Från utbrändhet till livslust: februari 2009

tisdag 24 februari 2009

Ser du detaljerna som bildar helheten?

Lugn. Klockan finns inte just ikväll har jag bestämt mig för. Sitter i min fåtölj med en rykande kopp te framför mig. Snön tynger ner trädgrenarna utanför mitt fönster.

Det finns alltid ett nu att fånga
Det finns nästan alltid plats för att skapa lugn i livet. Om det så är för några ögonblick. Det finns alltid ett "nu" att fånga. Det kräver förvisso uppmärksamhet på just nuet, men vart vi än befinner oss finns det där...nuet. Frågan är bara om vi lägger märke till det?


Ett ögonblick låter så futtigt, så litet men vid närmre eftertanke är just det här lilla ögonblicket det mest verkliga som finns. Det innehåller allt. Det är gigantiskt, bara vi lägger märke till dess storhet.
Att se sprickorna i asfalten, färgen i träden, känna doften av nybakt bröd är att uppleva sitt här och nu med alla dess detaljer. När allt kommer omkring är det detaljerna som bildar helheten.



"Hos den som är upplyst ligger fokus alltid på nuet, men i periferin finns ändå medvetenheten om tiden kvar. Med andra ord fortsätter han eller hon att använda klocktid, men är befriad från psykologisk tid"
Eckhart Tolle, Lev livet fullt ut i praktiken


/Din digitala vän

torsdag 19 februari 2009

Att skapa ett större medvetande i livet

What is Enlightenment? - Sri Bhagavan


Becoming Enlightened - Sri Bhagavan

onsdag 18 februari 2009

Bastubad för själen

Ikväll åkte jag iväg till gymet efter jobbet. Just ikväll kändes det som om jag var superstark. Det kändes som om krafterna aldrig tog slut, min kropp orkade precis hur mycket som helst. En superhärlig känsla! Det är ju inte varje dag man känner sig superstark så jag sitter här och känner mig nöjd.

Bastu för lugn
Efter passet badade jag bastu, vilket är något av det bästa jag vet. Bastu är helt klart underskattat. Jag får ofta hela bastun för mig själv eftersom få andra verkar ha upptäckt storheten (?) av ett bastubad. Bastu är ett utmärkt verktyg för välbefinnandet. Det gör en inte bara otroligt ren, man blir avslappnad och lugn också. Man får bättre hy och hjälper dessutom kroppen att rensa ut gifter. Att man sover extra gott efter ett bastubad är en trevlig bonus.


"It is better to travel well than to arrive" - Buddha


Önskar er alla en fantastisk resten-av-veckan!




/Din digitala vän

tisdag 17 februari 2009

Bli vän med dig själv

För att kunna acceptera och förstå sig själv och sin innersta natur måste man utveckla en medvetenhet och vänskap med sig själv. Utan medvetenhet kan vi inte förstå och utan vänskap (icke-fördömande av oss själva) kan vi inte acceptera.

Hur ser din inre dialog ut?
Det kanske låter lite konstigt men varesig du vill eller inte för du en inre dialog med dig själv dygnet runt. Du för en dialog inom dig om allt som försigår i ditt liv. Det du tänker och känner påverkar ditt beteende och ditt liv. Är du medveten om vad som försigår i ditt inre?


Din inre dialog lär dig förstå dig själv

Din inre dialog kan ge dig värdefull information om varför vissa problem uppstår gång på gång eller varför du lyckas med vissa saker etc. Att lyssna på sin inre dialog handlar om att våga se både det bra och det mindre bra. Det handlar lite om att se sig själv och sina känslor i olika situationer "utifrån". Det handlar inte om att "sluta känna", det handlar om att våga se och bli medveten om vad som försigår inuti en själv.

