Från utbrändhet till livslust: Andlighet 2.0

söndag 27 april 2014

Andlighet 2.0

En vy som lockar till eftertanke.
Visst är näring som färskpressad juice, gröna smoothies, mineraler, vitaminer och träning viktigt. Men är det allt man behöver? Många tränar på duktigt men mår ändå inte bra. När man gör allt rätt, vad är det då som fattas? 

När gröna smoothies inte räcker hela vägen
Jag skrev om andlighet igår. Inte för att jag är religiös. Jag är inte det minsta bunden till någon religion men jag tror att det finns en enorm läkande och stärkande kraft i icke-fysiska delar i livet. Det var så det började för mig när jag skulle läka min utbrändhet för snart 13 år sedan. Jag kände att det var något som fattades. Som om jag inte levde fullt ut. Men jag kunde inte identifiera mig med någon religion.

Man brukar säga att vi bara använder några få procent av hjärnans totala kapacitet. Kan det vara så att andlighet kan addera en dimension till vår hjärnas fysiska potential?


Alla kan inte identifiera sig med någon
religion. Men kanske känner man
ändå att det finns nåt mer än
det vi ser.

Att inte kunna identifiera sig med någon religion
Ordet andlighet har olika innebörd beroende på vem du frågar. Andlighet kan vara av största vikt för någon medan det för någon annan är rena tramset.
Många finner tröst och hopp i det vissa kallar för Gud. Men det är inte helt okomplicerat. Gud har så många innebörder, inte sälla negativa, i vår värld. Gud kan vara en källa till tröst. Men samtidigt utförs krig, hat och fördömande i Guds namn...och Gud porträtteras inte sällan likt en person som kan bli arg och bestraffa. Det är inte konstigt att andlighet är ett förvirrande begrepp.


Andlighet är något som sker inom mig
Som jag ser det är andlighet något som sker inom mig, inte något som kommer utifrån. Andlighet är inte att följa en regelbok, det är att följa sin verkliga intuition (eller sin själ om man så vill). Den verkliga intuitionen kommer aldrig att utöva hat eller fördömande mot en själv eller andra.

Om man känner för att skrämma eller slå andra människor i huvudet med sin tro, då är man långt ifrån att utöva andlighet. Andlighet och tro hänger inte nödvändigtvis ihop.


Till dig som läser...
Jag skulle vilja fråga dig som läser om hur du ser på andlighet? Är det en del av din vardag? I så fall, hur då? Finns Gud? Vem/vad är det i så fall?

Video: The real you
En av mina favoritfilosofer, Alan Watts, ställer en fråga som kan ha ett stort svar.




4 kommentarer:

Anneli Sjögren sa...

Andlighet är definitivt en del av min vardag - jag är ju Gud!! :D Och eftersom du är jag, och jag är du, så är du också Gud. Och det gäller alla andra också! :D All is one! ♥
Sen lever vi ju i den här fysiska världen under illusionen att vi är separerade från varandra, och det är väl så det ska vara för att vi ska utvecklas och minnas vilka vi är egentligen!

Jenny sa...

Hej Anneli!
Tack för att du tog dig tid och lämnade en intressant och klok kommentar!

Önskar dig en fin dag!
/Jenny

Anneli Sjögren sa...

Tack själv för ett intressant blogginlägg!
Önskar dig en fin kväll! :D

Anonym sa...

Jag har läst en bok som verkligen öppnat vyer och hjälpt mig identifiera detta virriga begrepp andlighet och tron på något större, både utanför mig själv men även en inneboende kraft och förmåga inom mig. Aldrig trott på religion som enhetligt koncept och begreppet Gud, men ej kunnat klura ut exakt vad jag tror på och hur.
Denna bok gav mig svaret: "Living in the light" (Att leva i ljuset) av Shakti Gawain. Hon diskuterar begreppet universums energi inom oss och som del av allt utanför oss och förklarar hur vi förhåller oss till denna energi i alla moment i vardagen, relationer etc.
Tack för en bra blogg!
MVH, Åsa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online