Från utbrändhet till livslust: Karriär i livet eller livskarriär?

måndag 6 oktober 2008

Karriär i livet eller livskarriär?

Imorse när jag var påväg till jobbet filosoferade jag i vanlig ordning. Just den här morgonen drogs tankarna till fenomenet "karriär". Vad är egentligen karriär? Är en bra karriär lika med framgång i livet?


Okej, "karriär" känns väldigt 90-tal men jag tycker nog att vi fortfarande pratar om karriär som något som som delar upp jobb och liv. Det finns många sätt att se en karriär på, men jag kopplar ofta ordet karriär till att nå så högt i den yrkesmässiga hierarkin och få så stor makt som möjligt. Antingen som chef eller specialist av något slag.


Livskarriär
Karriär är ett konstigt ord i mina ögon. Egentligen borde man se karriären i ett större perspektiv, ett perspektiv som innefattar allt i ens liv. Det viktiga borde egentligen vara "livskarriär".
Med livskarriär menar jag att riktig framgång är att välja sin egen väg, det som känns mest meningsfullt för just mig. Livskarriär är inte något som mäts i lön, titel eller materiella ting. Riktig framgång borde vara att välja det som känns helt rätt i hjärtat och att ha kul på vägen. Riktig framgång borde vara att rätt och slätt lära av livet och uppleva. Ett "karriär-move" skulle kunna vara att tacka nej till toppjobbet och istället välja måleriet för att hjärtat säger det. Eller, om det känns 100% troget mitt hjärta att välja jobbet. Det ena utesluter inte det andra.

Kan man njuta av dagen fastän man har ett skittråkigt jobb? Eller är jobbet bara en tids-sträcka vi färdas för att sedan åka hem "och leva"? Vad tycker du?


Livets mörker - en källa till visdom
Att ta sig igenom en utbrändhet eller depression är en stor erfarenhet och kunskap, inte något som hände "den där som inte pallade trycket". Varje mörk grop i livet som man tagit sig igenom med öppna ögon är en enorm källa till visdom. Att våga se problemen, lära av dem och sedan ta sig vidare är en verklig framgång. A complete success!
Så blunda inte. Upplev, njut och se det vackra och det verkligt meningsfulla i ditt liv!


Det kan vara så lätt att känna sig misslyckad och ensam om man har en tung period. Men som en klok vän brukar säga "det här är mitt liv just nu". Allt är möjligt.


Alan Watts om "Life and music":
/Din digitala vän

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online