Bli medveten om dina dolda rädslor
Det är inte förrän vi kan bli medvetna om vår inre dialog med ett öppet hjärta (utan att fördöma) som vi också kan lära oss att identifiera våra rädslor i livet. Genom att lära sig förstå vilka rädslor vi bär på och varför de uppstår kan vi undvika en hel del lidande. Vi bär alla på "dolda rädslor", dvs rädslor som vi inte visste att vi hade men som vi tillbringat våra liv med att då och då agera på. Att agera på rädslor är att inte agera som sig själv, som den person man verkligen är. Alla har vi väl mindre trevliga minnen av hur vi agerade i en viss situation?

Om vi skulle bli medvetna om våra rädslor skulle vi hushålla med energin bättre och vi skulle förmodligen förstå andra människor och deras beteende på ett helt annat sätt. Jag tror att vi helt enkelt skulle bli bättre på att leva och uppleva. Är det inte det livet handlar om? - Att uppleva.


Allt börjar inuti.

Pema Chodron - All in the Same Boat:

måndag 16 februari 2009

Njut av vintern!

Ny dag, ny vecka. Kom precis in efter en timmes promenad i snön. Gjorde precis tvärtom vad man ska när man är ute och promenerar; jag insöp inte miljön och atmosfären. Nej, jag pratade i telefon med mina syskon istället. Vi bor långt ifrån varann, riktigt långt. Men ändå är det som om dom finns här bredvid mig i livet ialla fall.

Hemma i byn var det -29 grader och massor med snö. Man kan kanske tänka sig att den informationen är avskräckande för mig, men det är precis tvärtom. Jag får sån hemlängtan!

Att vistas ute är effektiv "medicin" mot stress
Känslan man har när man har varit ute i snön en hel dag är oslagbar. Kinderna är rosiga och kroppen är trött på ett härligt vis. En känsla av total tillfredsställelse sprider sig i en kropp som innan kanske var stressad och orolig. Att vistas ute är en av de mest effektiva "medicinerna" mot stress. Efter en heldag i snön mår man riktigt bra. Har man dessutom tillgång till bastu kryddar man uteupplevelsen med något alldeles extra.

Ofta klagar vi över vintern och mörkret. Ibland undrar jag om vi inte klagar bara för klagandets skull. Ibland klagar vi för att det är socialt inlärt; gnället om vädret kan de flesta identifiera sig med.
Ja, visst händer det att jag också gnäller mig igenom vintern. Men när jag börjar lyssna på mig själv inser jag hur onödigt och destruktivt det är att sprida negativitet inom sig och omkring sig. Det löser inte direkt situationen.

Det kanske är dags att försöka njuta av det vackra med vintern? Vintern är den årstid som kan vara så sagolikt vacker. Solsken på gnistrande snö är bland det vackraste som finns. Har du lagt märke till det? :-)


Ha en härlig (vinter)vecka!

/Din digitala vän

fredag 13 februari 2009

Ditt innersta väsen


"Ditt innersta väsen, sanningen om den du är, går inte att skilja från stillheten. Det är det Jag är som är djupare än namn och form"
Eckhart Tolle, Talande tystnad

torsdag 12 februari 2009

Att vila i medvetandet

Det här veckan har varit aktiv. Du känner säkert igen känslan av att hjärnan liksom har processat lite för många tankar? När det känns lite som att man blivit "mätt" på intryck. När man upplever det som att man är trött men ändå är uppe i varv på en och samma gång. Du kanske någon gång har haft den känslan?

Att våga betrakta sina känslor
Det här händer lite då och då för mig. Det är inget farligt såvida man inte ignorerar det. Det handlar hela tiden om att våga se på/uppleva känslorna som poppar upp. Att medvetet betrakta det som försigår inuti. Vem kan förstå mig om jag inte förstår mig själv? Ingen kan må bra åt mig, det ansvaret måste jag ta själv (och tur är väl det? :).

Hitta ditt sätt att vila medvetandet mitt i all aktivitet
I början av veckan bestämde jag mig för att jag skulle ta mig ut på en 15-20 minuters promenad på lunchen. En kvart är ingenting, ändå visade det sig göra så enormt mycket. Under min "promenad-kvart" hinner jag både rensa hjärnan och landa inombords. Jag försöker utöva mindfulness där jag går. Det är så simpelt och ändå så otroligt bra. Ett avbrott mitt i all aktivitet. Ett avbrott som blir till vila.

