Från utbrändhet till livslust: Immunförsvaret

måndag 13 oktober 2008

Immunförsvaret

Efter att precis haft en nysattack och i förebyggande syfte proppat i mig C-vitaminer funderar jag över immunförsvaret. Hur påverkar stress immunförsvaret? Räcker det med att proppa i sig C-vitaminer som jag precis gjorde?

Stress
När man är utarbetad och på gränsen till utmattad brukar man dra på sig en förkylningar eller andra fysiska åkommor.
Det verkar också ganska vanligt att man drabbas av olika åkommor precis i början av en semester. Oftast brukar det ske första semesterveckan av sommarsemestern och det känns rent ut sagt jävligt typiskt. Det är precis som om ens medvetande signalerar till immunförsvaret att "nu är det fritt fram, ta semester". Men egentligen är det väl inte så konstigt. När en stressad själ slappnar av kommer alla de anspänningar som finns ingrodda i den stackars kroppen att släppas fria. Det är ju inte förrän vi slappnar av som vi kan släppa ut tröttheten som bor i kroppen.

Cellerna lyssnar på kroppens inre dialog

Immunförsvaret består av små celler som precis som hjärnceller lyssnar på signaler. Jag är övertygad om att de signaler som dessa celler tar emot lyssnar på hela kroppens inre dialog.

Man skulle kunna se immunförsvaret som en rent kemisk reaktion, men det som påverkar denna kemiska reaktion är till stor del det som försigår i ditt medvetande. Det du tänker och känner påverkar din inre dialog.


Stressar du mycket under en längre period påverkas ditt immunförsvar och du drar lättare på dig förkylningar. Flera förkylningar på raken är en tydlig signal att något inte står rätt till och att det är dags att dra ner på tempot och se över sina vanor.

Vad påverkar mitt immunförsvar?
(det här skriver jag nog inte bara för er läsare utan även för att påminna mig själv om. Jag tycks liksom glömma bort det lite då och då).


1. Maten vi äter
Tänk på det du äter som något som pumpar ut i ditt blod.
Äter du fett så rinner det omkring fett i dina vener.

Ät mer omättat fett (Lax, olivolja, etc)
Mindre mättat fett (Kött)
Fibrer
Frukt och grönt
Bär (blåbär är bland det bästa man kan äta, fullproppade med antioxidanter. tina i micron och ha i frukostfilen eller ät rakt av).


2. Känslorna
Jag tror att våra känslor kan göra underverk på vårt välbefinnande.
Att stanna upp och njuta av höstsolen eller tillåta sig själv ett rejält asgarv lite då och då är det viktigaste vi kan göra för vårt välbefinnande tror jag.
Stress, oro och ångest träffar alla på i livet. Frågan är bara hur vi hanterar dessa känslor.
Några exempel på antistress-aktiviteter är tai chi, qigong, yoga eller meditation/mental avslappning.3. Fysiska aktiviteter

Alla har inte möjlighet att springa maraton. Men det finns alltid något man kan göra för att må bättre.

Det värsta vi utsätter oss för är att ha dåligt samvete för att vi INTE tränade. Ofta lägger man ribban för högt och det skapar bara onödig prestationsångest. Gör det du kan och har tid med och piska inte dig själv om du inte hann med för det skapar onödig stress.
Men när du tränat kan du påminna dig själv om att träning driver ut toxiner (gifter), är bra för tarmsystemet, stimulerar lymfsystemet (som är en del av immunförsvaret) och renar kroppen från spänningar som stressen orsakat. Dessutom sover man som en prinsessa.


4. Vila/sömn
Tänk om vi i skandinavien kunde ha siesta? Det skulle jag må bra av!
Om du inte får tillräckligt med sömn på nätterna kan du utöva någon form av avslappningsövning (meditation, mental avslappning) någon gång under dagen/kvällen.


5. Vätskenivån i kroppen
Dricker du tillräckligt?
Se till att få i dig ordentligt med vatten då detta hjälper till att rena kroppen från toxiner. Även cellerna behöver vatten.
Men drick inte iskallt vatten. Drick definitivt inte isvatten när du äter eftersom det kalla vattnet påverkar matsmältningen negativt. I Asien dricker man ljummet eller varmt vatten eftersom det är lättare för kroppen att ta upp.
Om du börjar bli förkyld, drick absolut inte kallvatten eftersom det skyndar på förkylningen. Drick teer eller vatten som fått koka upp och sedan svalna. Läs gärna om Ayurveda.


6. Magen
En stor del av immunförsvaret går via vår mage. Mår magen bra så mår immunförsvaret också bra.
Tyvärr verkar magen
vara en samlingspunkt för alla stress- och oroskänslor som vi träffar på i livet. Jag är en av de som får magproblem när jag stressar för mycket.

Jag tycker att linfrön, solrosfrön och yoghurt funkar bra men du har säkert ett eget knep för att hålla magen iform?


Var rädd om dig!
/Din digitala vän

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online