lördag 26 januari 2013

Skonsam leverrening - leverreningsdrink som rensar ut slagg


Detox 2013, dag 26 av 30

Leverreningsdrink
Levern har givetvis en viktig roll när man detoxar. Det finns flera olika metoder att rena levern där vissa metoder är mer extrema än andra. Jag kör nedanstående leverreningsdrink en gång i veckan när jag detoxar. Receptet har jag hämtat från Nishan Joshis bok "Renare kropp och själ med detox" som beskriver detox ur ett Ayurvediskt perspektiv.

Att tänka på innan man sätter igång
Gör din leverreningsdrink direkt på morgonen. Ät inget innan (drick gärna varmt vatten men ät inget) för bästa effekt. Undvik att äta under någon timme efter. Drick gärna örtte, grönt te, eller hett vatten. Det stöttar kroppens utrensning och sätter fart på magen.

Ingredienser (1 port)
  • 1 blodgrape
  • 1/2 citron
  • 2 vitlöksklyftor
  • En bit råriven ingefära
  • 2 msk olivolja (eller 1 msk olivolja och 1 msk linfröolja)
  • 2 dl vatten

Gör såhär:
  1. Pressa blodgrapefrukten och citronen i en citruspress. Häll över juicen i en cocktailshaker (det är humor i kontrasterna här) eller en tillbringare. 
  2. Pressa i vitlöken. 
  3. Riv ingefäran och lägg i olivoljan och vattnet.


  4. Skaka ordentligt. 

  5. Häll upp i ett glas och drick. Det smakar faktiskt lite bättre än man kan tro ;-)
    Ta det lugnt i några timmar. Drick flera koppar med ört- eller grönt te. Andas gärna djupa andetag för att stimulera det lymfatiska systemet (mer om pranayama-andning här)


    Ingredienser som renar levern
    Vitlök och ingefära har en renande och skyddande funktion på levern. För att levern ska kunna "renas" krävs en viss typ av enzym som aktiveras genom svavelföreningar som vitlök innehåller. Vitlök sägs även ha egenskaper som hjälper kroppen att göra sig av med tungmetaller som finns lagrade. En anledning till att vitlök sägs hålla oss friskare är att den påverkar vätskebalansen i kroppen, något som i sin tur har en positiv effekt på immunförsvaret (dålig vätskebalans = nedsatt immunförsvar).

    C-vitamin stöttar leverns läkning och utrensning
    C-vitamin är en viktig komponent för rening av levern. Både citron och grapefrukt innehåller förstås c-vitamin. Citronen har, tvärtemot vad man skulle kunna tro, en basisk effekt på kroppen. Dvs den hjälper kroppen att balansera syranivån (PH-värdet). C-vitamin sägs även motverka bildandet av gallstenar. Grapefrukt innehåller sk bitterämnen som stimulerar levern men även gallan posivit.
    Olivolja innehåller mycket antioxidanter och immunstimulerande ämnen och fungerar även antiinflammatoriskt. Oljan aktiverar även gallan. Det sägs att om man har några stenar i gallgångarna kan dessa börja pressas ut. 

    Får man ut några stenar?
    Denna leverrening är inte lika tuff som den omtalade epsomsalt-leverreningen där man dricker epsomsalt och olivolja. Epsom-leverreningen sägs kunna pressa ut gallstenar (som täpper till gallgångarna och påverkar matsmältning och levern negativt). Så säger förespråkarna medan motståndarna menar att epsomsalt + olivolja = tvål. Dvs att den leverrening man gör med epsomsalt och olivolja egentligen genererar gröna tvålklumpar.
    Jag har inte testat epsom-leverrening så jag kan inte uttala mig om ämnet.
    Den leverrening jag gör är skonsam och görs flera gånger (en gång i veckan, några veckor på raken). Jag kan inte påstå att jag har sett några gallstenar passera men det kan ju bero på att jag inte har kollat heller (det sägs passera ut med avföringen) ;-)

7 kommentarer:

Petra Axlund Stegman sa...

Den ska jag testa!

Baabbee sa...

Hejsan hitta hit genom att jag sökte "rensa ut lever" =) Detta ska jag prova.
Detta gör man en dag i veckan alltså? =) Ha en bra dag. kram
/My Two Pennies Worth!

Ann-Christine Reimer sa...

Det här har jag hivat i mig nu. Det blev EN vitlöksklyfta för den var stor. Det gick ner. En del av vitlökssmaken döljs i grapefrukten/citronen. Men kan man inte köra hela grapefrukten i en mixer istället så att man även får med sig fruktköttet?

Jenny sa...

Hej Babbee!
Tack för din kommentar.
Lite sent svar men ja, jag brukar göra denna en gång i veckan när jag detoxar. Eller lite då och då när det känns som om kroppen behöver det. Bäst är ju egentligen att bara lyssna in vad kroppen behöver.

Hej Ann-Christine!
Jag brukar pressa ut juicen eftersom det gör det lättare för kroppen att ta upp drinken. Visst kan man lägga i fruktköttet med men då måste matsmältningsapparaten först processa drinken innan den kan gå ut i kroppen.
Man behöver ju även fibrerna från frukterna. Därför brukar jag göra smoothies och kombinera med. Men när jag gör denna drink brukar jag undvika att äta och istället dricka örtteer och varmt vatten.

Önskar dig en fin dag!

Anonym sa...

Jag ville fråga vilkeb tid på dygnet gör du detta behandling?
Tack i förhand :-D

Anonym sa...

Det ska jag pröva . Har ont vid galan och levern. Och mina körtlar är svulna. Har du något bra för just det? Tack mvh Bianca

Anonym sa...

Glöm inte epsomsaltet som gör gallgångarna öppnade, så stenarna kan komma ut...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online