Min promenad är bara en symbol för alla de enkla lösningar som finns där mitt framför oss. Alla har vi något sätt att vila mitt i vardagen, mitt i all aktivitet. I väntan på bussen, i bilen, i köket på morgonen då vi äter frukost eller när vi tvättar händerna. Ja, det finns massor av stunder och ögonblick som vi medvetet kan vila i genom att exempelvis använda oss av verktyg som mindfulness (läs gärna tidigare inlägg om mindfulness här).
/Din digitala vän

tisdag 10 februari 2009

Bli mindre känslig för stress

Hur kan man bli mindre känslig för stress? Kan man skapa ett "hölje" som gör att den där hemska stressen inte når kärnan av en, inte påverkar en lika mycket?

Sedan jag tog mig ur utbrändheten har jag varit väldigt lyhörd för hur min kropp reagerar på stress. Jag tror att de allra flesta som börjar jobba efter en kris eller utbrändhet blir väldigt lyhörda och medvetna om sin kropp och själ.
I början när jag började jobba kunde jag i stort sett inte utsätta mig för någon stress alls utan att jag blev väldigt trött eller började må dåligt. Det var fullt naturliga signaler från en kropp och en själ som precis hade börjat läka ihop efter att ha blivit illa behandlad.


Medvetenhet är nyckeln till ett mer harmoniskt liv
Visst händer det att jag pressar mig själv lite väl hårt ibland. Det händer till och med att jag blundar för det faktum att min kropp signalerar till mig. Det händer också att jag därav mår dåligt. Men jag måste alltid, alltid vara medveten. Jag måste lyssna på när det är dags för återhämtning. Jag måste lyssna på signalerna som säger: lugna ner tempot! Signaler som jag aldrig lyssnade på förut, jag var aldrig medveten.
Jag tror att det är just medvetenheten som är nyckeln till ett mer harmoniskt och balanserat liv. Utan medvetenhet kan man inte utvecklas, läka eller uppleva.

I varje situation har ditt inre något att säga dig
Man måste inte gå in i väggen för att lära sig att bli mer medveten. Men medvetenhet är inget som man bara lär sig en enda gång och sedan kan, medvetenhet måste man jobba med. Vi bär alltid vårt medvetande med oss, det är en del av oss. Det vi behöver öva oss på att göra är att lyssna på vad vårt inre har att säga oss. När man börjar lyssna inåt inser man att det i varje situation finns ett inre som jag kan ha hjälp av.


Att lära av zenmunkens förmåga att sortera bort stress
Jag läste en gång om ett experiment där man gjort tester på zenmunkar som under många, många års tid utövat djup meditation. Man placerade elektroder på munkarnas huvuden. Dessa elektroder mätte hjärnans aktivitet och vilka områden i hjärnan som aktiverades. Munkarna fick sedan sätta sig ner för att meditera.

Men innan meditationen började blev munkarna utsatta för höga och oväntade ljusstötar. Man kunde snart se att hjärnans aktivitet förflyttades från en del till en annan.
Efter några timmars meditation utsatte man återigen zenmunkarna för höga ljud. Men den här gången kunde man inte se någon som helst förändring av aktivitet i hjärnan. Det verkade som om de lyckades stänga ute all yttre stimulans och bara var öppna för sitt inre.


Harmonin du söker finns där inom dig
Tänk om vi alla har förmågan att bli små "zenmunkar". Dvs, öva upp vår förmåga att välja ut vilka yttre impulser vi vill ska nå vårt inre, vår kärna. Tänk om vi genom att utveckla vår förmåga att lyssna inåt också kan finna ett lugn som vi hämtar inuti oss själva? För när man tänker efter, kan man någonsin finna harmoni utanför sig själv?

Kan vi öva upp kontakten med vårt inre kan vi också finna ett lugn inom oss. Om vi har kontakt med vårt inre lugn blir vi inte lika känsliga för det som händer runtomkring oss.
Hitta ditt sätt att lyssna inåt!



