på medvetenheten och betraka liksom på håll hur doft, känsel, smak, syn, hörsel, tankar och känslor skapar en upplevelse av här och nu. Acceptera känslor och tankar precis såsom de är. Betrakta, acceptera och förstå.

You cannot solve a problem with the same mind that created it.” ~ Albert Einstein“Amidst the worldly comings and goings, observe how endings become beginnings.” ~ Tao Te Ching

Artiklar om mindfulness:

4 kommentarer:

Kin@ sa...

Hej.
vad du har varit duktig!
Måste kännas jätteskönt.

Jag provade att gå till jobbet, men fick gå hem efter bara en timme, fick sådan panik...:(
Nu ska jag ta å se och försöka studera lite om Mindfulness - det pratas så mcyket om det, så nu är jag nyfiken:)
trevlig helg!
Mvh Kin@

Jenny sa...

Hej Kina!
Tack snälla för ditt inlägg och för att du delar med dig av din upplevelse. Trist att höra att du fick gå hem. Panik är ingen höjdare men du är långtifrån ensam om det i den här världen. Att börja jobba igen efter sjukskrivning kan onekligen få känslor att poppa upp till ytan. Mindfulness är ett bra verktyg.

Hur länge har du varit sjukskriven?

Kram på dig!

Lilitha sa...

Det här var verkligen intressant att läsa...

Ska verkligen kika runt ordentligt i din blogg...i din fina och lärorika blogg. Känner att själen behöver fyllas på av goda tankar.

Kram Lilitha

Jenny sa...

Hej Lilitha!
Tack snälla du. Uppskattar ditt inlägg så enormt mycket!
Önskar dig en fin vecka.
Kram tillbaka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online