Från utbrändhet till livslust: Kan mineral- och vitaminbrist orsaka utbrändhetsliknande symptom?

måndag 7 april 2014

Kan mineral- och vitaminbrist orsaka utbrändhetsliknande symptom?


Stress förbrukar näring. Därför är näringsbrist
vanligt vid utmattning och utbrändhet.

När jag gick in i väggen för snart 13 år sedan hade jag inte särskilt stor kunskap om kopplingen mellan stress och näringsbrist. Men det kom att bli ett intresse som växte sig allt starkare när jag upptäckte att mitt allmäntillstånd påverkades när jag förändrade min kost. 

Utbrändhet och näringsbrist hänger ihop
Om du lider av magnesiumbrist är det inte ovanligt att du har symptom som påminner om utbrändhet. En förklaring är att stress gör att kroppen förbrukar mer magnesium (läs inte bara magnesium, även andra näringsämnen) än normalt. En dålig kost kräver även den mer magnesium för att bryta ner matens beståndsdelar. Kvar lämnas ett underskott och det i sig triggar besvärliga symptom (läs gärna denna artikel av Annika Dahlqvist). 

Näringstät mat och tillskott minimerar risken
för näringsbrist. Men ibland måste
man hjälpa kroppen på traven
med en detox.

Symptom vid brist ofta samma som vid utmattning
Jodbrist kan påverka sköldkörtelns funktion, vilket i sin tur kan ge symptom som påminner om utbrändhet (vid hypotyreos, dvs underaktiv sköldkörtel). Det kan vara klokt att kolla upp sköldkörtelns värden när man söker hjälp för utbrändhet och utmattning. Det gör man enkelt genom blodprov.
Även B12-brist kan även det ge utbrändhetsliknande symptom. Liksom järnbrist och D-vitaminbrist.

Det är troligen inte en slump att de vitaminer och mineraler jag har räknat upp ovan har liknande symptom vid brist. Vi förbrukar mer näring när våra kroppar går på högvarv (dvs när vi stressar). Därför upplever sig många bli piggare, ha mindre värk, oro, sömnsvårigheter etc. när de börjar äta tillskott och en bättre kost.

Näring - här i form av färskpressad
rödbetsjuice.
Får jag i mig tillräckligt med...?
  • Mineraler
  • Vitaminer
  • Antioxidanter
  • Essentiella fettsyror
  • Vatten

Att stressa ner kan hjälpa kroppens näringsupptag
När man lever med höga nivåer av stresshormoner går kroppen på högvarv. Blodet förflyttar sig från magen ut till musklerna för att kroppen ska vara redo för att fly eller skydda sig. Det är en anledning till att magen kan börja strula när man stressar. Funktioner som matsmältning och eliminering påverkas. Många upplever magproblem som uppblåsthet, sur mage/katarr och förstoppning när de stressat för mycket.

Stress i sig är inte farligt. Det är avsaknaden av vila som gör stressen tärande. Att aktivt jobba med avslappning (dvs inte bara vänta till det finns tid över) är ett sätt att hjälpa kroppen att minska nivån av stresshormoner. Det i sig kan leda till flera positiva kedjereaktioner såsom bättre näringsupptag och allmäntillstånd.

4 kommentarer:

Veronica sa...

Kan man gå till en vårdcentral för att kolla upp om man har vitaminbrister?

Anonym sa...

Hej Jennie!

Jag har skrollat runt för att finna på det inlägg du sammanfattade vad du äter dagligen för vitaminer....och var du köper produkterna...hittar de inte....

Med vänlig hälsning, Petra

Unknown sa...

Det finns ett kosttillskott som man dricker och på de sättet får i sig alla vitaminer o mineraler som kroppen behöver under dagen. man tar en drink på morgonen och en på kvällen. dessa stärker även Immunförsvaret och bidrar till mer energi i vardagen. om ni är intresserade så kontakta mig gärna så berättar jag mer. tommiegadh62@gmail.com.

Anonym sa...

Omedelbara resultat från de första tre dagarna av att kontakta DrOduduwas, bestämde jag mig för att ansluta mig till kärleksspellprogrammet för att få tillbaka min make efter 2 år av separation. Jag är glad att rapportera att min man och jag är tillbaka på rätt spår. Min man har varit ångerfull mot sina handlingar och ont han orsakade.
Tack vare Oduduwa Great Love spell-caster lunchade han en magisk kärleksspell på min räkning. Dess fantastiska jag upplever direktresultat fick ett telefonsamtal från Anderson min man och igår kom han hem för att träffa mig. här är Oduduwa personligt kontaktbrev: dr.oduduwaspellcaster@gmail.com kan också Whatsapp nummer: +2348109844548
Caroline Maclver
Stockholm, Sverige.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online