/Din digitala vän

måndag 9 februari 2009

Att bryta sina inre begränsningar

"När jag har känt mig missnöjd eller ensam i mitt liv har det alltid berott på begränsningar som enbart existerade i mitt huvud. Så länge jag inte stannade upp och ifrågasatte mina föreställningar som vem jag är och varför mitt liv borde vara annorlunda än någon annans förblev jag isolerad och ensam. När jag började lära mig att acceptera Det Som Är började också min djupa känsla av otillfredsställelse avta. För första gången kände jag en inre frid och en glädje över livet" Shannon Duncan, Bli ett med nuet

söndag 8 februari 2009

Att läka kropp och själ

Söndag. Vilodag. Vila. Vad är vila egentligen? Det låter som en enkel fråga, men ärligt talat: har du koll på när du befinner dig i vila? När vilar vi egentligen vår kropp och vårt inre? Räcker det med att lägga sig på sofflocket och låta musklerna slappna av?

Vila är att släppa taget
Jag tror att vila är ett begrepp som innefattar många sätt att sätt kapitulera. Att släppa taget.
Precis som det är den upplevda stressen som är den egentliga stressen (alltså hur vi upplever en situation, inte hur vi borde uppleva den) vilar/återhämtar vi oss endast när vi upplever oss vara i vilan/återhämtningen.
Det innebär att du kan ligga hemma på sofflocket i tron att du vilar, samtidigt som du bearbetar tankar om vad du borde göra istället för att "ligga här och lata mig" eller planerar inför något som ska ske imorgon. Man kan tänka sig att du i den här situationen vilar kroppen men inte ditt inre, men faktum är att de båda hänger ihop. När du stressar upp dig sätter du igång en process i kroppen. Stresshormoner strömmar ut i kroppen och kroppen försätts i beredskapsläge. Alltså vilar inte heller kroppen trots att du ligger där på sofflocket och "tar igen dig".

Det man däremot kan göra är att vila sitt inre samtidigt som man är aktiv fysiskt. Genom yoga, promenader eller annan typ av aktivitet kan vi medvetet försätta oss i ett inre tillstånd av vila.

Att vila är att medvetet släppa taget om allt. Kapitulera alla måsten, alla krav, allt. Jag tror att vi kan vara överens om att vi alltid kommer att ha saker som "vi borde göra" hängandes ovanför oss. Vi kommer alltid att ha problem att lösa i våra liv. Så, att vänta på det där tillfället då allt är perfekt för vila är inget alternativ för en människa som vill komma ner i varv och må bra.


Påminn dig själv om att släppa taget
Vi behöver alla påminna oss själva om att släppa allt och tillåta oss att verkligen stanna upp utan att uträtta någonting. Vi glömmer ganska lätt bort (så även jag) att vi inte kan uppleva våra liv om vi inte stannar till. Vi kan inte vara sanna oss själva om vi aldrig stannar upp. För hur ska vi kunna uppfatta vårt inre om vi bara springer och fokuserar på det som försigår utanför oss?

Hur vet man att man vilar?
När man väl kapitulerat luther och alla krav och man sjunker in i ett tillstånd av vila, då VET man att man är där. Det är en känsla man inte kan ta miste på. Man kan känna hur kroppen och själen läker. Du har säkert massor med minnen av att hamna i det tillståndet. När stunden är perfekt såsom den är.

Önskar er alla massor av vila och återhämtning idag!





/Din digitala vän

lördag 7 februari 2009

Ensamhet

Lördag morgon. Vaknade tidigt imorse trots att jag var uppe sent igår. Dimman ligger tät utanför mitt fönster. Njuter av lugnet och tystnaden i huset.

Jag tänker på hur viktigt det är att ta tillvara tid och avnjuta den i sitt eget sällskap. Att fånga stunderna då jag är helt själv. Att lägga märke till och uppleva tid för mig själv, i sällskapet av mig själv.


