Från utbrändhet till livslust: Sömn och avslappning för bättre hälsa

tisdag 14 maj 2013

Sömn och avslappning för bättre hälsa

Stress påverkar vår sömn negativt. Något som även
påverkar bland annat immunförsvaret. Att jobba
med avslappning och nedvarvning är välgörande.
Bra sömn påverkar vårt allmäntillstånd positivt. Vår kropp blir mer motståndskraftig mot sjukdom och stress. Men ett problem för den stressade är ofta dålig kvalitet på sömnen. Ett vanligt symptom på stress är att sömnen försämras och att man vaknar under natten. Ett vanligt tecken på dålig sömn är att man drömmer mycket och till och med ibland kan känna att hjärnan "jobbat genom natten". 
Behöver vi mer sömn när vi
stressar mer?

Svenskar sover minst i Europa

Stressforskningsinstitutet skrev nyligen om att svenskar sover minst av alla européer. Professor Torbjörn Åkerstedt hävdar att vi svenskar helt enkelt stressar så mycket att vi sover sämst i Europa. Han menar också att stress och sömnbrist hänger ihop och är ett allt större hot mot vår hälsa. Men åldern spelar roll när det kommer till hur mycket sömn man behöver. 

"En väldig fördel med ökad ålder är att hjärnan inte behöver så mycket sömn. Det är en mycket större risk att en 25-åring kör av vägen på natten än att en 60-åring gör det, till exempel." Torbjörn Åkerstedt, citat från sr.se.

Det jag undrar är om det troligen kan vara så att 60-åringar stressar mindre än 25-åringar och att det i sin tur gör att de behöver mindre sömn? Med ökad stress behöver vi mer återhämtning. Det behöver man troligen inte vänta på en vetenskaplig studie för att förstå.

Tips för en förbättrad sömn:

Produktivitet och stress
rimmar sällan bra.
Kreativiteten minskar
och resurserna likaså.
  • Slappna av - medvetet
    Jobba medvetet med att varva ner. Använd dig av tekniker, metoder och förhållningssätt som du tycker funkar för dig. Långa bad, meditation, promenader, djupandning, yoga, bastubad, kroppsscanning, mindfulness eller boka in int-göra-kyss-mig-i-arslet-tid rent ut sagt.

    Det viktiga är att inte vänta på att skapa återhämtning "när det blir tid över".
  • Undvik att proppa sinnet full med intryck
    Undvik aktiviteter som får dig att stanna uppe längre (TV-tittande, slösurfande, sms:ande osv).
  • Undvik jobbmailen sent på kvällen
    Undvik att jobba hårt innan du går och lägger dig. Det är så enkelt att kolla av mailen men det i sin tur kan göra att du försätter hjärnan och sinnet i aktivitetsläge.
  • Undvik hård träning sent
    Undvik att träna hårt precis innan du ska lägga dig. Ur ett stresskemiskt perspektiv känner inte kroppen av om du befinner dig på jobbet eller på gymet. Stresshormoner pumpas ut i kroppen och håller den uppe i tempo.
    Men träning kan, om den utförs lite tidigare under kvällen/dagen hjälpa kroppen att slappna av.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online