Det enkla i livet är det svåraste
Men precis som jag kan uppleva att allt det enkla i livet ofta är det svåraste ligger det en komplexitet att njuta av ensamheten. Speciellt om ensamheten är motvillig. Men även om den inte är motvillig tenderar tankarna att springa iväg. Man har fullt upp med att bearbeta det som hänt eller planera inför det som ska ske. Jag kan uppleva det som att "egentid" ofta ligger långt ner på prioriteringslistan. Det är försvinnande liten tid vi lägger till att lyssna på oss själva, istället tenderar vi att lyssna på hur vi borde vara för att passa in i omvärlden.

Det är bara i ensamheten man kan sluta fly från sig själv
Men när man väl lägger märke till sitt inre där i stunderna av ensamhet, det är då den intressanta resan börjar. Att kapitulera alla måsten, alla tankar, alla krav för att istället vara i ensamheten. Det är att sluta fly från sig själv.


/Din digitala vän

fredag 6 februari 2009

Att uppleva känslor som man inte vill ha

Alla har vi en tendens att undvika obehagliga känslor genom att vända fokus utåt och förändra det som finns runtomkring oss. Det är ganska logiskt att vi gör så eftersom vår västerländska värld är fysisk och därför borde alla rimliga lösningar ligga i vår fysiska värld.

Vi behöver helt enkelt en yttre förklaring till varför vi känner som vi gör. Men om vi inte hittar någon rimlig förklaring till våra känslor, vad gör vi då?


Känslor som inte har någon yttre förklaring kan inte lösas av yttre förändring
Sorg, frustration, olust, irritation, negativitet eller känslor av meningslöshet som liksom bara poppar upp. Känslor som inte har någon yttre förklaring kan inte heller lösas men yttre förändring.

Alla har vi någon gång i livet liksom "fastnat". Fallit ner i den där gropen utan stege. Hur tar man sig upp? Obehaget av att känna känslor som inte går att förklara kan leda till att man förhastat tar beslut i livet som inte visade sig vara speciellt kloka. Vi blir känslostyrda och baserar våra beslut på just våra känslor utan att veta om det.
I och med att vi vänder oss utåt blir det också upp till vår omvärld att göra oss lyckliga. Men kan verkligen någon annan göra mig lycklig?

Man kan inte förstå om man inte lyssnar
Jag tror att allt börjar inuti. Allt börjar i mig. Det innebär att makten att förändra ligger i mina händer (och det är väl tur det!). Så länge man fortsätter att undvika en viss känsla är det omöjligt att upptäcka dess rötter och bli fri från den. För att förstå vad som försigår inom oss måste vi börja lyssna just inåt.

Att lära sig förstå sig själv
Det finns många sätt att lyssna på sitt inre. Ett sätt jag tycker funkar bra för mig är att skriva (läs gärna tidigare inlägg om "Skriv av dig!"). Ett annat sätt som lär oss att lyssna inåt genom vardagen är att utöva mindfulness. Mindfulness är ett utmärkt verktyg för att bli mer medveten om sitt beteende, sina känslor och sitt inre.
Men den viktigaste ingrediensen av alla för att lyssna på sitt inre är att ta ansvar. Att helt enkelt uppleva sig ha ett ansvar. För när vi börjar ta ansvar för våra känslor och beteenden förflyttar vi makten till förändring från omvärlden till oss själva. När allt kommer omkring är det bara jag som lever just mitt liv.

Önskar er alla en fantastisk fredag och helg!


/Din digitala vän

onsdag 4 februari 2009

Meditera för större medvetande

Ikväll har jag bestämt mig för att ha en lugn och vilsam kväll. Har haft en hektisk dag idag och känner mig lite trött i huvudet. I bilen påväg hem funderade jag över denna strida ström av tankar som ständigt flödar genom oss varje dag. Jag föreställer mig våra tankar som en älv av ett gigantiskt flöde av tankar. Det är enorm kraft som är så lätt att bara hänga på, flyta med. Ouppmärksamhet. Omedvetenhet.
Både de bra och de dåliga tankarna och känslorna passerar utan att vi knappt lagt märke till dem. Livet passerar.

Att betrakta sig själv från en strand
Att utöva meditation är som att simma upp ur strömmen av tankar och istället sätta sig på strandkanten och betrakta alltsammans. Att betrakta sig själv och allt det som försigår runtomkring men utan att fördöma.
Meditation är nog en av de få saker i livet som vi kan utöva helt utan prestation. Det finns inget rätt och inget fel, att meditera är att icke-prestera. Jag upplever meditation som en sorts vila för medvetandet samtidigt som just medvetandet växer. För det är så jag upplever det. Medvetandet om det egna jaget, livet och "tankeflödet" växer. Man ser mönster i sitt beteende och lösningar på de beteenden som inte fungerar för en. Det är magiskt!

Det finns de som säger att en timmes meditation motsvarar flera timmars sömn. Det vet jag inget om men jag upplever själv många fördelar med att meditera (läs gärna tidigare inlägg om meditation).

Att hoppa av strömmen av tankar är att bli medveten.
Genom medvetenhet inser jag att jag har makt att förändra.
Jag upplever livet här och nu.



/Din digitala vän

tisdag 3 februari 2009

Att söka mening

Söker vi inte alla efter ett liv fyllt av mer glädje, mening och kärlek? Eller den där lösningen som ska föra oss närmre våra drömmar. Att lyckas, att vara lycklig, framgångsrik, hälsosam, fylld av energi, styrka eller mod. En odefinierbar längtan växer sig stark och vi blickar ut över våra liv, letandes efter den där lösningen. Längtan blir större om vi är inne i en period då vi mår dåligt, eller om vi bär omkring på en känsla inom oss att saker och ting skulle kunna vara bättre. Känslan av att det finns något där inom mig som jag ännu inte har upptäckt. En potential som jag ännu inte har funnit eller vågat utforska.
Bär vi inte alla mer eller mindre omkring på en längtan att veta mer? En längtan att utforska. Det är inte förrän vi har rest runt hela jorden som vi inser att den där lösningen, det där svaret finns där närmre än vi trott innan; Inuti oss själva.
Det finns ingen fysisk nyckel som kan öppna dörren till allt det där vi vill ha. Det finns ingen nyckel. Det finns inte ens en dörr. Allt finns där tillgängligt för oss, inom oss.


Tänk om möjligheten att uppleva mer glädje ligger i att ge mer glädje?
Tänk om kärlek bara kan komma till en om man själv ger kärlek till sin omvärld?
Tänk om meningen med livet är den jag gör den till?
Tänk om jag har makt att förändra genom att bli mer medveten?

Tänk om jag är som mest levande när jag är tacksam?

Jag är medveten
Jag är tacksam
Jag är fri



I am Grateful

måndag 2 februari 2009

En liten detalj

Måndag kväll. Dricker te gjort på färskriven ingefära och citron (häll på varmt vatten i en kopp)...inte bara för att det smakar gott utan även för att försöka förebygga att den envisa förkylningsbacillen får för sig att hoppa på mig. Många av mina kollegor ligger just nu nerbäddade med influensan.

Var försiktig med alkohol efter detox
Jag glömde nämna en liten detalj igår när jag summerade min detoxmånad: var ordentligt försiktig om du dricker alkohol efter att ha detoxat. Några få glas vin kan nämligen bli till en rejäl fylla varesig man vill eller inte. Det kan jag intyga! Jag och sambon (som också har detoxat) skulle avnjuta lite gott vin och ost men efter bara några få glas blev vi båda tokpackade. Gå-ut-planerna blev inställda. Istället somnade vi kl 22 (!) och vaknade upp dagen efter med en bakfylla från helvetet. Hur gick detta till egentligen?
Jag har ingen aning men det man kan konstatera är att detoxen uppenbarligen har fungerat. ;)
Om du får för dig att gå på vrålfest dagen efter din detox är slut föreslår jag att du tar det riiiiktigt lugnt.


/Din digitala vän

söndag 1 februari 2009

Resultat av en månads detox

Detox: slut!

Så var detoxmånaden över för denna gången. Det känns både skönt och lite trist på en och samma gång. Det har varit en väldigt skön och vilsam månad, på flera sätt. Jag upplevde den här detoxen som en ännu mer lärorik och vilsam månad än de tidigare gångerna jag detoxat. Kanske för att jag bloggat i stort sett varje dag!? Stort tack till er alla som har följt min lilla detoxresa. Ni betyder så väldigt mycket för mig!

Innan detoxen:
I december kände jag mig utarbetad och stressad. Kunde inte riktigt slappna av, en sorts oro hade liksom klamrat sig fast i mig. Jag hade problem med sömnen och magen var allmänt konstig och ickefungerande. Jag hade små plitor runt munnen vilket är ett tydligt tecken på att man har problem med magen (pga stress eller dålig mat). Hade problem med muskler i käkar, nacke, axlar och rygg. Det i sin tur resulterade i endel huvuvärk. Åkte även på nackspärr under julledigheten. Kände mig helt enkelt allmänt ur balans.

Något jag även reflekterade över när det gällde maten var att mängden onyttigheter jag stoppade i mig gjorde att jag slentrianmässigt tryckte i mig kaka på kaka, godisbit på godisbit utan att i njuta av "det goda". Varför trycka i sig en massa skit om man ändå inte njuter av det!?

Vad har blivit bättre efter 4 veckors detox?
Jag har valt att detoxa i 4 veckor. För mig kändes det bra att hålla på i några veckor eftersom jag upplevde mig vara i ganska stor obalans. Någon annan gång kanske det räcker med en eller ett par veckor. Det bästa tror jag är att känna efter själv vad man behöver.

Det här har förändrats till det bättre efter 4 veckors detox:



  • Sömn
    Har utövat andningsövningar (
    pranayama) och meditation (läs mer här!) varje dag. Det har visat sig vara väldigt effektivt för att hitta lugnet och harmonin, något som påverkar sömnen positivt.
  • Hy
    Har inga finnar, dessutom tycker jag att jag har fått lite mer "färg" trots att det är mörk vintertid.
  • Magen, funkar klockrent.
  • Vikt - 5,5 kilo!
  • Humöret är mer stabilt och framförallt uppåt. Känner mig lugnare inombords. Stressen på jobbet har liksom inte nått "in i mig".
  • Muskler
    Muskelproblemen i axlar, nacke och rygg är i stort sett borta.
  • Smaklökarna har vaknat! Jag känner smakerna av det jag stoppar i mig mycket tydligare än innan. Om det är inbillning eller ej vet jag inte. Det spelar i och för sig ingen roll. Maten smakar!

Nu när min detoxmånad är slut kan man ju lätt föreställa sig att jag hetsäter allt det som jag inte fick äta under den här månaden. Men jag kan informera om att så är inte fallet. Det intressanta med detox är att suget efter det man äter mindre av faktiskt försvinner eller mattas av ordentligt. Det jobbigaste suget är det man har efter socker och vetemjöl. Jag har haft dagar då jag dagdrömt om pannkakor, kanelbullar...eller BRÖD. Visst kommer suget att dyka upp lite då och då, men det är inte lika starkt som det var förut.

Något som växer när man detoxar är kunskapen om vad kroppens signaler egentligen handlar om. Man lär sig skilja mellan "abstinens-sug" eller "sug efter ämnen som kroppen verkligen behöver". Det gör att man börjar lyssna på och blir sugen på det kroppen faktiskt behöver.

Jag har bestämt mig för att köra på med detoxkosten på obestämd tid. Jag kommer inte att vara lika strikt men har bestämt mig för att hålla en "bas" där jag väljer mer näringsrik och basisk mat (läs tidigare inlägg om "Renare kropp och själ med detox"). Men det måste också finnas en balans i nyttigheterna, när allt kommer omkring kan en kanelbulle eller en chokladbit vara väldigt läkande på sitt sätt :-)




/Din digitala vän

Meditation

How to meditate:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online